Obiective turistice in Cipru

Obiective turistice Cipru - Lefkosia de sud - Palatul Arhiepiscopal

A fost ridicat intre secolele al XIII-lea si al XIV-lea, cu rolul de a servi drept locuinta arhiepiscopilor din capitala cipriota. Din pacate la cladirea originala s-au facut tot felul de modificari ulterioare, nu dintre cele mai inspirate. Astfel, intr-una din aripile Palatului Arhiepiscopal, construita in 1960, in stil neo-bizantin, este gazduit Muzeul Bizantin. Aici este expusa o colectie exceptionala de icoane (intre cea mai veche si cea mai noua dintre acestea aflandu-se o diferenta de un mileniu) si mozaicuri. Tot aici se gaseste Galeria Razboiului Grec de Independenta, unde pot fi admirate mai multe harti, picturi si diverse alte obiecte evocand evenimentul din 1821. }n partea veche a Palatului Arhiepiscopal (datand din secolul al XIV-lea) este gazduit Muzeul cipriot de arta populara, unde sunt efectuate demonstratii ale vechilor tehnici de tesut panza si sunt expuse diverse articole din ceramica, precum si prese pentru fabricarea uleiului si a vinului. Toate aceste muzee sunt deschise in zilele lucratoare intre 9:00 si 17:00, cu o pauza de o ora dupa 13:00, iar sambata se lucreaza intre 10:00 si 13:00.

Obiective turistice Cipru - Lefkosia de sud - Catedrala Sfantul Ioan

Numita de localnici Ayios Ioannis, catedrala dedicata Sfantului Ioan a fost construita in 1662, in curtea Palatului Arhiepiscopal. Este celebra pentru picturile sale murale datand din secolul al XVIII-lea si restaurate recent, care ilustreaza o serie de momente esentiale in istoria religioasa a Ciprului. Printre acestea se numara si o fresca reprezentand mormantul Sfantului Barnabas. Catedrala se poate vizita de luni pana sambata intre 8 dimineata si 4 dupa-amiaza, cu pauza intre orele 12:00 si 14:00.

Obiective turistice Cipru - Lefkosia de sud - Muzeul Ciprului

Se afla in afara zidurilor de aparare ce imprejmuiesc orasul vechi, pe strada Teatrului, si reprezinta un punct obligatoriu de oprire pentru cei care vor sa inteleaga istoria insulei. Printre obiectele expuse aici se numara piese pornind din perioada neolitica pana la cea de inflorire a Imperiului Roman. Tot aici poate fi admirata o colectie de figurine de teracota, datand din secolul al VII-lea, precum si mozaicul original al Sanctuarului Afroditei de la Kauklia. La mica distanta de muzeu se intind luxuriantele gradini municipale, o oaza de verdeata inspirat amenajata si extrem de bine intretinuta.

Obiective turistice Cipru - Lefkosia de sud - Cum e turcul cu pistolul

Din partea de sud a capitalei se poate calatori spre Lefkosia de Nord numai cu trecere prin punctul oficial de verificare de la Palatul Ledra. Este esential sa faceti cale intoarsa pana la ora 17:00, in aceeasi zi, altfel vi se va interzice reintrarea in Republica Cipru si veti fi obligati sa parasiti partea de nord a insulei. }ntrucat acolo nu exista decat reprezentanti oficiali ai Turciei, nu puteti cere ajutorul personalului consular.

Obiective turistice Cipru - Lefkosia de sud - Renastere din cenusa Libanului

Desi economia cipriota a avut mult de suferit in urma conflictului armat din 1974, purtat intre etniile greaca si turca, industria hoteliera este prospera, iar activitatea bancara locala joaca un rol esential in regiune, mai ales dupa declinul din ultimele decenii al Libanului.

Obiective turistice Cipru - Lefkosia de sud - Dulcele grai reformat

Guvernul Republicii Cipru a dat dispozitia destul de controversata de altfel ca toate toponimele locale sa fie pronuntate dupa modelul elen. De aici confuzia intre Nicosia si Lefkosia, Larnaca si Larnaka, Limassol si Lemessos sau Paphos si Pafos.

Obiective turistice Cipru - Lefkosia de nord - Piata Atatark

Se afla in centrul Lefkosiei de Nord, in inima orasului vechi, unde se poate ajunge dupa o ametitoare plimbare printre zidurile circulare de aparare ale vechii cetati. Fortificatiile venetiene se intretaie pe alocuri cu vestigii ale epocii bizantine sau ctitorii ale familiei Lusignan. Pornind din Piata Atatark, in care se gasesc cele mai multe banci, hoteluri si magazine ale capitalei nordice, principala strada a orasului urca spre Poarta Kyrenia (numita si Poarta Girne), la fel de bine conservata ca si tovarasa ei din partea sudica a Lefkosiei.

