Obiective turistice in Finlanda

Obiective turistice Finlanda - Helsinki

Considerat capitala economica a Scandinaviei, datorita prezentei a numeroase firme internationale, precum Nokia sau Laponia Jewellery, este un oras atragator si pentru turisti, o imbinare de cultura urbana, modernism si traditie. Initial, orasul de pe coasta de sud a Finlandei a fost un mic oras pescaresc, fiind modernizat in 1812. Carl Engel - un arhitect german - a fost chemat la Helsinki, cerandu-i-se sa realizeze un nou plan al orasului. A fost o initiativa inspirata, multe dintre cele mai importante cladiri ale orasului fiind create de Engel. Una dintre ele este Catedrala de Tuomionkirkko, un amestec de renastere gotica si biserica ortodoxa rusa, chiar daca astazi este biserica luterana.
Obiective turistice Finlanda - Turku

A fost capitala Finlandei in trecut, dar dupa 1812 si-a pierdut aceasta calitate. Dupa un incendiu devastator care a avut loc in 1828 intregul oras a trebuit reconstruit pana la frumusetea de astazi, dezvoltandu-se rapid. Considerat inca de multi finlandezi ca adevarata capitala a tarii, este si locul unde a fost deschisa prima universitate din istoria tarii. Aici veti gasi atat restaurante rafinate, cat si cluburi sau localuri de noapte. In afara acestora puteti vizita numeroasele muzee, care povestesc istoria stralucitoare si in acelasi timp tragica a orasului. Castelul Turku si Catedrala, datand din secolul XIII, sunt doua dintre atractiile care merita vazute. In Catedrala veti gasi si Muzeul de Istorie, fascinant pentru cei care vor sa descopere trecutul Finlandei. O alta traditie spune ca Turku este orasul de Craciun al Finlandei. In fiecare an, pret de cateva saptamani, Mos Craciun devine adevaratul stapan al orasului, avand loc numeroase petreceri, spectacole si manifestari specifice. Datorita locatiei puteti ajunge cu usurinta la malul marii, unde veti vedea micile sate, ce par neschimbate de sute de ani.
Obiective turistice Finlanda - Savonlinna

Situat intr-o regiune de lacuri, are in jur de 30.000 locuitori. Orasul a fost construit pe trei insule distincte, unite de poduri. In afara privelistii naturale superbe, principala atractie turistica este Castelul Sf. Olaf. Impresionanta fortareata a fost construita in 1475 de Erik Axelsson Tott. Ansamblul este compus dintr-un castel principal cu trei turnuri si un sant cu zid pentru protectie, cu turnuri de observare. Castelul a fost reconstruit si modificat in repetate randuri, este una dintre cele mai importante atractii turistice din Finlanda, avand in interior un restaurant si mai multe sali pentru festivitati. Aici are loc anual si Festivalul de Opera Savonlinna, in luna iulie, si Festivalul de Balet Savonlinna, in luna iunie.
Obiective turistice Finlanda - Espoo

Este cel de-al doilea oras ca marime al tarii si are o structura urbana destul de originala. Este impartit in cinci centre distincte, fiecare de marimea unui oras finlandez obisnuit, cu retele de transporturi de buna calitate, un parc national - Parcul National Nuuksio si numeroase magazine si restaurante. Cel mai cunoscut cartier este Tapiola, un adevarat oras-gradina, in care locuitorii, natura si arhitectura se imbina armonios. Situat la mica distanta de Helsinki, acest oras gazduieste numeroase muzee si festivaluri, precum Festivalul de Jazz din aprilie si Festivalul International de Film Espoo Cine.
Obiective turistice Finlanda - Rovaniem

Febra aurului a atras la inceputul secolului XIX numerosi aventurieri in acest oras, ceea ce a dus la o crestere economica rapida, iar Rovaniemi a devenit in scurt timp capitala provinciei Lapland. Cladirile moderne sunt imprejmuite de o regiune naturala si superba de salbaticie arctica. Este si un centru universitar, cu cateva muzee si regiune unde puteti face excursii sau puteti schia. Orasul a fost complet distrus in al doilea razboi mondial, fiind reconstruit integral. Cei care doresc pot vizia Ranua, unde vor gasi o gradina zoologica sau Parcul lui Mos Craciun, unde il vor intalni chiar pe Mos Craciun, pentru a intelege pentru totdeauna ca acesta exista in realitate.
Obiective turistice Finlanda - Vaasa

