Pelerinaj la gradinile suspendate Bahai din Haifa

Haifa este cel de-al treilea oras ca marime si capitala de nord a Israelului. Construit pe trei nivele, orasul se mandreste cu niste gradini suspendate de o minunatie aparte, greu de imaginat.

Chiparos, palmieri, cactusi, pini, diverse specii mediteraneene de arbusti, tufe vesnic inflorite, garduri vii si vase cu flori multicolore sunt doar cateva din ceea ce puteti vedea aici, in Gradina Raiului cum mai este numita zona. Gradinile sunt dispuse in cascada pe 9 cercuri concentrice si 19 terase, in mijloc aflandu-se un templu construit in 1953. Templul este o adevarata capodopera arhitecturala. Inalt de 40 de metri, acesta are 14000 de caramizi aurite si 9 fatade ce reprezinta cele 9 religii principale ale lumii. Intreaga zona este de o deosebita frumusete.
Pajisti minunate, monumente, fantani si cursuri mici de apa, alei cu pietre galbene si rosii sunt doar cateva elemente ce completeaza intregul peisaj de basm.

Cele mai vizitate destinatii turistice din America

1. Time Square din New York
Cel mai impunator loc din New York, vestit pentru teatrele de pe Broadway, cinematografele si siglele gigant, Time Square, este locul cel mai vizitat din America, unde ai ocazia sa cunosti viata americana asa cum este ea in filme. Zona turistica ofera nenumarate posibilitati de divertisment iar de aici se poate merge pe jos, cu limuzina, cu bicicleta sau cu autobuzul in excursii de explorare a celorlalte parti ale orasului.


2. The Las Vegas Strip, Nevada
Las Vegas este cel mai populat oras din statul Nevada, fiind o statiune de renume internatonal datorita jocurilor de noroc, posibilitatilor de shopping si divertisment. Insumeaza peste 31 milioane de vizitatori pe an, cca 80% din populatia activa a orasului, ceea ce demonstreaza ca Las Vegas Strip inseamna mai mult decat sclipici si jocuri de noroc. Este practic orasul care nu doarme niciodata.


3. National Mall and Memorial Parks, Washington, D.C.
Zona detine cateva din cele mai vechi parcuri protejate din Serviciul de Parcuri Nationale. O serie de parcuri memoriale isi au locul aici, printre care: Washington Lincoln, Jefferson Memorials,parcuri memoriale vietnameze, insa principala atractie a turistilor ramane Parcul National.

4. Faneuil Hall Marketplace, Boston
Aceasta piata este vizitata anual de 20 de milioane de turisti. Piata inglobeaza 4 locatii istorice intr-un singur loc: Faneuill Hall, Quincy Market, Piata de Nord si Piata de Sud, locuri de promenada pentru jongleri, muzicieni, magicieni. Exisat peste 100 de localuri unde poti manca si face cumparaturi.

5. Disney World’s Magic Kingdom, Lake Buena Vista
Cea mai populara atractie turistica a Floridei a inregistrat o cresterea a numarului de turisti de 17,1 milioane de turisti in 2007. Este locul ideal de petrecere a vacantelor in familie, o sursa perfecta de distractie pe cinste.

6. Disneyland Park, Anaheim
Ansamblul Disneyland cuprinde opt parcuri de distractii cu temetica diferite. La inaugurarea parcului au fost prezenti 515 milioane de vizitatori si anual se stranga aici 15 milioane de turisti din toate colturile lumii.
7. Zona nationala de agrement San Francisco
Zona este vestita pentru celebrul pod portocaliu si pentru posibilitatile de pescuit. Anual se inregistreaza in jur de 14 milioane de turisti in aceasta zona.

8. Cascada Niagara, New York
Cascada este considerata mecc turistilor inca din secolul al 19-lea. Anual, cascada este vizitata de 12 milioane de turisti.
9. Great Smoky Mountains National Park
Cel mai vizitat parc national al Americii nu este nici Grand Cayon, nici Yosemite. Frumusetile naturale ce pot fi vazute aici, in Parcul National din Tennesse in toate cele 4 anotimpuri sunt inegalabile. Cu mai mult de 800 de mile de trasee protejate, parcul gazduieste anual 12 milioane de turisti anual.

10. Marina Militara, Chicago
Inaugurata in 1961, aceasta marca a lacului Michigan a servit drept campus militar. Cu 8,6 milioane de vizitatori, zona se mandrste cu expozitii, restaurate, zone de agrement si croaziere in barci ale Marinei Americane.

11. Zona de agrement a lacului Mead, Arizona
Aflat la 30 de mile S-E distanta fata de Las Vegas, se afla cel mai mare lac artificial, o adevarata mecca pentru inotatori, pescari, iubitori de barci si de natura. Lacul este o atractie anuala pentru 7,6 milioane de turisti.
12. Studiourile din Orlando, Florida
Desi nu se afla la inaltimea rivalului sau, Disney, complexul din Orlando gazduieste 2 parcuri impresionante: Universal Studios Orlando si Universal’s Islands of Adventure, zone ce reusesc sa atraga anual 6,2 milioane vizitatori.
13. SeaWorld Florida, Orlando
Universul apelor se intalneste aici in Orlando si intruneste anual 5,8 milioane de vizitatori, iubitori de delfini si de peisajul acvatic.

14. San Antonio River Walk, Texas
Riverwalk, cunoscut si sub denumirea de "Promenada pe malul raului" este unul din cele mai vizitate locuri din Texas, in care posibilitatile de distractie sunt infinite. 5,1 milioane de turisti vin aici anual si nu degeaba locul a fost proclamat drept "Destinatia Nr.1 de divertisment din Texas".

15. Zona de agrement Delaware Water Gap, Pennsylvania
La poalele muntilor Apalasi, parcul se intinde pe o suprafata de 40 de mile pe mijlocul raului Delaware si pe 70000 de acri de-a lungul raului New Jersey. Ceea ce atrage 5 milioane de turisti anual este specificul natural al zonei, in care uiti de stres, griji si probleme.


