Cele 7 minuni ale lumii

Cele 7 minuni ale lumii este o lista de sapte edificii ce dateaza inca din antichitate si care in trect reprezenta un ghid turistic pentru calatorii din lumea antica ce vroiau sa calatoreasca in cele mai cunoscute destinatii din acea perioada.

In stabilirea listei celor sapte minuni ale lumii, un rol deosebit de important l-au avut grecii. Initial, lista cuprindea urmatoarele destinatii: Piramida lui Kheops (din Giza), Gradinile suspendate ale Semiramidei, Templul Zeitei Artemis din Efes, Statuia lui Zeus din Olympia, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rodos si Farul din Alexandria. Dintre toate aceste minuni, sase dintre ele au fost distruse de cutremure sau incendii, singura care a supravituit fiind Marea Piramida din Giza.

Din anul 2007, lista celor sapte minuni ale lumii a fost schimbata, acum aceasta uprinzand urmatoarele puncte de atractie:

Marele Zid Chinezesc

Este o constructie gigantica a lumii antice ce masoara 10.000 de km lungime, fiind cel mai lung zid de pe Terra. Dupa datele recente, zidul are 6350 de km, zidul principal avand 2400 de km lungime.
Zidul a fost construit cu scopul de aparare a granitei imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade de la nord de China. Mortarul folosit la constructia zidului era din piatra de calcar arsa amestecat cu amidonul din orez, iar in ceea ce priveste constructia interioara, in aceasta s-a folosit un amestec de argila nisip si piatra cioplita. Grosimea zidului difera in functie de regiuni, astfel ca in zona Peking, zidul are o grosime de 4-8m, la coama zidului 8, iar la baza 10 m grosime. L ainterval de cateva sute de metri s-au construit turnuri de 12 m inaltime, cu rol de observare, transmitere de semnale si depozit de arme. Nici astazi nu se stie cu exactitate care din formatiunile statale chineze au hotarat inconjurarea teritoriului cu valuri de pamant si piatra, insa cel care va ordona contructia fortificatiilor este primul imparat al Chnei, Qin (221-210 i.Hr.).
Lasat invoia sortii inca din secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protectie guvernamentala din 1952, fiind declarat monument istoric al Chinei. Astazi, doar o mica parte a zidului poate fi vizitata de catre turisti.

Vechiul oras Petra (Iordania)

Petra, orasul de piatra este un sit arheologic aflat in sud-vestul Iordaniei. Orasul se intinde de-a lungul poalelor Muntelui Hor., strabatand un lung defileu si intinzandu-se apoi pe laterala estica a vaii Arabah. Orasul este renumit in special datorita arhitecturii acestuia, sapata aproape in intregime in piatra muntelui pe care se sprijina majoritatea caldirilor.
Orasul a ramas necunoscut lumii vestice pana in anul 1812, cand a fost descoperit de catre un explorator elvetian. In data de 6 decembrie 1985, orasul a fost declarat monument mondial de catre UNESCO, care a descris valea Iordaniei drept "una dintre cele mai pretioase mosteniri culturale ale omenirii".
Conform traditiei arabe, Petra este locul in care Moise a lovit cu toiagul stanca din care a iesit apa pentru poporul insetat, in timpul calatoriei sale prin pustiu. Tot aici se crede ca este inmormantata si Miriam, sora lui Moise.
Odata intrata sub conducerea romana, Petra a inceput sa intre in declin, datorita comertului pe mare. De asemenea in anul 363, un cutremur a daramat multe din cladirile orasului. In plus, multe din cladiri au devenit vulnerabile jafurilor, multe dintre morminte au fost pradate si multe dintre comori ratacite, ramanand necunoscute si pana in zia de astazi.

Machu Pichu

Ruinele orasului Machu Pichu din Peru, redescoperite in anul 1911 de catre arheologul Hiram Bingham, sunt astazi printre cele mai frumoase si enigmatice locatii starvechi ale lumii. Legendele si miturile sustin ca Machu Pichu era adorat ca un loc sacru in cele mai vechi timpuri. Invizibil de dedesubt si natural inconjurat de terase agricole si irigat de izvoare naturale, orasul pare sa fi fost locuit de incasi care il considerau un loc secret. Ruinele palatelor, templelor, caselor au ramas in perfecta stare de conservare. Aceste structuri au fost sapate in granitul din varful muntelui devenind minuni atat arhitecturale cat si estetice. In sit au fost gasite scheletele a 10 femei si a unui barbat ceea ce a dus la presupunerea ca acest sit a fost construit ca un fel de sanctuar, dar dezvaluirile ulterioare si gasirea altor schelete masculine au demonstrat faptul ca nu a fost un templu de femei asa cum se credea pana in acel moment. Patru secole au fost necesare pentru descoperirea unei fortarete de-a dreptul fantastice printre piscurile de 4000 de metri ale anzilor peruvieni. La 4000 de metri, lemnul este o raritate, dar iata ca aici, in Machu Pihu a fost posibil. Totul se incadreaza intr-un plan urbanistic intortocheat si doar fotografiile din avion au putut demonstra adevaratele lui insusiri. Si inca o enigma: retele de drumuri si poduri deasupra terenurilor mlastinoase facute de cei care nu au cunoscut roata! Un fabulos oras incas, o adevarata minune straveche!

