Bolile pe care le putem lua ca turist

Suntem pe cale de a incepe o calatorie sau de a alege un sejur intr-o tara in care nu am mai fost vreodata. Daca doamna de la agentie nu ne-a dat prea multe informatii despre zona pe care vrem s-o vizitam, e de datoria noastra de a afla cat mai multe despre locul respectiv astfel incat sa evitam eventualele situatii neprevazute. Aici ma refer la diverse boli cu care ne-am putea pricopsi daca nu suntem suficient de bine informati.

Iata cateva boli cu care ne-am putea alege in expeditiile noastre:

1. MALARIA
Este o boala potential fatala, cauzata de muscatura unui tantar infectat. Frisoanele si durerile de cap sunt doar cateva din cele mai blande simptome ale bolii.
Zone cu risc: America Centrala si de Sud, Republica Dominicana si Haiti, anumite parti din Africa, Asia, Europa de Est si Pacificul de Sud.
Cum sa evitam boala?
Cel mai bine este sa ne adresam medicului care ne poate prescrie niste masuri de protectie inainte de deplasare, de obicei mefloquine sau chloroquine. Alte masuri de prevenire a muscaturilor sunt purtarea hainelor cu maneca lunga, pantalonilor lungi sau echipamentelor impermeabile.

2. GIARDIA

Este infectia cu un parazit intestinal care cauzeaza gastroenterita si este de obicei contactata de turisti prin apa sau alimente contaminate.
Zone cu risc: peste tot in lume.
Cum sa ne ferim?
Putem preveni aceasta boala prin consumarea de apa cumparata la pet sau apa fiarta. Feriti-va de legumele nefierte, mai bine gatiti-le singuri.

3. HEPATITA

Aceasta boala are multe forme dar cea mai comuna forma contactata de majoritatea calatorilor este hepatita A. Poate fi contactata prin apa contaminata, mancare nefiarta si se manifesta prin febra si stare de greata.
Zone cu risc: tarile in curs de dezvoltare, focarele putand aparea si in unele parti din SUA.
Cum sa evitam contactarea cu aceasta boala?
Vaccinul impotriva hepatitei A este o metoda foarte eficienta de prevenire a bolii. Alta modalitate ar fi consumul de alimente si apa curate.

4. MONTEZUMA'S REVENGE (Razbunarea lui Montezuma)

Este o boala manifestata prin diaree contactata in general de locuitorii americani in timpul calatoriei lor prin trile lumii a treia.
Zone cu risc: anumite parti din Asia, Orientul Mijlociu, Africa, America Centrala si de Sud.
Cum putem evita riscul?
Atentie la apa pe care o bem si la alimentele pe care le consumam, care trebuie sa fie spalate iar apa trebuie fiarta. Alte masuri preventive recomandate de medicii americani este administrarea de Pepto-Bismol.

5. FEBRA GALBENA

Este o boala transmisa de un tantar infectat, care se manifesta printr-un sindrom gripal ce duce la febra acuta si hepatita severa.
Zone cu risc: Africa Sud-sahariana si America de Sud tropicala.
Inainte de a vizita aceste zone, s-ar putea ca in unele locuri sa vi se ceara dovada ca sunteti vaccinat, deci vaccinarea este o masura de preventie a febrei galbene foarte eficace si sigura.

6. FEBRA DENGUE

Este o boala virala transmisa de un tantar sau o musca infectata ce poate cauza o forma serioasa de gripa.
Zone cu risc: Pacificul de Sud, Asia, Caraibe, America si Africa.
Metode de preventie: nu exista vaccin impotriva acestei boli, dar puteti apela la bluze cu maneca lunga si la pantaloni lungi.

7. TIFOSUL

Este o boala bacteriana raspandita in mancarea si apa contaminata. Rezultatul este febra care ne poate pune in pericol viata.
Zone cu risc: Asia de Sud si tarile in curs de dezvoltare din Asia, Africa, Caraibe si America Centrala si de Sud.
Metode de preventie: nu exista vaccin impotriva acestei boli, de aceea este bine sa fiti constient de riscul de expunere si sa alegeti foarte bine ce beti si ce mancati.

8. FEBRA CHIKUNGUNYA

Este o boala transmisa tot prin tantari a carei simptome sunt cele similare unei gripe severe, numai ca o persoana infectata poate suferi pe viata dupa ce o contacteaza. Este o maladie care se raspandeste foarte repede.
Zone cu risc: primele cazuri au fost descoperite pe insula Réunion (langa Mauritius). Dar ea s-a raspandit si in zonele din Africa si Asia, subcontinentul indian si chiar intr-o zona limitata din Europa.
Nu exista vaccin impotriva maladiei, de aceea este bine sa va luati toate masurile de previnre a muscaturilor de tantari.

9. BOALA LYME

Este o boala infectioasa produsa de o bacterie si transmisa omului prin intermediul muscaturii de capusa. Nu toate capusele sunt infectate.
Zone de risc: zonele din apropierea caselor din zonele nordice, nord-estice, centrale si coasta Pacificului Americii de Nord. Capusele se mai gasesc si in zonele temperate si impadurite din Europa si Asia.
Preventia:
Pentru a reduce riscul unei muscaturi de capusa, folositi haine impermeabile si verificati-va atent corpul si pielea capului pentru a depista din timp existenta capuselor.

10. NOROVIRUS
Este un virus raspandit in apele netratate si alimente, manifestat prin gastroenterita acuta. In Statele Unite, exista 23 de milioane de imbolnaviri cu norovirus anual.
Zone de risc: in intreaga lume, cu precadere la bordul navelor de croaziera si in zonele mici aglomerate cu multi oameni.
Metode de preventie:
Prevenirea este dificila deoarece norovirusul este comun si usor transmisibil. Sfat important: spalati-va des pe maini si evitati mancarurile negatite sau crustaceele nefierte.
0 Responses