Dupa ce aproape intregul oras, construit din lemn, a fost distrus intr-un devastator incendiu in 1852, Vaasa a fost reconstruit la cativa km de locatia originala. Proiectul a fost realizat de arhitectul Setterberg, care a propus in proiect special pentru eventualitatea unui alt incendiu : strazi largi si lungi, cladirile impartite pe zone. Din vechiul oras au mai ramas clopotnita si ruinele primariei, astazi obiectiv turistic. In 1918 Vaasa a fost capitala tarii pentru scurt timp. Situat in apropierea marii, ofera o priveliste superba in partea portului, dar si nu mai putin de 11 muzee, precum si un urias parc de distractii, Wasalandia, pentru cei care vor sa se relaxeze.
Obiective turistice Finlanda - Porvo

In prezent Porvo este un oras infloritor, cu o puternica industrie in dezvoltare, si in acelasi timp aproape cel mai vechi oras al tarii. In afara cladirilor moderne s-a pastrat un centru medieval, foarte bine restaurat, cu strazi inguste si depozite colorate in rosu, care se intind de-a lungul raului. Aici se gaseste un muzeu important, Muzeul Johan Ludvig Runeberg dedicat poetului national al Finlandei.
Obiective turistice Finlanda - Mikkeli

Este locul unde trebuie sa ajungeti daca doriti sa va bucurati pur si simplu de fumusetea peisajelor finlandeze. Dar nici orasul nu este usor de trecut cu vederea, avand cateva muzee impresionante si fiind un excelent punct de pornire pentru frumoase excursii care va vor duce la lacurile din jur. Aici are loc unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzica clasica din Finlanda si foarte des au loc in oras sau in imprejurimi concerte. Este si un oras cu o istorie fascinanta, in timpul celui de al doilea razboi mondial, fiind cartierul general al armatei finlandeze, fiind si astazi plin de cladiri din aceasta perioada, dar si cazarme sau tunuri, pastrate ca monumente. Aici pot fi vizitate Turnul de Observare (Naisvuoren nakotorni) si Muzeul Militar (Paamajamuseo).
Obiective turistice Finlanda - Tampere

Este cel mai mare oras din tarile nordice de pe continent, cu o populatie de peste 200.000 locuitori. Fondat in 1779 pe Tammerkoski Rapids, intr-una dintre cele mai frumoase regiuni din intreaga Islanda, s-a dezvoltat rapid, devenind in secolul XIX cel mai important centru industrial al tarii. Si astazi mai puteti vedea locul unde se gasea Tampella-Finlayson in secolul XIX. In prezent aceste zone industriale au fost refacute si aduse la zi, functionand la capacitate maxima. Tot aici se gasesc si mici restaurante, sali de sport si fitness, Muzeul Vapriikki si Muzeul Central al Muncii. Tampere este si un important centru universitar, iar in afara celor doua universitati mai exista si numeroase alte institutii de invatamant. Este in acelasi timp si un important centru cultural al Finlandei, cu numeroase teatre si spectacole diverse, de la muzica si literatura la arta plastica. Atractii turistice importante sunt: Piata Centrala (Pyynikki Ridge), Catedrala (Pispala), Turnul de Observare Pyynikki si Nasinneula.
Obiective turistice Finlanda - Kokkola

Este destinatia perfecta pentru cei care isi doresc sa descopere magia istoriei finlandeze, fiind un mic orasel de stil vechi, situat pe coasta Golfului Botnia. O plimbare prin centrul orasului va va aduce cu cel putin un secol in trecut, impresie la care contribuie si muzeele locale, cu piese deosebite.
Obiective turistice Finlanda - Tankar

Este o insula cu far aflata la mica distanta de orasul Kokkola si va invita la o aventura de neuitat in Golful Botnia. Insula a servit ca baza pentru pescari si vanatorii de foci de-a lungul timpului, si chiar si astazi se mai pastreaza cateva dintre locuintele acestora, devenite mici piese de muzeu.
Insulele Aland se bucura de un grad mare de autonomie. Singura limba oficiala este limba suedeza. Potrivit acordurilor internationale si legilor finlandeze, guvernul din Aland îmbina legislatia locala cu legislatia generala a Finlandei. În afara bugetului local Insulele Aland se mai bucura si de o parte din bugetul Finlandei care o reprezinta în relatiile internationale. Insulele sunt complet demilitarizate si nu fac parte din Uniunea Europeana, chiar daca moneda Insulelor este euro. Cele 6 provincii sunt subdivizate în regiuni, sunt guvernate de consilii regionale si au rolul de coordonare a municipalitatilor componente. Regiunile reprezinta mai bine decât provinciile variatiile dialectale, culturale si economice ale Finlandei. Finlanda are o economie bine industrializata, în mare parte de piata libera, cu un PIB per capital asemanator celor din Regatul Unit, Franta, Italia sau Germania. Finlanda este în prezent sediul social al Nokia, lider mondial în telefonia mobila.


0 Responses