Vizita in lagarul de exterminare de la Auschwitz

Auschwitz sau Auschwitz-Birkenau este numele unui complex de lagare de concentrare si exterminare al Germaniei naziste. Auschwitz este numele german al orasului din apropiere Oświęcim, situat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia, in sudul Poloniei.

Scurt istoric

Incepand din 1940, Germania nazista a construit mai multe lagare de concentrare si un lagar de exterminare in zona, aflata sub ocupatie germana la acea data. Lagarele de la Auschwitz au fost un element major al Holocaustului; se estimeaza ca cel putin 1.1 milioane de persoane au fost omorate acolo, din care peste 90% au fost evrei.

Cele trei lagare principale au fost:
- Auschwitz I, lagarul initial de concentrare care a fost folosit ca centru administrativ pentru tot complexul, a fost locul executiilor a aproximativ 70,000 oameni, majoritatea prizonieri de razboi polonezi si sovietici.
- Auschwitz II (Birkenau), lagar de exterminare, unde cel putin 1.1 milioane de evrei, 75,000 polonezi si circa 19,000 rromi (tigani) au fost ucisi.
- Auschwitz III (Monowitz), care a fost folosit ca lagar de munca pentru uzina Buna-Werke apartinand concernului IG Farben.

Numarul exact de victime nu este cunoscut, dar majoritatea estimarilor contemporane sunt in jur de 1.1-1.6 milioane.
Lagarul de la Auschwitz-Birkenau a fost cel mai mare lagar nazist din cele doua razboaie mondiale.
Scopul lagarelor era distrugerea unor minoritati europene ca evreii, tiganii, etc. Alte lagare din afara teritoriului Germaniei erau folosite ca puncte de lucru sau pentru "experimente" ale doctorilor nazisti. La fiecare lagar era adaugat, la iesire cate un crematoriu pentru cadavrele detinutilor. Langa acest crematoriu se mai afla si cate o camera de dusuri, care avea ca scop gazarea prizonierilor. In lagarul de la Auschwitz-Birkenau aceste camere de gazare si crematoriile se aflau in interiorul lagarului deoarece lagarul a fost construit intr-o localitate ocupata de germani si transformata in lagar de concentrare.

Aproximativ 700 de detinuti au incercat sa evadeze de la Auschwitz, din care aproximativ 300 au reusit. O pedeapsa obisnuita pentru incercarile de evadare era moartea prin infometare; familiile celor care reuseau sa evadeze erau uneori arestati si trimisi la Auschwitz pentru a opri alte incercari.

Muzeul de la Auschwitz

Muzeul Auschwitz contine articole personale sortate din valizele mortilor de alti detinuti ai lagarului. Sunt munti de pantofi, de rame de ochelari, haine de femei sau de copii, oale, ligheane, ochelari, perii si periute de dinti - totul era sortat si reciclat de nemti. Se trimitea in Germania tot ceea ce putea fi refolosit. De aceea li se spunea victimelor ca se vor muta si aveau voie sa ia o valiza de 25 kg . Fiecare articol reprezinta un om.

In muzeu exista mici camere de 1 metru patrat in care se patrundea printr-o gaura mica, mergand in genunchi si in care unii detinuti stateau cate trei in timpul noptilor ca pedeapsa pentru diversre actiuni.
La Auschwitz se mai poate vedea si mult, mult par: victimele gazarii erau rase in cap si din parul lor nemtii faceau covorase, chiar uniforme. Mai ales din parul femeilor pentru ca era mai lung si mai usor de tesut.

Turul muzeului dureaza cel putin 4 ore, pentru care platesti in jur de 8 euro daca vrei sa afli diverse informatii. Inainte de turul prin muzeu, vizitatorii pot vedea un film documentar in care se explica diverse informatii despre lagarele de concentrare. Dar inainte de a vedea filmul, se poate intra intr-o sala plina de fotografii si texte despre putinele victime identificate ale Holocaustului.
Pentru a vizita muzeul, poti lua trenul sau autobuze directe din Cracovia, care te lasa chiar in fata muzeului. Calatoria costa in jur de 2 euro, iar autobuzele circula din jumate in jumate de ora.

O destinatie emotionanta pe de o parte, dar terifianta pe de alta. O experienta care te marcheaza pentru totdeauna. Merita vizitat muzeul macar pentru cultura generala.
1 Response
  1. Anonim Says:

    A question that is relatively fundamental is whether bilingualism has a reciprocal effect
    on cognitive growth and on which string. Just imagine what you would have to
    work would be. During normal times bank deposits are supposed to be?
    I used this platform to indulge on this 3 D/2
    NB ako National Park tour.

    My web blog - car rental paphos airport cyprus