Cele mai periculoase destinatii din lume

La ce este bun razboiul? Cu siguranta nu pentru turism. Inainte sa alegi sa mergi intr-o calatorie, ar fi bine sa te uiti o data peste lista cu cele mai periculoase destinatii din lume:

1. Somalia se afla in topul destinatiilor periculoase, desi dispune de cele mai lungi tarmuri din Africa si are niste plaje superbe. Aici pirati nu au ochiul acoperit si nu poarta sabii, ci pistoale. Partea nordica a Somaliei nu este la fel de periculoasa ca si partea de sud unde artileria grea inca mai terorizeaza populatia. Chiar si la sfarsitul anului trecut, capitala Hargeisa a fost distrusa de explozii.
2. Afganistanul se afla pe locul 2 in top. Nu exista niciun motiv sa mergi in partea de est a Afganistnului intr-o excursie la comorile istorice ascunse aici sau la statuile gigantice ale lui Budha, atacate cu dinamita de talibani in 2003. Si nu doar partea de est este periculoasa. Minaret of Jam, sit aflat pe locul 2 in lista UNESCO a Patrimonilui Mondial, un remarcabil exemplu de arhitectura islamica se afla acum intr-o vale dramatica, in centrul tarii atacate de banditi. Kabul, odata un loc linistit, este acum plin de rapiri, asasinate si atacuri. La acestea adauga cutremure, TBC si alte epidemii periculoase. Cu siguranta nu este un loc propice pentru cumparaturi de covoare sau haine.
3. Granita India-Pakistan
Inca din 1947, granita ce uneste India de Pakistan nu a mai fost sigura. Un recent elan de atacuri si asasinate a transformat zona intr-un cosmar. Orice calatorie prin Jammu si Kashmir este considerata foarte periculoasa. Tensiunile au cuprins si Assamul unde in 30 octombrie 2008 au explodat 18 bombe. Sa ne bucuram deocamdata ca inca mai putem merge in siguranta in Mumbai si Taj Majal.
4. Thailanda
Mai mult de 14 milioane de oameni au vizitat Thailanda in 2007, mai mult de 800 000 din ei fiind de origine britanica. Ambele destinatii Bangkok si sudul peninsulei Malay sunt momentan riscante din cauza terorismului separatistilor islamisti care din 2004 au luat mai mult de 300 de vieti. Violenta s-a extinsa acum si la granita Gambodgiei, unde au avut loc anul trecut serioase atacuri in jurul templului Shiva, inscris abia anul trecut in lista Patrimoniului Modial UNESCO.
5. Republica Democrata Congo
Planuiesti o excursie pe urmele gorilelor in Rwanda, Burundi sau Uganda? Atunci ar fi mai bine sa eviti R.D. Congo deoarece din cauza violentelor si instabilitatii politice, tara centrala a Africii a devenit foarte periculoasa.
6. Federatia Rusa
Turismul in zona Caucazului, locul in care Europa se intalneste cu Asia nu este recomandat sub nici o forma. Chiar daca esti dornic sa vezi casa bizonului salbatic de munte, trebuie sa stii ca gruparile rebele din zona au pus ochii pe turistii veniti din vest, planuind rapiri si atacuri cu bombe asupra lor.
7. Iraq
Atat in Baghdad cat si in restul teritoriului, nu este recomandat sa calatoriti, asta daca nu vreti sa stati deoparte de razboaiele interminabile.
8. Israel, Palestina
La fel ca si Irqul, zona Israelului este deocamdata riscanta. Pentru pelerini, sfatul este sa evite deocamdata excursiile aici. Bethleemul este deocamdata un loc sigur, la fel si Ramallah, Jericho si Valea Iordaniei. In ceea ce priveste Ierusalimul situatia se schimba de la o zi la alta. Nu va apropiati e fasia Gaza sau de granita cu Libanul.
9. Columbia
Coflictele armate din sudul Americii ar trebui sa va tina departe de Columbia unde campurile minate din zona omoara oameni mai mult decat in oricare alta parte.
10. Kosovo si Albania
Razboiul impotriva Serbiei poate fi oficial incheiat, dar putine sunt tarile care recunosc Kosovo ca natiune. La ora actala, intrarea din Kosovo in Serbia este interzisa. In Albania, sansele de a fi omorat de bombe neexplodate sau mine sunt mai mari decat in Kosovo, prin urmare pastrati distanta de aceste regiuni!


Destinatii Exotice: Vacanta in Cape Town



Localizare

Cape Town este un oras din Africa de Sud, capitala provinciei  provinciei Western Cape, fiind al treilea oras din Africa de Sud ca numar de locuitori. Astfel, Cape Town este capitala legislativa a Republicii Africa de Sud, Pretoria este capitala administrativa, iar Bloemfontein este capitala judiciara. 

Ce puteti vedea?
Datorita geografiei din jurul sau, orasul Cape Town este una dintre cele mai cunoscute destinatii turistice din Africa de Sud. In Cape Town vei gasi aventura, distractie, natura salbatica si oameni prietenosi, iar daca ti-ai propus sa bantui plaje imense si renumite in lumea intreaga pentru frumusetea lor, sa inoti cu delfinii sau. rechinii, ei bine, ai gasit locul potrivit

Despre Cape Town se spune ca este orasul de care te indragostesti la prima vizita: plajele, muntii, porturile, parcurile si cladirile creeaza impreuna o atmosfera aparte, o trecere intre mediul natural, salbatic, si mediul urban, cosmopolit. Cunoscut de sud-africani ca Orasul Mama al Africii de Sud, Cape Town a fost prima zona ocupata de europeni, in secolul al XVII-lea. In Africa de Sud este cea mai numeroasa populatie indiana si populatie alba de origine europeana. Locuitorii provin din Africa, Asia si Europa, europenii venind din tari precum Olanda, Germania, Franta sau Anglia.


Recunoscut ca perla stralucitoare a Africii, orasul a primit diverse medalii internationale pentru turism. Insasi arhitectura orasului combina perfect infrastructura si hotelurile cu plajele minunate si fauna salbatica, astfel reusind sa adune conventiile business cu surfing-ul si safari. Cape Town e un oras imens. Capitala legislativa a Africii de Sud aglomera, in 2007, nu mai putin de 3,5 milioane de locuitori. O simpla plimbare prin jurul orasului deasupra caruia Table Mountain troneaza ca un zeu taios cioplit in stanca, trezeste intrebarea unde incepe si unde se termina urbea? Fiindca pare nemarginita.

Aeroportul Cape Town International este unul dintre cele mai mari aeroporturi din Africa de Sud. Aeroportul este utilizat de pasagerii care calatoresc catre orasul Kaapstad. Calatorii folosesc adesea aeroportul Cape Town International pentru iesiri in weekend. Pentru abrevierea denumirii aeroportului se utilizeaza codul CPT. Pe aeroportul Cape Town International se afla 5 terminale, ceea ce complica putin orientarea pe aeroport.


Cu o arhitectura care combina stilurile victorian si modernist, centrul orasului e usor de explorat pe jos, mai ales ca o plimbare de-a lungul arterei Government Avenue te familiarizeaza cu ceea ce inseamna mostenirea coloniala din Cape Town.

Din pacate, Cape Town nu detine un serviciu de transport public. Astfel, merita sa inchiriati o masina pentru cel putin o zi sau doua. Majoritatea hotelurilor ofera bonus pentru turisti o excursie peninsulara. Unii chiar isi iau si bicicletele cu ei. Daca doriti si alte alternative exista masinile Explorer cu etaj ce traverseaza intreg orasul, la un pret de 20$ pe zi.

