Destinatii Exotice: Creta

Creta este cea mai sudica insula a Marii Egee, fiind cea mai mare insula din Grecia si a cincea din Europa ca marime. Insula Creta este poate cea mai frumoasa insula a Greciei. Este marginita de numeroase mici golfulete si se invecineaza cu multe insulite nelocuite. Este impartita in patru districte, fiecare renumit pentru ceva: unul celebru pentru zidurile venetiene, portul venetian si castelul, labirintele, unul este faimos pentru caracterul sau traditional si aerul sau medieval, altul pentru celebrele monumente arheologice.

Se spune despre Insula Creta ca este leaganul civilizatiei culturii si civilizatiei europene, este taramul miturilor, locul nasterii lui Zeus, paradisul care asteapta turistii înca de la începutul primaverii pâna toamna târziu. Taram al eternitatii cu plaje cu nisip fin, scaldate de ape de culoarea turcoazului, cu peisaje pitoresti. Farmecul si atractia magica a insulei este sporita de ospitalitatea, caldura locuitorilor si de apa limpede a marii.

Cumparaturi in Insula Creta

Magazinele sunt in general deschise de dimineata sau de dupa-masa si pana seara tarziu. Majoritatea magazinelor sunt inchise in timpul siestei de dupa-amiaza. Cat despre banci si oficii postale, acestea au program mai scurt. In majoritatea statiunilor, magazinele sunt deschise si la sfarsit de saptamana.

Bucataria greceasca

Carnea preferata a grecilor este cea de oaie la gratar, iar ei gatesc cu ulei de masline. Aperitivul contine rosii, castraveti, pepene, felii de cascaval, masline si diverse fructe. Bucatele traditionale se numara aperitivele, mezedes, compuse din melitzanosalata – vinete tocate cu ulei, lamaie si usturoi, taramosalata – pasta de icre si dolmadakia – frunze de vita umplute cu carne sau orez). Felul principal este musaca, ghiveci, carne prajita sau peste, inclusiv frigaruile de miel sau porc – souvlaki. Pestele si scoicile sunt excelente; horiatiki – salata greceasca servita cu felul principal consta in felii de rosii si castraveti, masline si fetta.
Desertul este de obicei format din baclava si cataif. Specialitatile cretane sunt brânza graviera (galbena) si mizithra – branza alba, cremoasa, servita deseori in loc de fetta in salata greceasca.
Aperitivul preferat este ouzo, iar dintre vinuri retsina. Cele mai bune vinuri sunt cele de casa si se gasesc in tavernele locale. Raki este apa de foc locala, cu aroma de anason, cunoscut si sub denumirea de tsikoudo, servit fie simplu, fie cu apa si gheata.

Obiective turistice

Chania, cel mai mare oras de pe coasta vestica a Cretei. Merita vizitat pentru cladirile sale de influenta turceasca si venetiana, pentru portul de vase de croaziera de-a lungul caruia se intand taverne, terase, pentru turnurile albe ale bisericilor si lungile strazi pavate. Chania este un oras plin de viata.

Heraklio este cel mai mare oras din Creta si principala cale de acces pentru turisti. Asta face ca el sa sufere de aceesi aglomeratie si trafic ca si orasele lasate in urma. Heraklio este renumita pentru cele doua piete principale, Plateia Venizelou si Plateia Eleftherias.

Palatul lui Knosos
Se afla la sud-est de Heraklio si este cel mai mare palat din perioada minoniana. In jurul anului 1700 b.c. cladirile existente pe acest loc au fost distruse de un cutremur si reconstruite apoi la o scara mult mai mare, avand 1200 de camere. Unul din cele mai mari orase din epoca, gazduia in jur de 100.000 de locuitori. Pentru a recrea o parte din atmosfera, Sir Arthur Evans, descoperitorul sau, a reconstruit o parte din vechea structura.

Daca petreci mai mult timp in Creta merita vizitate si alte obiective: muzeul lui Nikos Kazantzakis de la Myrtia, templul lui Anemospilia, manastirea de maicute Paliani, vechiul oras Panasos, manastirea venetiana Versamonero, manastirea Koudouma.
0 Responses