Obiective turistice: Castelul Bran

Conform site-ului postului de stiri CNN, Castelul Bran a fost inclus in lista celor mai frumoase castele medievale din lume.

Lista cuprinde 10 castele si include patru fortificatii din Marea Britanie, doua din Franta si cate una din Romania, Germania, Danemarca si Elvetia.
Pe aceasta lista se numara si castelul Bamburgh (din Anglia, construit in secolul XII), Neuschwanstein (din landul german Bavaria) si Haut-Koenigsbourg (din regiunea franceza Alsacia).

Castelul Bran,
a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania, in special datorita asocierii acestuia cu Dracula.
Castelul atrage anual mii de turisti straini, curiosi sa descopere mitul Contelui Dracula. In 2007 spre exemplu, muzeul Bran a inregistrat 540.000 de vizitatori, fiind cel mai vizitat castel din Romania.

Cel mai scump bilet din castelele prezente pe aceasta lista, il are Castelul dn orasul Leeds din Anglia care costa 25,2 dolari. Cel mai ieftin bilet de intrare este la Castelul Bran, cu 4,25 dolari.

Despre Castelul Bran se stie ca in mai 2006 a fost retrocedat arhiducelui Dominic Habsburg-Lothringen care intitial a vrut sa-l vanda prin intermediul avocatilor pentru o suma de 60 de milioane de euro, dar pentru ca nu s-a ajuns la nici un acord, Dominic de Habsburg a retras oferta facuta si a anuntat ca a angajat o firma americana de investitii private, Baytree Capital Associates, care va elabora un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, in vederea promovarii si vinderii proprietatii.

Situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran (Castelui lui Vlad Dracul sau Castelul lui Dracula) este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, atat datorita frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendei contelui Dracula, al carui spirit bantuie înca aceste locuri stravechi.

La etajul unu sunt sase incaperi : vestibulul, sala mare cu fresca, incaperea cu tavan cu bolti ogivale, o bucatarie mica ce da in primul vestibul, un al doilea vestibul ce duce intr-o sala cu bolta ogivala la ferestre. Sub turnul scarilor, se afla o incapere ingusta care era inchisoarea cetatii. La etajul doi se afla un vestibul, o fosta bucatarie, o incapere mica ce da in camera din turnul nou al portii, o incapere joasa cu grinzi pictate in secolul trecut cu motive sasesti si cu patru ferestre in nise adanci. Tot aici se mai gaseste o camera mica si galeria de lemn care da spre curtea interioara. In curtea interioara se afla doua pivnite, cuptorul de paine si o inchisoare.

Deşi a intrat in circuitul si folclorul turistic drept castelul lui Dracula, aici turnandu-se si pelicula “Interviu cu un vampir”, se pare că Vlad Tepes nu a locuit niciodata aici, cum spune legenda. Totusi, Castelul Bran ramane unul dintre cele mai vechi, mai impresionante si mai interesante monumente ale arhitecturii laice din Romania.
0 Responses