Chichen Itza (Mexic)
Supranumita "Taramul Fagaduintei", este unul din cele mai importante dovezi ale civilizatiei Maya-Toltec. Situl cuprinde mai multe cladiri printre care: Piramida Kukulcan (El Castillo-Castelul), Piata celor 1000 de coloane,Templul Curtii Ovale, Tempul Jaguarului, Tempul Razboiul-Templul Chichen Itza propriu zis, Observatorul, Osuarul, Platforma Venus, Plaforma Uliului si Jaguarului, Drumul catre Locul de Sacrificii, Platforma Craniilor, Templul Barbatului Barbos.
Chichen Itza însemna „Fantana buna a celor din Itza", dar interpretarile difera de la un cercetator la altul. Prin urmare, ca si Petra, din Iordania, Chichen Itza era un oras care detinea multa apa potabila intr-o zona saraca in rauri sau lacuri. Toate constructiile religioase ale acestui oras au trepte si semnificatii astronomice, fiind marturii ale inaltei civilizatii a toltecilor, ramasi aproape necunoscuti. Tot în Chichen Itza a supravietuit si cel mai vechi stadion de joc cu mingea din lume. Un loc magic din nordul peninsulei Yucatan din Mexic, care ascunde centre de cult construite de catre mayasi cu o exactitate matematica incredibila.


Colosseumul din Roma (Italia)

Colosseumul din Roma este cea mai vestita si mai mare arena construite vreodata de romani. Constructia celebrului edificiu s-a realizat din initiativa imparatului Nero ca urmare a luptelor de gladiatori care aveau loc in acele timpuri. S-a realizat astfel o arena imensa pentru asemenea spectacole publice.
Denumirea de "Colosseum" provine de la statuia colosala, de 36 de metri, care il reprezenta pe Nero in chip de zeu al soarelui, amplasata odinioara langa amfiteatru, dar ulterior demolata. Nu doar statuia, dar si amfiteatrul era o priveliste grandioasa. In forma de elipsa, cu axa mare de 186 m, axa mica de 150m, avea un perimetru de 520 m si o inaltime de 55m, unde incapeau 50.000 spectatori. Fundatia pe care s-a construit avea 12 metri grosime.
Sa cladesti asa ceva in acele timpuri era o adevarata provocare pentru neintrecutii constructori romani. Printre nenumarate alte materiale de constructie, constructia a neceitat zeci de mii de tone de marmura si aproape 300 tone de fier pentru a lega blocurile unul de celalalt. Multe dintre partile componente ale Colloseumului au fost construite in alta parte si aduse la locul construirii arenei pentru asamblare. Aceasta metoda a permis un ritm accelerat de lucru care a dus la construirea edificiului in doar 7 ani.

Taj Mahal (India)

Taj Mahal-ul a fost construit de Shah Jahan, al cincilea imparat mogul, in memoria celei de-a doua sotii Mumtaz Mahal, printesa persana musulmana. Imparateasa a murit dupa nasterea celui de-al 14-lea copil, in timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur. Moartea ei l-a afectat atat de tare pe imparat incat parul i-a albit in doar cateva luni. Inainte sa moara, Mumtaz l-a rugat pe imparat patru lucruri: sa-i construiasca un mormant, sa se recasatoreasca, sa-si iubeasca fiii si sa-i viziteze mormantul la aniversare.
Constructia Taj Mahal-ului a inceput in 1631 si a durat 22 de ani. Se spune ca 20 de mii de oameni ar fi lucrat la constructia lui. Materialele de constructie erau aduse din intreaga Indie si din alte zone ale Asiei cu ajutorul unei "flote" ce numara 1000 de elefanti. Ansamblul inchide in interior o gradina deosebit de frumoasa cu fantani arteziene iar aleea principala, este strajuita de arbori ornamentali.
Complexul mai cuprinde in afara de palatul propriu zis si doua moschei construite in acelasi stil impresionant. Inauntrul domului se afla sicriul imparatesei incrustat cu pietre pretioase. Monument al dragostei trainice, este pacat sa nu vizitati aceasta splendoare daca veti vreodata ocazia sa va aflati prin partile Indiei.
Statuia lui Christos Mantuitorul din Rio de Janeiro (Brazilia)
Celebra statuie se afla in Rio de Janeiro (Brazilia) si este amplasata la sud de oras, pe muntele Corcovado (780 m), in padurea Tijuca. Planificarea constructiei s-a realizat cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la declararea Independentei Braziliei. Inginerul Heitor Silva Costa a intocmit schitele proiectului iar u sprijinul Frantei si Vaticanului s-a realizat acest proiect, cu sfintirea sa pe 12 octombrie 1931. Edificiul are o inaltime de 30 m, impreuna cu soclul 38 de m, latimea la nivelul bratelor 28 m si o greutate de 1145 tone. In soclu se afla o capela unde incap 150 de persoane, iar mulajul din ghips a fost efectuat de sculptorul francez Paul Landowski. Materialul de constructie este beton armat, acoperit cu un strat de mozaic. Monumentul este folosit de biserica catolica la diferite aniversari ca loc de pelerinaj.
Ca sa vizitezi Statuia lui Isus Cristos Mantuitorul trebuie sa urci pe Muntele Corcovado. Caile de acces catre statuie sunt: cu trenul, unde aveti sansa de a calatori inc el mai vechi tren din Brazilia, cu masina, cu liftul sau sacrile rulante (statuia are 3 lifturi panoramice si 3 scari rulante), cu taxiul, pe jos sau facand un tur cu elicopterul.

In 1971, J.J. Turner, in The Environment, spunea: "Dintre cele sapte minuni ale lumii, sase nu mai exista astazi. Ele au fost distruse nu numai de catastrofe naturale, ci si de nebunia oamenilor; dar inainte de orice, au pierit datorita acelui factor necrutator care este Timpul, forma fundamentala de existenta si de descompunere a materiei."






1 Response
  1. Anonim Says:

    e ceva ft frumos da chear se pot numi minuni respect madalin