Cape Town este un oras extrem de viu, in care oamenii stiu sa se distreze la cele mai inalte cote. Metropola e plina de cluburi elegante, care mai de care mai trendy, in care lumea se inghesuie afisand o pofta de viata de invidiat. Mult mai sigur ca alte orase sud-africane, precum Johannesburg sau Durban, Cape Town e un loc in care verbul "a petrece" se conjuga in doar cateva minute la prezentul a zeci de mii de oameni. Un party se poate incinge imediat pe o strada care se inchide si in capatul careia se pune o scena de pe care sa se produca cei mai tari DJ-i ai tarii .

Un punct de atractie pentru toti turistii ajunsi aici sunt plajele din Cape Town. Datorita geografiei orasului se pot vizita mai multe plaje in aceeasi zi, fiecare cu o priveliste si o atmosfera proprie. Plajele de pe coasta Atlanticului au o apa rece, deoarece se simte influenta Antarcticii, in schimb, apele din False Bay sunt mult mai calde. Cea mai cunoscuta plaja este Boulders Beach renumita pentru colonia de pinguini africani. Surfingul este o modalitate foarte indragita de petrecere a timpului liber, mai ales ca aici se desfasoara in fiecare an o competitie destinata iubitorilor acestui sport: Red Bull Big Wave Africa.


Cape Town este una dintre cele mai populare destinatii pentru turism din Africa de Sud. Doua locuri unde musai trebuie sa ajungeti sunt
Table Mountain si Cape Point. Pe Table Mountain urcati cu telecabina, iar spre Cape Point va poate indruma orice localnic.

Table Mountain, reper pentru orasul Cape Town din Africa de Sud, este atractia turistica principala a orasului. Cei veniti aici pot face drumetii pe munte, pe platourile de sus, sau pot urca pana aproape de varf cu un teleferic care se roteste la 360 de grade pe durata urcarii. Muntele face parte din Parcul National al Muntilor Table, Table Mountain National Park.Table Mountain este reperul natural al Cape Town-ului, vizibil din aproape orice punct al peninsulei si inconfundabil ca infatisare datorita platoului de 3 km, ce ii da aspectul unei mese. Datorita apropierii de ocean si a curentilor contrastanti din timpul verii, in unele zile se formeaza un norisor ce se prelinge pe platoul muntelui, denumit de localnici "fata de masa".
Capul Bunei Sperante este considerat a fi cel mai sudic punct al Africii, limita dintre Oceanul Atlantic si Oceanul Indian, dar de fapt acea limita este Capul Agulhas. Orasul Cape Town se afla la aproximativ 50 km spre Nord de Capul Bunei Sperante, in Golful Table in nordul Peninsulei. 

Nisipul fin al plajelor Camps Bay si Clifton sunt locurile ideale pentru a va distra si in acelasi timp pentru a te racori in curentii Antarcticului intr-o zi fierbinte de vara. Pentru a te relaxa innotand, intrarea in piscina in aer liber Sea Point este aproape gratis iar peisajul este uimitor pe plaja, insa locul este inconjurat de o zona verde unde sunt amplasate sezlongurile. In week-end zona e full insa in timpul saptamanii, locul se mai elibereaza.
Pentru o baie mai calda, puteti sa va duceti pe partea cealalta a peninsulei, la
Fish Hoek sau Muizenberg, ce apartin de oceanul Indian. Amatorii de surf au aflat cu siguranta ca acolo se tine si cea mai mare competitie anuala. Singura problema in acea zona sunt.rechinii!!!


Ar mai trebui ca sa vedeti:
Rezervatia naturala Cape of Good Hope, cel mai sudic punct al Africii si locul in care se intalnesc cele doua oceane, unde poti intalni zebre, pasari exotice si babuini plimbandu-se nonsalant printre masini, inhatand din cand in cand cu agresivitate cate ceva de mancare sau cate un aparat foto, motiv pentru care turistii sunt sfatuiti sa ii evite sau, daca apuca sa le ia ceva din mana, sa nu se lupte sa le recapete.

Rezervatia de pinguini din Boulders' Beach, Simon's Town, unde daca te plimbi pe faleza poti vedea o colonie numeroasa de pinguini, care stau la plaja printre imense blocuri de piatra si care sunt relativ prietenosi.

Shopping

Daca va saturati de plimbarea pe plaja, puteti merge la shopping la Victoria & Alfred Waterfront.Acolo sau in alta parte - peste tot - veti gasi lucruri utile, practice, sau simple obiecte-amintiri.

Recomandari

Puteti vizita majoritatea obiectivelor turistice din centrul orasului fara a va fi frica de necunoscut, insa va recomandam ca pe timp de noapte sa nu riscati, in cazul in care nu cunoasteti orasul si sa inchiriati un taxi.

Taxiurile Metered sunt destul de scumpe si, in plus nu exista nici un program reluat al trenurilor sau autobuzurilor care va pot duce in centrul orasului. Va recomandam sa inchiriati o masina si interesati-va de ofertele pentru turisti.
Mini taxiurile ce circula doar prin oras va sunt disponibile oricand, la preturi modeste dar, totodata si conditii la fel de modeste, in ciuda eforturilor facute de autoritati de a-i convinge pe soferi sa-si puna la punct autovehiculele, sa le ofere turistilor conditii decente de calatorie. De asemenea, autoritatile au facut presiuni asupra acestora sa tina cont de regulile de circulatie.

Restaurantele sunt ieftine in Africa. O cina va poate ajunge la 10 $. Pestele este delicos:incercati portia "firm juicy kingklip" iar peste cu chipusirile africane, cu greu ii poti rezista. Bucataria traditionala contine Cape Malay curries si "bobotie", un fel de mancare cu carne tocata. Rar se intampla sa scoateti din buzunar mai mult de 1,50$ pentru o cafea iar berea si vinul sunt destul de ieftine.

Spre deosebire de alte orase din Africa, apa este potabila.

La cazare, preturile varieaza in functie de sezon dar puteti gasi destul de usor o camera dubla, cu baie privata, pentru doar 100$ pe noapte sau chiar si mai putin. Puteti alege o multime de hosteluri la preturi mici, cu conditii acceptabile, ca: Long Street Backpackers, Cat & Moose. Pentru un loc linistit, in centrul orasului, va recomandam Ashanti Lodge.

Daca vreti sa mergeti acolo in vacanta, aveti nevoie de viza turistica valabila cel putin o luna de zile, pentru care trebuie sa aplicati cu cel putin o luna inainte la Ambasada Africii de Sud pentru Romania, care se afla la  Budapesta.
 

Cele mai frumoase gradini zoologice din Europa


In Europa, gradinile zoologice adapostesc nenumarate specii de animale, unele dintre ele oferindu conditii identice cu cele naturale. In afara de scopul turistic pe care il au, gradinile zoologice reprezinta o modalitate eficienta de conservare a speciilor pe cale de disparitie. In 2007, au existat peste 16 mii de specii pe cale de disparitie, iar numarul devine din ce in ce mai ingrijorator.

Experienta petrecerii catorva ore in preajma animalelor poate fi o modalitate de distragere de la stresul cotidian extrem de benefica.

