Destinatii Exotice: Alger

Alger - avanpost al lumii arabe

Localizare

Situata in nordul Africii - si ocupand un spatiu foarte vast - Algeria este delimitata in nord de Marea Mediterana. in nord-est, Algeria se invecineaza cu Tunisia, in est - cu Libia, in sud-est cu Niger, in sud-vest cu Mali si Mauritania, iar in vest cu Marocul.
Alger este capitala Algeriei si a provinciei Alger. Alger este un oras cu o populatie de aproximativ 3.5 milioane locuitori.
Moneda: Dinarul algerian (DZD)
Limba oficiala: araba, berbera
Religie: islamism

Intre Romania si Algeria s-au stabilit relatii diplomatice incepand cu 14 aprilie 1962. Un an mai tarziu, la Alger s-a deschis ambasada romana, iar in 1982 s-a deschis ambasada algeriana la Bucuresti.

Pana in prezent s-au efectuat numeroase vizite in scop diplomatic atat de catre reprezentantii algerieni in Romania, cat si invers.

Romania a participat la construirea unor obiective economice precum: barajul El Fakia, complexul de apartamente de la Saida etc.

Ce puteti vedea ?

Panza Femei din Alger este primul tablou important care s-a nascut pe fondul "impresiilor orientale" din calatorie. In ea, Eugene Delacroix ilustreaza o viziune pe care si-o notase in jurnalul sau: "in aceasta abundenta de matasuri si aur traiesc frumoase gazele omenesti".
Ar putea fi,acesta, un mod de a face o introducere la realitatea nu lipsita de mister a Algerului.


Capitala Alger detine un trecut bogat si etaleaza multe ruine fascinante la Djemila, Tipasa si Timgad.Orasul este situat pe latura vestica a unui golf din Marea Mediterana.

In Alger, capitala Algeriei, se afla numeroase cladiri de interes public, incluzand cartierul Kasbah, Piata Martyrs, birourile guvernamentale,
Moscheea Ketchaoua si Catedrala Romano-catolica Notre Dame d'Afrique, precum si Muzeul Bardo, Vechea Biblioteque Nationale d'Alger (palat turcesc construit in 1800), si Biblioteca Nationala (constructie in stilul Bibliotecii Britanice).Alger este un oras cu o populatie de aproximativ 3.5 milioane locuitori, deci ceva mai mare decat Bucuresti.  Strazile secundare sunt foarte inguste, in panta, cu multe serpentine (e un oras pe vaile unui deal). Se intampla deseori blocaje pe aceste stradute dar nimeni nu face scandal sau claxoneaza aiurea, oamenii asteapta linistiti in masina pana se deblocheaza circulatia.
Aeroportul Houari Boumedienne se afla la 20 km distanta de orasul Alger.Moscheea Ketchaoua a fost, inaintea dobandirii independentei in 1962, Catedrala Sf. Philippe, care fusese la randul ei transformata dintr-o mai veche moschee datand din secolul al XVII-lea. Intrarea principala se face dupa un sir de 23 de trepte, si este ornamentata cu un portic sustinut de patru coloane de marmura neagra, in vreme ce restul arcadelor sunt sustinute de coloane de marmura alba, cateva dintre ele apartinand moscheii originale. Cladirea este un monument arhitectonic interesant, fiind un amestec curios de stil maur cu bizantin.
Muzeul Bardo, important obiectiv turistic al orasului si al Algeriei, detine cateva sculpturi si mozaicuri antice descoperite in Algeria, alaturi de medalii si monede algeriene.Monumente
Catedrala Notre Dame d'Afrique este unul dintre cele mai extraordinare monumente. Situat in districtul Z'will ghara, dateaza din jurul anului 1858.
Monument des Martyrs este un monument de beton ce comemoreaza razboiul algerian pentru independenta. A fost inaugurat in 1982 la cea de-a 20a aniversare a independentei Algeriei. Monumentul intruchipeaza un palmier ce adaposteste intre frunze "flacara eterna". Pe marginea fiecarei frunze de palmier sta statuia unui soldat, reprezentand cate o etapa a luptei Algeriei. 
Grand Post Office - constructie neo-maura in plin centrul orasului Alger.


Dincolo de toate acestea, Algerul merita explorat pentru a-i cunoaste oamenii si poate constitui punctul de okecare pentru diverse trasee in interiorul tarii.Cei care doresc pot gasi plaje cu aspect luxuriant.


La aceasta editie sunt asteptate sa participe societati din peste 50 de state, intre care cea mai mare parte sunt tari europene. Se asteapta o prezenta importanta din partea Frantei, Italiei, Spaniei, Olandei si Belgiei.


Recomandari

Viza de intrare in Algeria este obligatorie pentru cetatenii romani posesori de pasapoarte simple si de serviciu. Nu este necesara viza de intrare pentru posesorii de pasapoarte diplomatice, care pot intra si ramane pe teritoriul algerian pentru o perioada de 30 de zile. Viza se obtine numai de la misiunile algeriene acreditate in strainatate si se acorda cu o valabilitate de 3 luni, 6 luni, 1 an sau 2 ani. Perioada de sedere nu poate depasi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul tarii de-a lungul unui an nu poate depasi 180 zile. Scopurile pentru care sunt acordate vizele sunt: misiune diplomatica, misiune oficiala, turism, afaceri, studii, munca, munca temporara (nu poate depasi 3 luni), vizita familiala, medicala sau culturala. Regimul de sedere al strainilor pe teritoriul algerian este reglementat de legea strainilor, care prevede necesitatea obtinerii unei carti de rezidenta, eliberata de organele de politie locale.
Autoritatile algeriene nu elibereaza vize la frontiera. Vizele de intrare se pot obtine numai de la ambasadele sau consulatele Algeriei din exterior. in Romania, vizele se pot obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Algeriei din Bucuresti.
Reglementari vamale
Se interzice introducerea pe teritoriul algerian a bauturilor alcoolice, a produselor pe baza de carne de porc, a tigarilor in cantitate excedenta consumului personal. in Algeria functioneaza legea starii de urgenta, in baza careia este interzisa introducerea oricarui tip de arme (inclusiv pentru vanatoare).

Pentru intrarea pe teritoriul algerian este necesara detinerea unei asigurari medicale de calatorie. Se recomanda vaccinarea impotriva variolei, holerei si febrei galbene pentru toate persoanele care raman pe teritoriul algerian o perioada mai lunga de 5 zile.


Fiind o tara musulmana, persoanele de sex feminin trebuie sa adopte o tinuta si un comportament decente in public.

Permisul de conducere romanesc nu este recunoscut pe teritoriul algerian.
0 Responses