Obiective turistice Cipru - Lefkosia de nord - Muzeul Turcesc

In apropierea Portii Kyrenia, pe strada cu acelasi nume, se afla Muzeul Turcesc, infiintat intr-o fosta manastire, construita in secolul al XVII-lea. Candva caminul dervisilor sufiti din ordinul Mevlevi, acesta expune in prezent o colectie impresionanta de obiecte din patrimoniul cultural si istoric al Turciei. }n perioada octombrie-aprilie muzeul este deschis in intervalul 8:13:00, 14:00-17:00 (in zilele lucratoare), in perioada mai-septembrie el deschizandu-si portile lunea de la 7:30 la 13:00, iar de marti pana vineri intre orele 7:30-14:00.

Obiective turistice Cipru - Lefkosia de nord - Moscheea Selimiye

Sacrificata in procesul de musulmanizare a Ciprului de Nord, aceasta frumoasa cladire a fost la origine o catedrala catolica. Construita intre 1209 si 1326, ea a fost dedicata Sfintei Sofia, fiind frecventata multa vreme de crestinii din capitala cipriota. Edificiului initial, ridicat in stil gotic, i s-a adaugat dupa transformarea catedralei in moschee o pereche de minarete, care a consfintit schimbarea religiei oficiale in aceasta parte a Ciprului.

Obiective turistice Cipru - Lefkosia de nord - Bayak Hammam

Celebra in toata lumea, Bayak Hammam se afla in partea de sud a orasului, fiind cea mai mare baie turceasca din Lefkosia. Deschisa zilnic pana la 10 seara, atat pentru femei, cat si pentru barbati, Bayak Hammam este construita in subteranele vechii capitale cipriote, intr-o locatie deosebit de frumoasa. Clientii sai pot beneficia, dupa preferinta, de o simpla baie de abur, sau pot plati in plus pentru un masaj ca la carte.

Obiective turistice Cipru - Lefkosia de nord - Cultura versus pseudocultura

Cipriotii au fost multa vreme mandri de mostenirea lor culturala, pe cat de veche, pe atat de diversa. Din pacate, in prezent ei par mai preocupati de evenimentele petrecute in ultimele trei decenii decat de cele din mileniile trecute. Populatia din nordul insulei participa cu frenezie la transformarea vechii lor civilizatii intr-o copie a celei turcesti, modificand toponimele in consecinta si imbratisand stilul de viata si cultura vecinilor lor din nord. Astfel, Kyrenia este cunoscuta mai nou ca Girne, iar Famagusta ca Gazimagusa.

Obiective turistice Cipru - Peninsula Akamas
Peninsula Akamas, situata pe coasta vestica a insulei, este una din putinelezone de litoral cipriote unde nu s-au aratat inca semnele civilizatiei moderne.|inutul este o ingramadire de stanci golase, alternate cu zone acoperite cu vegetatiebogata, aici gasindu-se numeroase specii rare de plante si animale. PeninsulaAkamas este destinatia ideala pentru amatorii de plimbari in salbaticie, fiindstrabatuta de o retea bogata de carari incrucisate. }n apropierea portului Latchi,un mic oras de pescari, se afla Baile Afroditei, un bazin natural in care legendaspune ca zeita se scalda dupa ce isi seducea curtezanii, recapatandu-si puritateadivina. Situat la baza Peninsulei Akamas, Polis este cel mai important oras dinregiune. }nconjurata de livezi parfumate de citrice, localitatea se afla in mijloculunor peisaje spectaculoase, netulburatedecat de zgomotul valurilor.

Obiective turistice Cipru - Paphos

Spre deosebire de majoritatea statiunilor de agrement, orasul Paphos (situat pe coasta de vest a insulei, la 142 km SV de capitala) reuseste sa obtina bani din turism fara sa-si piarda identitatea culturala. Kato Paphos, orasul nou ce se intinde la sud-vest de cel original, contine mai multe structuri moderne, insa vechea cetate s-a pastrat aproape intacta. Aici se gasesc ruinele Saranta Kolones, o fortareata cladita de familia Lusignan si distrusa de un cutremur in secolul al XIII-lea, astfel incat in prezent se mai pot vedea doar cateva coloane prabusite si niste canale subterane. Mormintele Regilor (o necropola datand aproximativ din anul 300 }.H. si situata la 2 km nord de Kato Paphos) sunt sapate in stancile mai putin dure de la malul marii. Locul este incarcat de mister, desi nisele funerare sunt goale. Principala atractie din Paphos raman insa mozaicurile romane, descoperite in 1962, in urma unor lucrari de excavatie ce continua si astazi. Majoritatea acestor mozaicuri, considerate cele mai valoroase din aceasta parte a lumii, ii sunt dedicate lui zeului Dionysos, numit de romani Bachus.

