Destinatii Exotice: Singapore

Singapore  - farmecul orasului-stat din Asia de sud-est

Localizare

Republica Singapore este un stat-oras insular si cea mai mica tara din Asia de Sud-est. Este situat la sudul Peninsulei Malay si a statului malaysian Johor, 137 km nord de la ecuator.Singapore este alcatuit din 63 de insule, inclusiv insula principala Singapore. Exista doua conexiuni cu Johor, Malaysia - Johor - Singapore Causeway in nord, si Tuas Second Link in vest. Jurong, Pulau Tekong, Pulau Ubin si Sentosa sunt cele mai importante dintre multele insulite din Singapore. Cel mai inalt punct natural este Bukit Timah Hill, de 166 m.

Ce puteti vedea ?

Singapore este o insula si un oras-stat, una din cele mai mici tari din lume, in care se vorbesc oficial patru limbi iar limba engleza este una dintre ele, universal cunoscuta si vorbita.
Vegetatie luxurianta, zgarie-nori si blocuri moderne, cladiri coloniale, shopping mall-uri uriase, temperaturi de peste treizeci de grade tot anul si un amestec interesant de populatie asiatica si occidentala:luate fiecare in parte si toate la un loc, fiecare dintre acestea defineste Singapore.

Singapore, in acelasi tip oras, insula si tara, a fost intemeiat de Sir Stamford Raffles pe raul cu acelasi nume, care continua sa fie adevarata "inima" a statului, aici concentrandu-se, de-a lungul cheilor, principalul district de afaceri, cat si sursele de distractie. De la un sat pescaresc a devenit unul dintre cele mai prospere orase din lume. Mai ales la gura raului Singapore, traditia asiatica se intalneste cu zgarie-norii, iar templele hinduse si chinezesti tintuiesc orasul. Cele mai importante atractii turistice sunt situate in trei districte: Orchard Rd, Chinatown si Little India. La prima vedere, Singapore pare in acelasi timp socant prin modernitate, dar, la fel de surprinzator, discret si anonim.

Primele dovezi ale locuirii Singapore-ului sunt din secolul 3 DC. Insula era un adapost a imperiului Srivijaya din Sumatra si purta numele Temasek, Orasul Marii. Temasek a devenit rapid un important centru comercial, dar a decazut spre sfarsitul secolului XIV. Mai sunt putine ramasite ale vechiului Temasek in Singapore, dar arheologii din Singapore au adus la suprafata dovezile civilizatiei si locuirii. 

Insula Singapore, de forma alungita, este constituita dintr-un platou granitic cu altitudini scazute - 60 m altitudinea medie, 177 m altitudinea maxima - ocupat in intregime de orasul Singapore cu aglomeratia sa urbana. Singapore este un oras sofisticat, multicultural si cosmopolit, in care traditia si modernul, estul si vestul coexista intr-o armonie perfecta. Singapore este in primul rand un oras tipic asiatic, aici fiind pastrate inca traditiile stravechi ale chinezilor, malaezienilor si indienilor.

Jurong-ul este centrul industrial al statului, dar chiar si aici turistii pot gasi locuri interesante ce merita sa fie vizitate.Jurong, desi la prima vedere nu pare o atractie turistica, ascunde in pintecele sale Vila Haw Par - un spectaculos parc tematic inspirat din mitologia chineza -, parcul cu pasari Jurong, Gradina Chinezeasca ori Centrul de Descoperiri Singapore. 

Orasul colonial
Sir Stamford Raffles si-a lasat o amprenta inconfundabila in centrul orasului. Mutand districtul de afaceri in sudul raului si transformand partea de nord in centru administrativ, a creat o structura eficienta ce se mentine pana astazi. Principalele locatii de interes turistic in aceasta zona sunt Empress Place Building, o impozanta cladire construita in stil victorian in anul 1865, ce gazduieste acum un muzeu, galerii de antichitati si un restaurant chic, hotelul Raffles, care a devenit un adevarat simbol al luxului oriental, biserici impozante, cum ar fi St Andrew's Cathedral si Cathedral of the Good Shepherd.


Orchard Rd atrage iubitorii vietii de lux, fiind zona de elita a orasului, cu hoteluri de inalta clasa, centre comerciale, localuri de noapte, restaurante si baruri ce satisfac chiar si pretentiile celui mai exigent turist occidental. 