Iata cele mai renumite gradini zoologice din Europa:
  • Schönbrunner Zoo din Austria
Infiintata in 1972, gradina zoologica din Berlin este cea mai veche gradina zoologica din lume. Lei de mare, elefanti africani, vulturi egipteni, foci si pinguini sunt doar cateva din colectia de animale adapostita aici. Gradina este vestita printre turisti printr-o casa care simuleaza ploaia din jungle si prin Arctic Polarium unde vizitatorii pot avea contact direct cu pinguinii.
  • Basel Zoo din Elvetia
Aceasta gradina zoologica ce dateaza din 1874 intruneste peste 6000 de animale, 600 de specii, printre care: hipopotami, magarusi salbatici din Somalia, carabusi exotici si multe altele. Gradina se mai lauda cu un vivariu deosebit ce prezinta evolutia vietii pe pamant. Gradina zoologica Basel Zoo aduna anual aproximativ 1 milion de vizitatori.
  • Prague Zoological Garden din Cehia
Aceasta gradina adaposteste peste 4500 de exemplare din peste 600 de specii. Ce puteti vedea aici? Girafe pe cale de disparitie, soparle komodo, broaste testoase tip leopard, cea mai mica specie de caprioare din lume si multe altele pe o suprafata ce nu depaseste 45 de hectare.
  • Berlin Zoological Garden
Inaugurata in anul 1844, gradina este renumita pentru speciile rare pe care le adaposteste,: peste 13000 de animale si peste 1400 de specii diferite. Gradina a fost reconstruita dupa cel de-al doilea razboi mondial cand fusese distrusa complet.
  • Chester Zoo din Anglia
Infiintata in 1934, aceasta gradina pune la dispozitia animalelor peste 44 de hectare de teren. Gradina este renumita pentru impresionanta colectie de elefanti asiatici si cea mai mare zona imprejmuita destinata urnagutanilor.
  • Beauval Zoo din Franta
Aceasta gradina dateaza din 1980 si adaposteste 4000 de animale si peste 2000 de specii de pasari aduse din toate colturile lumii. Printre acestea mai convietuiesc animale exotice printre care girafe, maimute, tigri albi, lamantini.

Destinatii Exotice: Venetia - Orasul Romantismului

La capitolul romantism, Venetia se afla in topul destinatiilor turistice din intreaga lume.
Situata in nordul Italiei, acest oras te cucereste pur si simplu prin spiritul medieval ce domneste aici, fiind unul dintre orasele care si-a pastrat foarte bine farmecul trecutului.

Supranumita si "Regina Adriaticii", Venetia este practic un oras plutitor, considerat principala destinatie turistica a indragostitilor atrasi de romantismul plimbarilor cu gondola printre cladiri vechi, sub cerul liber. O legenda spune ca daca treci cu gondola pe sub Poarta Suspinelor (Ponte dei Sospiri) si saruti persoana iubita, dragostea dintre voi va fi eterna si va invinge orice obstacol. Daca vrei sa simti fiorii iubirii, daca vrei sa pasesti intr-o lume magica in care timpul parca s-a oprit, Venetia este locul ideal.

Obiectivele turistice din zona sunt adevarate opere de arta: palate, castele, biserici, case marete peste care istoria si-a pus adanc amprenta. Piata San Marco, Podul Rialto, Palatul Dogilor, Galeriile dell'Accademia, Biserica Santa Maria Dela Salute, Scuola Grande di San Rocco sunt doar cateva din acestea.
Traversata de 150 de canale, legate intre ele prin 400 si ceva de poduri (dintre care numai trei traverseaza canalul principal), acest oras italian debordeaza de romantism. Venetia este singurul orasin care nu se circula cu masina; aici masinile, taxiurile si autobuzele sunt inlocuite cu barci.

Venetia: impresionanta prin arhitectura de piatra, cascade colorate de flori ce se revarsa peste bordura balcoanelor, gondolieri ce fredoneaza un refren melodios, ganguri labirintice, piete cu fantani splendide pe marginea carora se odihnesc mii de porumbei. Aici ai impresia ca te afli intr-o cu totul alta lume, o lume dominata de romantism si de atmosfera medievala al timpurilor trecute.

Cele mai frumoase catedrale din Europa

Fie ca esti credincios in adevaratul sens al cuvantului, fie ca esti ateu, este imposibil sa nu apreciezi frumusetea celor mai renumite catedrale din Europa.

Iata topul celor mai frumoase 10 lacasuri sfinte din Europa:

1. Catedrala Sf. Basil din Moscova, Rusia

Proiectata intre anii 1555-1561 de catre Postnik Yakolev, catedrala a fost construita in timpul lui Ivan cel Groaznic pentru a celebra victoria campaniei sale militare impotriva mongolilor din orasul Kazan. Catedrala este situata la marginea Pietei Rosii din Moscova si este cea mai impresionanta catedrala a Europei. Privita de la inaltime, catedrala are forma unei stele cu opt colturi. In perioada stalinist, catedrala a fost inchisa, urmand sa fie distrusa, dar datorita curajului arhitectului Baranovsky care a amenintat cu sinuciderea pe treptele catedralei daca aceasta va fi atinsa, biserica a fost salvata de la distrugere.


2. Sagrada Familia din Barcelona, Spania
Creatia celebrului arhitect Antonio Gaudi, catedrala Sagrada Familia este o constructie romano-catolica. Constructia catedralei a inceput in 1882 si timp de 40 de ani Gaudi a lucrat la ea. Catedrala este inca in constructi, finalizarea proiectului fiind previzionata abia in 2026. Catedrala este constituitadin 18 turnuri, reprezentand cei 12 apostoli, 4 evanghelisti, pe Fecioara Maria si cel mai inalt turn reprezentandu-l pe Iisus Hristos. Inaltimea finala a catedralei va fi de 170 de metri, cu un metru mai putin decat dealul din apropierea ei. La sfarsit, catedrala va avea trei fatade: cea dinspre Est, reprezentand Nativitatea, cea dinspre Sud reprezentand Gloria, iar cea dinspre Vest, Iubirea.


3. Catedrala Notre Dame din Paris, Franta
Cine n-a auzit de Notre Dame? Aceasta catedrala este cea mai cunoscuta din lume, in mare masura si datorita romanului lui Victor Hugo. Constructia catedralei a inceput in 1163 si a durat 182 de ani, timp in care au lucrat la ea, mai multi arhitecti, motiv pentru care astazi actedrala are mai multe influente. Desi a fost jefuita si distrusa partial, catedrala a fost restaurata integral.


4. Hagia Sophia din Istanbul, Turcia
Fosta bazilica patriarhala, devenita apoi moschee, astazi constructia este un muzeu, Hagia Sophia a fost construita intre 532-537 la porunca imparatului bizantin Justinian. Dupa caderea Constantinopolului, cladirea a fost transformata in moschee, reusind sa fie principala moschee a Imperiului Otoman, inspirand arhitectural multe lacasuri de cult din Turcia.