Obiective turistice Cipru - Sport, natura, sanatate

Ca orice insula care se respecta, Cipru poseda nenumarate baze de sporturi nautice. Navigare si windsurfing se practica in special in peninsule, unde vanturile sunt mai puternice. Marile statiuni de pe coasta au macar cate o platforma de scufundari. Plimbarile si ciclismul montan sunt recomandate mai ales pe colinele din sudul insulei, in Peninsula Akamas si in muntii Troados. O mica partie de schi exista pe coasta nord-estica a Masivului Olimpus. Terenurile de golf sunt mai populare in districtul Paphos.

Obiective turistice Cipru - Pretioasele ape nestatornice

Clima in Cipru este mediteraneana, lunile iulie si august fiind deosebit de calduroase. Precipitatiile sunt destul de rare, ploile putand sa cada ca din senin in decembrie, ianuarie sau februarie. Insula se confrunta adeseori cu secete prelungite, cand apa devine atat de pretioasa, incat incepe sa fie rationalizata.

Obiective turistice Cipru - Agenda culturala

Setea de cultura se poate astampara in Paphos prin vizitarea a trei muzee: unul de arheologie, unde sunt expuse piese de ceramica, bijuterii si statuete din perioada romana, unul bizantin, celebru pentru icoanele si mozaicurile sale din secolul al XVI-lea, respectiv unul etnografic, unde sunt reproduse interioare specifice caselor vechi din regiune, cu toate obiectele care se aflau in ele.

Obiective turistice Cipru - Muntii Troados

Situati la nord de Limassol, muntii Troados sunt acoperiti pe alocuri de paduri de pini si cedri. Versantii lor, ca si dealurile limitrofe, adapostesc o salba de lacasuri de cult medievale, precum si numeroase sate de viticultori. Manastirea Kykkos, construita in anul 1100, este renumita pentru colectia sa de icoane, dintre care una, reprezentand-o pe Fecioara Maria, se spune ca ar fi fost pictata de catre Sfantul Luca. Manastirea Asinou, probabil cea mai frumoasa din regiune, se gaseste la sud de satul Nikitari. Principala statiune turistica din Troados este Platres. Pe versantul vestic, orasul Pedoulas adaposteste o biserica dedicata Sfantului Arhanghel Mihail.

Obiective turistice Cipru - Limassol

Adapostit in golful Akrotiri, Limassol este un important port comercial si centru viticol. Litoralul orasului este plin de hoteluri si case de oaspeti elegante, iar viata de noapte este aici mai animata decat in orice alta parte a insulei. Printre atractiile Limassolului se numara un fort construit in secolul al XIV-lea pe locul unei vechi fortarete bizantine, unde se presupune ca s-ar fi casatorit, in 1191, Richard Inima de Leu si Berengaria de Navarre. Aici se afla in prezent un Muzeul Medieval Cipriot, in care sunt expuse armuri si diverse obiecte din respectiva perioada.

Obiective turistice Cipru - Kolossi

Dincolo de zidurile orasului Kolossi, aflat la mica distanta de Limassol, la gura golfului Episkopi, se inalta dintre podgorii Castelul Kolossi. Acesta a fost construit de catre cavalerii Ordinului Sf. Ioan, care s-au instalat aici in anul 1210. }n 1933, fortareata a fost restaurata de catre britanici. In apropiere se afla o fabrica de zahar, de asemenea ridicata de membrii Ordinului, si nenumarate livezi de citrice.

Obiective turistice Cipru - Larnaca

Statiune turistica dotata cu aeroport propriu, un port modern si plaje garnisite cu palmieri, Larnaca se afla la 51 km sud-est de capitala, in golful cu acelasi nume. Principala atractie a localitatii o reprezinta Kition, ruinele unei metropole contemporane cu personajele biblice, unde se gasesc vestigiile unor temple construite in secolul al XIII-lea i.H. in centrul orasului se inalta biserica Sf. Lazar, una dintre cele mai importante din intreaga insula, renumita pentru icoanele sale si pentru cripta ce contine sarcofagul sfantului Lazar. La 11 km sud de oras se afla o alta biserica celebra, Panayia Angeloktistos, construita in secolul al XI-lea si vizitata mai ales pentru mozaicurile sale bizantine.