Orasul chinezesc, Chinatown-ul cum il numesc bastinasii, este inima artistica si religioasa a insulei, fiind presarat cu puzderie de temple, terase decorate luxuriant si piete ample ultraaglomerate.Pe strazile aglomerate din Chinatown, printre prezicatori, caligraficieni si credinciosi, puteti descoperi farmecul a ceea ce multi numesc "Centrul Comercial Dinamic". Altfel spus  un lacas al culturii hinduse si al moscheelor impunatoare contrastand izbitor cu magazinele aglomerate de matasuri fine si bijuterii lucrate manual cu multa rabdare.

In Little India puteti cumpara cel mai bun material specific indian, numit sari, mirodenii rare sau tablouri cu zei hindusi. In micile magazine de pe Arab St veti auzi rasunand vocea puternica a imamului din Moscheea Sultanului. 

Arab St
Centrul musulman al orasului este districtul textilelor traditionale, al esarfelor indoneziene, sarong-urilor, songkok-urilor, hajj-urilor si matasurilor, al numeroaselor specii de trandafiri si al esentelor florale.

Aici se afla cea mai mare si cea mai vizitata moschee din Singapore, Sultan Mosque, dar si cea mai frumoasa, micuta si cocheta Malabar Muslim Jama-ath Mosque. Restaurante cu specific indian se afla pretutindeni de-a lungul strazilor North Bridge Rd si Bussorah St, oferind un adevarat spectacol gastronomic in serile din perioada Ramadamului.


Insula Sentosa este cea mai vizitata zona a orasului. Are numeroase parcuri, muzee, acvarii, plaje, restaurante si facilitati pentru practicarea sporturilor. Daca doriti sa zaboviti mai mult aici veti gasi un camping, pensiuni, dar si hoteluri de lux.


Multe dintre lacasurile de cult au fost construite in timpul perioadei coloniale. Templul Sri Mariamman, moscheea Masjid Jamae si biserica Church of Gregory the Illuminator sunt unele dintre aceste locasuri construite in timpul perioadei coloniale. in prezent se depune efort pentru conservarea acestor monumente religioase sub denumirea Monumentele Nationale ale Singapore-ului.

Ar trebui ca sa vedeti:
Podul Elgin
Construit in 1929, podul Elgin a fost numit dupa Lordul Elgin, guvernatorul Indiei pe vremea aceea.Scopul in sine al constructiei a fost acela de a face legatura comerciantilor chinezi din partea de sud a raului Singapore cu negustorii indieni din partea de nord. Astazi poti ajunge aici fie de pe North Brodge Road, fie de pe South Bridge Road.
Parcul Merlion este construit in jurul simbolului statuar al orasului, o bestie pe jumatate leu care arunca apa prin gura, noaptea in inegalabile culori.
Templul Sri Krisnan
Moscheea Sultan
Moschee Hajjah Fatimah
Centrul de Patrimoniu Malaez
Parcul Fort Coming
Teatrul si Sala de concerte Victoria
Fantana muzicala
Podul Benjamin Sheares

Shopping

Strada principala de cumparaturi este Orchard Road. De fapt, Singapore luat in intregime pare un mare shopping-mall. Magazinele diverse va ofera intre altele hainer frumoase si ieftine si cu un stil complet aparte fata de cele europene, comode la purtat.Daca vreti, puteti sa faceti cumparaturi la 4 dimineata in Mustafa Mall (deschis non-stop).Pe strazile Orasului Chinezesc, Kampong si ale Micii Indii monumente religioase se adapostesc printre magazine de antichitati.

Recomandari
Cetatenilor romani care intra pe teritoriul Republicii Singapore in scop de turism, vizita, afaceri, activitati sportive, li se va permite intrarea pe teritoriul acestui stat pentru o perioada de 30 de zile, perioada care

Riscul amenintarilor teroriste in Singapore este scazut,

Singapore are una din cele mai scazute rate de criminalitate din lume. Tipurile cele mai frecvente de infractiuni sunt furtul de telefoane mobile si laptopuri.

Cei care incalca legea risca pedepse aspre, munca in folosul comunitatii si amenzi pe loc, in special pentru traversare prin locuri nepermise si pentru aruncarea pe jos a gunoaielor, iar
pentru abateri mai grave, cum ar fi traficul de droguri, se practica pedeapsa cu moartea.


Combinatia de culturi si inovatie a inspirat o mare varietate de experiente gastronomice. De la strazile din Orasul Chinezesc si centrele de vanzatori ambulanti, la cafenelele chic si restaurantele elegante, va puteti satisface poftele cu bucataria internationala sau locala, cu feluri ca pui cu orez Hainanese si crab chili.

In Singapore nu exista cai ferate.
  
0 Responses