Destinatii Turism Religios: Manastirile din Bucovina

In partea de N-E a tarii, la granita cu tinutul Hertei (Ucraina) se intinde Tara de Sus a Moldovei, regiune istorico-geografica numita Bucovina. O plimbare prin lacasurile sfinte ale Bucovinei, este tot ce-ti trebuie pentru a regasi intr-un peisaj feeric, linistea si pacea sufleteasca de care avem toti nevoie, in vremurile grele.

Un tinut apreciat si distins cu premii
Frescele exterioare ale bisericilor, arhitectura si pictura manastirilor, bogatele muzee de arta medievala, frumusetea peisajului si a creatiei artistice populare, au concurat la decernarea distinctiei Marul de Aur (Pomme D'Or) Bucovinei de catre Federatia Internationala a Jurnalistilor si Scriitrilor de Turism si au dus la inscrierea tezaurului din Bucovina in catalogul UNESCO - Mari monumente ale lumii.

Printre lacasurile sfinte din aceasta regiune, amintim:

Manastirea Humor (1530) din jud. Suceava, pe DL Gura Humorului spre nord.
Hramul: Adormirea Maicii Domnului - 15 august.
Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu moldovenesc. In padurile nesfarsite de la poalele Obcinei Mari, Oana vornicul de la Suceava, intemeia loc de rugaciune pe valea raului Humor dupa 1400, la vremea domniei lui Alexandru cel Bun.



Manastirea Moldovita (1532) din Suceava, in comuna Vatra Moldovitei.
Hramul: Buna Vestire - 25 martie
Originea sa nu este cunoscuta cu precizie, insa traditia o aminteste inca din perioada voievozilor Musatini. Sub domnia lui Alexandru cel Bun a fost zidit prima biserica din piatra, atestata documentar intre 1402-1410 cu intregul ansamblu de contructii, avnd hramul Buna Vestire si fiind deja un centru cultural. Manastirea Moldovita s-a bucurat de privilegii si din partea lui Stefan cel Mare. Prin mai multe hrisoave voievodul a confirmat manastirii 11 sate, mai multe iezere, prisaci si privilegii comerciale, care o situau printre cele mai instarite manastiri din Moldova.

Manastirea Voronet (1488) din Suceava, satul Voronet.
Hramul: Sfantul Gheorghe - 23 aprilie
Manastirea este una din cele mai valoroase ctitorii a lui Stefan cel Mare. A fost ridicata in 1488 in doar 4 luni si jumatate, ceea ce constituia un record la acea vreme.



Manastirea Sucevita (1586), in comuna Sucevita, Suceava
Hramul: Invierea Domnului
Pe valea raului Sucevita, traditia aseaza o biserica din lemn si o schivnicie de la inceputurile veacului al XVI-lea. Legenda spune ca, mai tarziu, pentru rascumpararea unor pacate, o femeie a adus cu carul ei, tras de bivoli, timp de 30 de ani, piatra necesara actualei constructii. Documentar, manastirea este atestata in 1586 ca rezultat al initiativei mitropolitului Gheorghe Movila.

Manastirea Putna (1466), localitate Putna, Suceava
Hramul: Adormirea Maicii Domnului - 15 august
Pima ctitorie a voievodului Stefan cel Mare, Manastirea Putna a fost sorocit loc de odihna pentru domnitor si familia sa. Zidirea a inceput la un an dupa cucerirea cetatii Chilia, iar lucrarile au durat 4 ani, timp in care opera mareata a fost dusa l bun sfarsit de catre arhitectul grec Teodor, ajutat de mesteri pietrari, zidari, zugravi si argintari veniti din Transilvania.

Manastirea Rasca (1542), localizata in comuna Rasca, judet Suceava
Hramul: Sfantul Nicolae - 6 decembrie
Ansamblul de la Manastirea Rasca, situat pe valea raului cu acelasi nume a fost construit in mai multe etape. Din porunca lui Petru Rares, in jurul bisericii se construiesc ziduri inalte si puternice, lucrare terminata in 1542. Biserica nu este foarte mare, dar este impodobita cu fresce bogat aurite.


0 Responses