Obiective turistice Cipru - Republica Turca a Ciprului de Nord - Kyrenia (Girne)

Kyrenia, principalul oras de pe coasta de nord a insulei, s-a dezvoltat in ultimiiani ca statiune turistica, punand la dispozitia vizitatorilor sai un port ticsitcu ambarcatiuni de agrement si mai multe plaje excelent amenajate. Majoritateahotelurilor si cafenelelor se afla in cartierele noi, insa pentru monumente trebuiesa faceti o incursiune in orasul vechi. Aici se gaseste castelul Kyrenia, ridicatin epoca romanilor, insa finalizat in forma actuala de catre venetieni. Edificiulinclude o frumoasa capela bizantina si adaposteste in prezent un muzeu al naufragiilor,a carui piesa de rezistenta consta in cele mai vechi ramasite din lume ale uneicorabii (scufundata prin anul 300 i.H.), cu tot cu incarcatura acesteia. La 11km sud-vest se inalta, pe un varf de deal, ruinele Castelului Sf. Hilarion, deunde se poate admira o superba panorama a regiunii. De vazut ar fi si ruineleManastirii Bella Pais, situate la 6 km sud-est de Kyrenia. Aceasta a fost construitain secolulal XII-lea de catre familia Lusignan, intr-o locatie deosebit de romantica.

Obiective turistice Cipru - Republica Turca a Ciprului de Nord - Famagusta (Gazimagusa)

Portul numarul unu al Republicii Turce a Ciprului de Nord, Famagusta a fost pe vremuri unul din cele mai bogate orase ale lumii. Centrul vechi este inconjurat de un zid de aparare venetian, dincolo de acesta ridicandu-se cartierele noi ale localitatii. Renumit pentru opulenta sa in secolul al XIII-lea, orasul a fost devastat trei veacuri mai tarziu de catre ostile otomane, putandu-se lauda in prezent doar cu cele cateva biserici ramase in picioare. Catedrala Sf. Nicolae, evocand prin eleganta prosperitatea adusa in Cipru de familia Lusignan, a fost transformata in Moscheea Mustafa Pasha. Pentru a-si celebra victoria, turcii au ridicat un minaret peste unul din vechile turnuri ale bisericii, in completa lipsa de armonie fata de ansamblul cladirii. Un alt punct de interes al Famagustei este Turnul lui Othello, construit in secolul al XIII-lea. Legenda spune ca la baza acestuia si-ar fi ingropat adanc comorile bogatii negustori venetieni ai orasului, in timpul asediului otoman.

Obiective turistice Cipru - Republica Turca a Ciprului de Nord - Salamis

Cel mai important oras cipriot din epoca precrestinismului, Salamis este si cel mai bogat sit arheologic de pe insula. In apropierea acestuia se spune ca ar fi ridicat o biserica Sfintii Pavel si Barnabas. Majoritatea ruinelor de aici dateaza insa din epocile romana si bizantina, fiind risipite pe o distanta de circa 8 kilometri. Dintre vestigii se disting un amfiteatru roman, un gimnaziu din aceeasi epoca, precum si o serie de mozaicuri superbe. In urma mai multor cutremure de pamant si a atacurilor repetate ale piratilor, orasul a fost abandonat, in secolul al VII-lea D.H., populatia sa refugiindu-se in actuala Famagusta.

Obiective turistice Cipru - Republica Turca a Ciprului de Nord - Mirajul Uniunii

Desi reprezentantii celor doua republici s-au mai asezat din cand in cand la masa tratativelor, insula a ramas divizata. Cand cipriotii pro-eleni au achizitionat proiectile capabile sa atinga litoralul Turciei, relatiile s-au deteriorat dramatic intre Nord si Sud. Cum insa atat Turcia, cat si Republica Cipru aspira sa devina membre ale Uniunii Europene, organismele internationale spera inca intr-o rezolvare diplomatica a conflictului.

Obiective turistice Cipru - Republica Turca a Ciprului de Nord - Gelozie legendara

Numele Famagustei este strans legat de tragedia shakespeariana a lui Othello. Legenda spune ca aici si-ar fi ucis Christoforo Moro (guvernator al Ciprului intre 1506 si 1508) necredincioasa sotie, Desdemona. Acelasi zvon circula si despre Francesco de Sessa, un militar cu tenul intunecat, care ar fi fost exilat pentru comiterea unei infractiuni similare.

Obiective turistice Cipru - Republica Turca a Ciprului de Nord - Floricele mii...

Insula Cipru se poate lauda cu cateva soiuri de plante neintalnite in nici o alta parte a lumii. Vegetatia locala se dezvolta in trei sectoare distincte: versantii montani, campiile de pe coasta si terenurile cultivate. Litoralul suporta in principal livezi bogate de citrice, insa flora si fauna originale au fost puternic afectate de turism. Cele mai bine conservate zone verzi sunt cele din munti si din Peninsula Akamas, unde autoritatile au luat deja cateva masuri de protectie. Partea de nord a insulei, mai putin vizitata, este populata de soiuri deosebite de vulturi, vulpi, lilieci omnivori, broaste testoase si mufloni, o varietate de ovine specifica zonei.



0 Responses