5. Winchester Cathedral din Winchester, Anglia
Catdrala Winchester este cea mai lunga cladire gotica europeana, fiind o atractie turistica de mare importanta si datorita faptului ca aici se afla mormantul lui Jane Austin si a multor regi saxoni, printre care William Cuceritorul. Catedrala a servit ca decor pentru filmul Codul lui Da Vinci.


6. Catedrala Sf.Sava din Belgrad, Serbia
Construita pe locul unde se spune ca Sinan Pasa ar fi ars moastele Sfintei Sava, biserica ce poarta hramul acestei sfinte, este cea mai mare biserca ortodoxa din Serbia (inaltime 82 metri). Constructia bisericii a inceput in 1935 si a durat pana in 2004.



7. Catedrala Cologne din Koln, Germania
Aceasta catedrala, construita in arhitectura germana, este unul din cele mai frumoase monumnte istorice, motiv pentru care a fost inclusa in lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial. Pentru a avea aspectul de astazi, la cladire s-a lucrat mai bine de 600 de ani, constructia ei incepand din 1248. In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, catedrala a fost lovita de 14 bombe dar ca prin minune, a supravietuit.


8. Basillica di Santa Maria del Fiore din Florenta, Italia
Proiectata de Arnolfo di Cambio in 1296, constructia basilicii s-a initiat din dorinta florentinilor de a avea un lacas de rugaciune mai frumos decat cele din Pisa si Siena, cetati rivale in acea vreme. In momentul cand lucrarile au fost terminate, a fost cea mai mare catedrala din Europa. Astzai este celebra pentru domul de 42 de metri si fatada acoperita cu marmura.

9. Catedrala din Sevilia, Spania
Cunoscuta in trecut sub numele de Catedrala de Santa Maria de la Sede, este in prezent cea mai mare catedrala romano-catolica din lume si cel mai mare lacas de cult medieval, construit in stil gotic. Constructia catedralei a inceput in 1402 si a durat pana in secolul XVI. Catderala este renumita pentru impresionantele decoratiuni de aur, obiecte de cult, sculptuir si picturi dar si pentru ca aici se afla mormantul lui Christofor Columb.


10. Catedrala Nidaros din Trondheim, Norvegia
Cel mai frumos lacas de cult din Norvegia si probabil cea mai frumoasa catedrala din Peninsula Scandinava, aceasta catedrala este de secole un loc de pelerinaj pentru credinciosi si un simbol al crestinatatii in tarile nordice. Constructia a inceput in 1070, iar traditia spune ca a fost ridicata peste mormantul regelui Olav Haraldsson. Pana in prezent catedrala a fost reconstruita in repetate randuri datorita incendiilor.

10 locuri misterioase de pe Pamant

Traim pe o planeta minuscula care pluteste printre trilioane de stele, si totusi, chiar si in era minunilor tehnologice, realizam cat de putine lucruri cunoastem si putem explica despre Pamant. Inclusiv astazi, pe Terra exista numeroase locuri stranii, unele dintre ele fascinante prin frumusetea si legendele lor, care au puterea de a ne inspira si de a ne determina sa reflectam asupra tuturor minunilor inca neintelese ale lumii. In lista care urmeaza, descopera.ro va prezinta doar o parte a acestor locuri incredibile, o parte dintr-un intreg cu mult mai mare decat ne-am putea imagina...
1. Eaglehawk Neck - Tasmania

Situata in sudul Tasmaniei, limba de pamant care leaga doua insule este celebra din doua motive. Primul ar fi acela ca Eaglehawk Neck este cel mai elocvent exemplu al unui fenomen geologic extrem de rar

Un alt motiv este acela ca de Eaglehawk Neck se leaga povestea macabra a primei inchisori pazita de caini uriasi, infometati inadins pentru a deveni cat mai fiorosi. Limba de pamant era singurul loc prin care detinutii britanici ai temutei inchisori din asezarea tasmaniana Porth Arthur puteau traversa catre libertate.
intalnit, acela al aspectului de dale pe care il capata solul in urma eroziunii si a fragmentarii rocilor sub actiunea placilor tectonice. Practic, solul arata ca si cum ar fi format din zeci sau sute de dale cu forme geometrice perfecte, asemenea pavajului artificial.


Era nevoie ca detinutii sa strabata o lungime de circa 400 de metri pe istmul lat de nu mai mult de 30 de metri pentru a scapa. Trebuiau, insa, sa strabata un loc in care, alaturi de garzi inarmate, se aflau 9 caini extrem de fiorosi care fusesera legati cu lanturi lungi, la distante egale unul fata de celalalt, astfel incat sa nu se poata atinge unul pe altul, dar sa poata insfaca pe oricine ar fi incercat sa treaca printre ei.

Orice detinut s-ar fi aflat expus permanent, intr-o astfel de situatie, la bunul plac a doi dintre cerberii inchisorii. In plus, legenda apelor infestate de rechini ii impiedica pe prizonieri sa se aventureze in apele oceanului. In intreaga istorie a locului de detentie, doar trei detinuti au reusit sa evadeze ( Martin Cash, Lawrence Kavanagh si George Jones), eveniment care a avut loc in anul 1842. Desi au fost capturati dupa cateva luni, iar George Jones a fost spanzurat, detinutii au continuat sa incerce sa evadeze iar, singurul care a reusit aceasta performanta fiind acelasi Martin Cash.


2. Desertul Alb - Sahara

Cu numai 4.000 de locuitori si circa 200 de kilometri pana la cea mai apropiata localitate, oaza Farafra este una dintre cele mai mici si mai izolate asezari din Egipt. Si totusi, numerosi turisti vin aici an de an, in asa numitul Circuit Vestic, pentru a admira una dintre minunile geologice ale lumii... Desertul Alb din Sahara.

Cu milioane de ani in urma, atunci cand Sahara de astazi era acoperita complet de ape, numeroase depozite de creta s-au depus pe fundul oceanului formand uriase aglomerari calcaroase. Odata cu retragerea apelor, vantul a modelat creta dand acesteia forme impresionante, desertul parand impanzit astazi cu uriase ciuperi albe. Anii de peregrinare iresponsabila a turistilor si a membrilor diferitelor formatiuni religioase care au tinut festivaluri in mijlocul acestor minuni geologice a dus la erodarea si deteriorarea, in special din cauza focurilor aprinse la baza formatiunilor de creta, a multora dintre "ciupercile" albe de calcar. A fost nevoie de interventia energica a mai multor grupari ecologiste si a arheologilor din tarile nord africane pentru ca autoritatile responsabile sa includa Desertul Alb pe lista zonelor protejate.

Astazi, Sahara el Beyda, asa cum il numesc localnicii, este un loc in care turismul este inca o activitatea principala, dar care se desfasoara numai sub atenta supraveghere a ghizilor si a persoanelor autorizate sa insoteasca grupurile de turisti.


