Dictionar termeni turistici

Atunci cand dorim sa plecam in vacanta si ne orientam in a alege un anumit pachet promovat de catre agentiile de turism, ar trebui sa ne informam inainte, asta daca nu stim, despre ce inseamna mai exact un regim de demipensiune, ce este acela un bungalou, etc.

Mai jos am listat cativa termenii turistici must know:

Bufet expres = unitare care se adreseaza consumatorilor grabiti fiind organizata pe principiul autoservirii. Consumatorii platesc la casa si apoi, de la vitrina de prezentare li se servesc preparatele de catre vanzatori.

Bungalou = unitate de cazare turistica, cu capacitate de cazare redusa, construita din lemn, piatra sau ceramica, situata undeva intre vila si casuta de vacanta. Dispune de un grup sanitar propriu si este amplasata de obicei intr-un camping sau un sat de vacanta, ca unitate independenta in cadrul unei statiuni sau zone turistice sau pe langa o unitate hoteliera.

Camping
= suprafata amenajata pentru a campa cu cortul si/sau a amplasa rulote si motorhome-uri.
Nivelul de amenajare este variabil; sunt foarte putine campinguri care ofera un standard competitiv international al facilitatilor.

Circuit turistic
= itinerar de lungime si durata variabile, cu plecare si sosire in acelasi loc, urmarind vizitarea pe parcurs a unor orase, locuri, regiuni sau tari; produs turistic vandut la un pret forfetar, de catre o agentie de turism, fie turistilor individuali, fie grupurilor organizate.

Hotel
= structura de cazare specializata, cu nivel ridicat de confort, cu serviciu permanent de receptie si restaurant deschis publicului. In general este o unitate de dimensiuni medii sau mari, cu camere cu bai individuale. Spatiile comune sunt deschise publicului, camerele complet independente asigura intimitatea. Personalul angajat este profesionist.

Motel
= este un hotel cu dotari + preturi ceva mai reduse si situat in apropierea drumurilor importante. Este dotat cu parcari generoase si se adreseaza in special persoanelor in tranzit.

Pensiune
= in general este o unitate de dimensiuni mici, fara serviciu de permanenta/receptie si cu camere cu bai comune sau individuale si apa calda permanenta. Ofera prestatii de alimentatie, si exista contact direct cu personalul pensiunii.

Pret forfetar (all inclusive price)
= pret stabilit pentru o cantitate globala de marfuri fara a se tine seama de structura lor. Se utilizeaza deseori la vanzarea-cumpararea marfurilor cu toptanul.

Refugiu
= un adapost minimal, situat sus pe creasta muntilor, si unde cazarea se face in general gratuit, in limita capacitatii (frecvent in jur de 10 persoane). Aici nu exista facilitati de alimentatie sau aprovizionare.

Sat de vacanta = o structura de cazare specializata, cuprinzand o suprafata generoasa, cu multiple pavilioane de cazare (casute, bungalowuri) + dotari pentru camping + o unitate de alimentatie publica (restaurant). Proportia prestatiilor de mai sus este variabila.

Vila
= o structura de cazare specializata de circuit inchis, cu nivel ridicat de confort si cu spatii comune; poate fi inchiriata integral. In general este o unitate de dimensiuni mici, fara serviciu de permanenta/receptie si cu camere de 1-4 persoane, cu bai comune sau individuale si apa calda permanenta. Are spatii comune si frecvent bucatarie utilata si sala de mese la dispozitia turistilor. Nu ofera prestatii de alimentatie si contactul direct cu personalul vilei este minimal.

Voiaj forfetar
=
a) produs de calatorie oferit la pret "inclusiv" ,adica pretul include contravaloarea mai multor servicii de calatorie, pe care un calator le cumpara impreuna.Acest produs poate sa includa mai multe destinatii.
b)Voiaj organizat de o agentie de turism, platit in avans la un pret forfetar si care cuprinde mai multe servicii turistice cum ar fi: bilete de avion, cazarea la hotel, transportul local, o asigurare care sa acopere cheltuielile medicale, accidentele personale, pierderea bagajelor, precum si banii si bunurile de valoare.

Alti termeni specifici pe care este important sa-i cunoastem atunci cand dorim sa calatorim:

- camera single = camera cu un singur pat
- camera double = camera cu 2 paturi
- camera triple = camera cu 3 paturi
- suita = unitate de cazare formata din doua camere double si o baie
- circuit inchis = accesul in unitate si la facilitati numai numai pentru persoanele cazate sau care aiu rezervari
- circuit deschis = accesul in unitate si la facilitati pentru orice client platitor
- inchiriere integrala = unitate la care se accepta inchirierea intregului imobil pentru un anumit grup de turisti
- demipensiune = include: cazare + mic-dejun + cina
- pensiune completa = include: cazare + mic-dejun + pranz + cina
0 Responses