3. The Big Hole - Africa de Sud

Creata in secolul al XIX-lea de catre cautatorii de diamante din Africa de Sud, The Big Hole este, intr-un clasament al celor mai mari gropi artificiale din lume, cea de a doua creatie de acest gen, fiind depasita doar de mina Jagersfontein din aceeasi tara. Totul a inceput in anul 1871, atunci cand unul dintre angajatii fratilor De Beers a descoperit primul diamant pe locul actualei mine.


De atunci si pana in anul 1914, atunci cand mina a fost inchisa, peste 50.000 de lucratori au sapat pana la o adancime de un sfert de kilometru, scotand la suprafata aproximativ 3.000 de kilograme de diamante. Uriasa mina verticala, cu o suprafata de 17 hectare, a fost apoi inundata, nivelul apei atingand in prezent 40 de metri adancime.

Astazi, autoritatile sud-africane fac eforturi pentru a include The Big Hole pe lista monumentelor aflate in patrimoniul mondial UNESCO. Chiar si asa, fosta mina de diamante a devenit in timp una dintre principalele atractii turistice ale orasului Kimberly.


4. Lacul ucigas - Camerun

Nyos, pe numele sau adevarat, Lacul ucigas din Camerun si-a castigat acest trist renume dupa un tragic eveniment care a avut loc in anul 1986. Atunci, localnicii din satul Nyos aflat in apropierea lacului au fost alarmati de un zgomot puternic venit din interiorul apelor si de un puternic cutremur de pamant. Aproape instantaneu, o tromba de apa a tasnit din mijlocul lacului iar din acesta s-a ivit un urias nor alb cu o lungime de peste 100 de metri, dupa cum sustin martorii oculari. Imediat dupa acest episod, animalele si oamenii au inceput brusc sa isi piarda cunostinta.

Pe o raza de aproximativ 25 de kilometri, nimeni nu a rezistat atacului misteriosului nor, iar dinte sutele de persoane afectate, doar cateva si-au mai revenit la viata. Norul a disparut dupa aproximativ 2 zile, lasand in urma circa1.700 de victime umane si un numar aproape duble de animale moarte. Ca un sumbru exemplu, din satele Nyos si Kam, primele localitati atinse de norul ucigas, doar patru persoane au supravietuit.


De atunci lacul si-a schimbat aspectul, apele odinioara albastre devenind intunecate si pline de plante moarte, un aspect sinistru care sustine numele de "lac al mortii" dat de localnici lacului Nyos. Se estimeaza ca atunci, din lacul aflat in craterul unui vulcan stins, au fost eliberate in aer circa 1,6 milioane de tone de dioxid de carbon.

Tragica poveste a aprins, insa, imaginatia amatorilor de turism negru iar lacul a devenit tinta a numerosi turisti din toate colturile lumii.


5. Dealurile de ciocolata - Filipine

Perfect conice, Dealurile de Ciocolata din Filipine, asa cum au fost numite, reprezinta unul dintre cele mai rare si mai misterioase fenomene geologice de pe Terra. Un ultim studiu arata ca pe o suprafata de circa 50 de kilometri patrati din provincia Bohol se afla nu mai putin de 1.776 de dealuri, ele fiind reprezentate si pe drapelul regiunii ca un simbol al frumusetilor naturale filipineze. In prezent, dealurile sunt considerate cel de al treilea monument geologic din Filipine si au fost propuse pentru includerea in patrimoniul UNESCO.


Inaltimea dealurilor oscileaza de la 30 pana la 120 de metri in cel mai inalt punct, acestea formandu-se in Pleistocen, in urma cu aproximativ 2,5 miliarde de ani, sub actiunea placilor tectonice care au ridicat calcarul de pe fundul oceanului. O alta teorie sustine ca dealurile misterioase au aparut sub actiunea unui vulcan stravechi, acesta impingand la suprafata blocuri uriase de piatra acoperite de calcar marin. Acoperite in timp de vegetatie, dealurile capata in timpul sezonului secetos, din cauza lipsei ploilor, o culoare bruna asemanatoare cu cea a ciocolatei, de aici rezultand si neobisnuitul lor nume.


6. Antelope Canyon - Arizona, SUA

Este, de departe, cel mai cautat si mai vizitat canion din sud-vestul Statelor Unite, si asta in ciuda faptului ca frumusetea sa s-a dovedit de multe ori ucigatoare. Format din doua sectiuni, canionul se afla in tinuturile Navajo din Arizona iar recent a fost declarat monument al naturii, turismul fiind efectuat numai sub atenta supraveghere a ghizilor specializati.


Numele sau original "Tse'bighanilini" vine din limba amerindienilor Navajo si inseamna "locul prin care apa curge printre pietre". De altfel, acesta este si modul in care superbul canion s-a format de-a lungul sutelor de mii sau chiar milioanelor de ani. Apa acumulata in timpul musonilor a erodat treptat roca, creand bazine subterane pe peretii carora sunt vizibile straturile de roca acumulate de-a lungul timpului.

Canionul este deosebit de periculos, mai ales in timpul ploilor, suvoaie ucigatoare de apa adunandu-se in camerele subterane intr-un timp incredibil de scurt. Nu mai departe de anul 1997, 11 turisti straini si unul dintre ghizi au fost inghititi de un torent de apa fara ca cineva sa sesizeze vreun pericol prealabil. Astazi, canionul este inchis turistilor pentru circa cinci luni pe an, si a fost dotat cu scari metalice pentru a preveni producerea altor accidente. Vezi aici cum arata si canionul Bryce, poate cel mai frumos canion al Terrei.


7. Valurile de piatra - Arizona, SUA


Tot in Arizona, si tot in tinuturile Navajo se gaseste un alt monument geologic extrem de bizar si de atragator totodata. Celebre printre cataratori si fotografi, valurile de piatra din acest colt de lume par rupte dintr-un peisaj extraterestru, ele formandu-se in urma cu circa 190 de milioane de ani din dune de nisip desertic care s-au solidificat sub actiunea ploilor si a vantului.


Calcifierea s-a produs atat pe orizontala cat si pe verticala, transformand dunele preistorice in formatiuni ce amintesc de valurile unui ocean. Chiar si astazi, stratul solid este inca extrem de subtire, turistii fiind sfatuiti sa calce cu atentie pentru a nu sfarama marginile sensibile ale dunelor. Cel mai bun moment al zilei pentru a fotografia valurile de piatra este la amiaza, atunci cand umbra se reduce pana aproape de disparitie iar dunele capata o culoare rosiatica, asemanatoare solului martian.


8. Pietrele Moeraki - Noua Zeelanda

Legendele nativilor maori sustin ca misteriosii bulgari de piatra nu sunt altceva decat ramasitele cosurilor, tartacutelor sau cartofilor pietrificati pe care primii locuitori ai Noii Zeelande, uriasii, le-au pierdut in incercarea lor de a coloniza insula. (Afla mai multe despre misteriosii luptatori maori). In fapt, neobisnuitele pietre sferice reprezinta un fenomen rar intalnit de erodare a unor formatiuni de roci ce s-au format in Paleocen. Practic, namolul si aluviunile preistorice s-au solidificat, capatand in timp, in cea mai mare parte, forme perfect sferice.


O treime dintre bulgari au diametre cuprinse intre 0,5 metri si 1 metru, in timp ce restul de doua treimi ajung la un diametru de 1,5-2,2 metri. Fenomenul nu este, insa, unic. Roci asemanatoare se gasesc si pe alte plaje din Noua Zeelanda, celebre fiind cele din apropiere de Shang Point, asa numitele Pietre Katitki, in care s-au descoperit oase de mososauri si plesiosauri. Astazi, pietrele au devenit o atractie turistica principala in Noua Zeelanda, fiind descrise in cele mai multe ghiduri turistice precum si in paginile web care promoveaza turismul de la antipozi.


9. Muntii Sanqingshan - China

Parcul National Muntii Sanqinshan din China, cu o suprafata de 23.000 de hectare, a devenit recent, mai precis in anul 2008, cel de al 7-lea monument natural din China inclus in patrimoniul UNESCO. Loc asociat de obicei cu manastirile Taoiste, parcul este o adevarata capodopera a naturii, peisajele sale parand rupte dintr-un film science-fiction. Formatiuni uriase de granit, perfect verticale, se inalta catre nori, la inaltimi uriase, asemanandu-se cu siluete umane sau animale legendare.


Tot cadrul este impanzit de copaci inalti, iar fenomenele meteo fac ca norii, curcubeele si ceata sa acopere adeseori stancile si putinele manastiri din acest loc. Muntii Sanqinshan au, realmente, un aer mistic, poate ca nu intamplator vechii preoti taoisti i-au ales drept loc de meditatie si rugaciune. Astazi, ei reprezinta una dintre cele mai valoroase si mai apreciate destinatii turistice din China, numarul celor care aleg sa viziteze salbaticele paduri crescand uluitor, mai ales dupa ce peisajele de aici au aparut in grandioasa productie hollywoodiana "Avatar".


10. Pu'u O'o - Hawaii

Vulcanul Pu'u O'o din Parcul National Vulcanic din Hawaii a devenit celebru in toata lumea dupa ce a fost catalogat drept cel mai longeviv vulcan din ultimele cinci secole. Practic, din anul 1983 si pana in prezent, vulcanul a erupt permanent, acoperind o suprafata de 117 kilometri patrati din exoticul arhipelag american.

Legendele nativilor hawaiieni sustin ca zeita vulcanilor, Pele, si-a folosit bagheta magica pentru a deschide acest vulcan, numele O'o desemnand tocmai acest instrument cu puteri supranaturale al zeitatii. Suvoaiele de lava se ridica uneori si la 460 de metri inaltime, cea mai distrugatoare eruptie fiind cea din anul 1990, atunci cand lava a acoperit 2 localitati, distrugand peste 100 de case din alte doua asezari.

Acvariul National din Noua Zeelanda

Acvariul National din oraselul Napier - Noua Zeelanda este un obiectiv turistic foarte popular printre miile de turisti care-l viziteaza anual.

Turul prin minunatul Acavariu incepe intr-o sala in specificul erei dinozaurilor si expune istoria acestor creaturi pe taramul Noii Zeelande. Oasele primului dinozaur au fost gasite in 1979. Turul acvariului se continua cu o vizita la crocodili, pesti tropicali si piranha. Dar mandria acvariului este de departe Oceanariul care poate fi vazut dintr-un tunel subacvatic. Casa rechinilor si a sutelor de pesti, Oceanariul ii incanta pe vizitatori prinposibilitatea de a se afla aproape de aceste vietati. Scafandrii hranesc pestii cu mana de doua ori pe zi, la ora 10 si la ora 14, iar turistii pot asista si la astfel de momente.

Momentan, vedeta acvariului este o caracatita foarte inteligenta care stie sa desfaca capace de la orice fel de sticla.

Datorita popularitatii si a numarului mare de turisti, este nevoie de rezervare pentru un tur prin minunatul Acvariu si de programare pentru scufundarea in Oceanariu. La iesire din Acavariu se afla o cafeterie si un magazin de suveniruri.

Acvariul este deschis vizitelor zilnic intre orele 9:00-17:30. Tarifele se prezinta in felul urmator:

Vizita in Acvariu
- pentru adulti: 15,50$
- pentru copii (4-14 ani): 8$, pentru copii mai mici de 4 ani biletul este gratis
- pentru studenti si varstnici: 13,50$
- pentru familii (parintii si pana la 3 copii): 44$

Scufundare in Oceanariu
- pentru adulti: 65$
- pentru copii (cu instructor): 35$
- echipamentul: 30$
- cusca de protectie: 7$

Destinatii Exotice: Piscina Diavolului

Pentru toti amatorii de senzatii tari, piscina Diavolului este poate cea mai mare provocare a vietii lor. Aceasta piscina naturala aflata la varsarea celei mai periculoase cascade din lume: cascada Victoria din Zimbabwe este situata in inima Africii.

Senzatia de a inota aproape de marginea cascadei si riscul ca a face un pas gresit te poate trimite pe lumea cealalta, este unica si nu este sub nici o forma pentru cei slabi de inger. Pentru a ajunge la piscina, vizitatorii trebuie sa parcurga o calatorie de aproape o ora la temperaturi sufocante dar care merita orice efort, spun impatimitii de senzatii tari. Cei care au ajuns la Piscina Diavolului au declarat ca senzatia de a se afla acolo este pur si simplu unica si este mai tare deca saritul cu coarda elastica. Videoclipul vorbeste de la sine.








Cascada Victoria este situata la granita dintre Zambia si Zimbabwe si mai este cunoscuta si sub denumirea de "Fumul care tuna". Excursiile la Piscina Diavolului se fac doar in sezonul uscat cand debitul fluviului Zambezi este mai mic, la fel si riscul de a fi tras de vartej.

Destinatii Exotice: Alger

Alger - avanpost al lumii arabe

Localizare

Situata in nordul Africii - si ocupand un spatiu foarte vast - Algeria este delimitata in nord de Marea Mediterana. in nord-est, Algeria se invecineaza cu Tunisia, in est - cu Libia, in sud-est cu Niger, in sud-vest cu Mali si Mauritania, iar in vest cu Marocul.
Alger este capitala Algeriei si a provinciei Alger. Alger este un oras cu o populatie de aproximativ 3.5 milioane locuitori.
Moneda: Dinarul algerian (DZD)
Limba oficiala: araba, berbera
Religie: islamism

Intre Romania si Algeria s-au stabilit relatii diplomatice incepand cu 14 aprilie 1962. Un an mai tarziu, la Alger s-a deschis ambasada romana, iar in 1982 s-a deschis ambasada algeriana la Bucuresti.

Pana in prezent s-au efectuat numeroase vizite in scop diplomatic atat de catre reprezentantii algerieni in Romania, cat si invers.

Romania a participat la construirea unor obiective economice precum: barajul El Fakia, complexul de apartamente de la Saida etc.

Ce puteti vedea ?

Panza Femei din Alger este primul tablou important care s-a nascut pe fondul "impresiilor orientale" din calatorie. In ea, Eugene Delacroix ilustreaza o viziune pe care si-o notase in jurnalul sau: "in aceasta abundenta de matasuri si aur traiesc frumoase gazele omenesti".
Ar putea fi,acesta, un mod de a face o introducere la realitatea nu lipsita de mister a Algerului.


Capitala Alger detine un trecut bogat si etaleaza multe ruine fascinante la Djemila, Tipasa si Timgad.Orasul este situat pe latura vestica a unui golf din Marea Mediterana.

In Alger, capitala Algeriei, se afla numeroase cladiri de interes public, incluzand cartierul Kasbah, Piata Martyrs, birourile guvernamentale,
Moscheea Ketchaoua si Catedrala Romano-catolica Notre Dame d'Afrique, precum si Muzeul Bardo, Vechea Biblioteque Nationale d'Alger (palat turcesc construit in 1800), si Biblioteca Nationala (constructie in stilul Bibliotecii Britanice).Alger este un oras cu o populatie de aproximativ 3.5 milioane locuitori, deci ceva mai mare decat Bucuresti.  Strazile secundare sunt foarte inguste, in panta, cu multe serpentine (e un oras pe vaile unui deal). Se intampla deseori blocaje pe aceste stradute dar nimeni nu face scandal sau claxoneaza aiurea, oamenii asteapta linistiti in masina pana se deblocheaza circulatia.
Aeroportul Houari Boumedienne se afla la 20 km distanta de orasul Alger.Moscheea Ketchaoua a fost, inaintea dobandirii independentei in 1962, Catedrala Sf. Philippe, care fusese la randul ei transformata dintr-o mai veche moschee datand din secolul al XVII-lea. Intrarea principala se face dupa un sir de 23 de trepte, si este ornamentata cu un portic sustinut de patru coloane de marmura neagra, in vreme ce restul arcadelor sunt sustinute de coloane de marmura alba, cateva dintre ele apartinand moscheii originale. Cladirea este un monument arhitectonic interesant, fiind un amestec curios de stil maur cu bizantin.
Muzeul Bardo, important obiectiv turistic al orasului si al Algeriei, detine cateva sculpturi si mozaicuri antice descoperite in Algeria, alaturi de medalii si monede algeriene.Monumente
Catedrala Notre Dame d'Afrique este unul dintre cele mai extraordinare monumente. Situat in districtul Z'will ghara, dateaza din jurul anului 1858.
Monument des Martyrs este un monument de beton ce comemoreaza razboiul algerian pentru independenta. A fost inaugurat in 1982 la cea de-a 20a aniversare a independentei Algeriei. Monumentul intruchipeaza un palmier ce adaposteste intre frunze "flacara eterna". Pe marginea fiecarei frunze de palmier sta statuia unui soldat, reprezentand cate o etapa a luptei Algeriei. 
Grand Post Office - constructie neo-maura in plin centrul orasului Alger.


Dincolo de toate acestea, Algerul merita explorat pentru a-i cunoaste oamenii si poate constitui punctul de okecare pentru diverse trasee in interiorul tarii.Cei care doresc pot gasi plaje cu aspect luxuriant.


La aceasta editie sunt asteptate sa participe societati din peste 50 de state, intre care cea mai mare parte sunt tari europene. Se asteapta o prezenta importanta din partea Frantei, Italiei, Spaniei, Olandei si Belgiei.


Recomandari

Viza de intrare in Algeria este obligatorie pentru cetatenii romani posesori de pasapoarte simple si de serviciu. Nu este necesara viza de intrare pentru posesorii de pasapoarte diplomatice, care pot intra si ramane pe teritoriul algerian pentru o perioada de 30 de zile. Viza se obtine numai de la misiunile algeriene acreditate in strainatate si se acorda cu o valabilitate de 3 luni, 6 luni, 1 an sau 2 ani. Perioada de sedere nu poate depasi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul tarii de-a lungul unui an nu poate depasi 180 zile. Scopurile pentru care sunt acordate vizele sunt: misiune diplomatica, misiune oficiala, turism, afaceri, studii, munca, munca temporara (nu poate depasi 3 luni), vizita familiala, medicala sau culturala. Regimul de sedere al strainilor pe teritoriul algerian este reglementat de legea strainilor, care prevede necesitatea obtinerii unei carti de rezidenta, eliberata de organele de politie locale.
Autoritatile algeriene nu elibereaza vize la frontiera. Vizele de intrare se pot obtine numai de la ambasadele sau consulatele Algeriei din exterior. in Romania, vizele se pot obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Algeriei din Bucuresti.
Reglementari vamale
Se interzice introducerea pe teritoriul algerian a bauturilor alcoolice, a produselor pe baza de carne de porc, a tigarilor in cantitate excedenta consumului personal. in Algeria functioneaza legea starii de urgenta, in baza careia este interzisa introducerea oricarui tip de arme (inclusiv pentru vanatoare).

Pentru intrarea pe teritoriul algerian este necesara detinerea unei asigurari medicale de calatorie. Se recomanda vaccinarea impotriva variolei, holerei si febrei galbene pentru toate persoanele care raman pe teritoriul algerian o perioada mai lunga de 5 zile.


Fiind o tara musulmana, persoanele de sex feminin trebuie sa adopte o tinuta si un comportament decente in public.

Permisul de conducere romanesc nu este recunoscut pe teritoriul algerian.

Excursie in Panama la Bocas del Toro

Localizat in America Centrala, Panama, Bocas del Toro se afla la 32 de km de Costa Rica. Arhipelagul Bocas del Toro este compus din sase insule dens impadurite, cateva insulite nelocuite si Parcul Nacional Marino de pe Insula Bastimentos, cel mai vechi parc marin din Panama.
Sarmul, autenticitatea si frumusetile idilice ale acestui spatiu mirific au fost conservate prin slaba dezvoltare a vietii urbane si lipsa megahotelurilor. Chiar si cea mai dezvoltata insula Colon, isi pastreaza inca specificul, in timp ce insula Carenero ese un rai pamantesc.



Este pur si simplu o incantare sa te plimbi prin aceste locuri si sa simti ca pasesti intr-o cu totul alta lume, una ideala, paradiziaca. Frumusetea locului este redata de padurile dense, junglele (in care traiesc jaguari) si palmierii de padure care acopera aceste insule, plajele cu stuf si mangrove, precum si de ecosistemul de recif si corali din adancul apelor ce sprijina existenta nenumaratelor specii de pesti tropicali.

Din pacate sau dn fericire poate, in ultima vreme, autoritatile locale au inceput sa puna tot mai mult accent pe turism, motiv pentru care buldozerele si-au inceput activitatea pentru construirea unor statiuni turistice in viitorul apropiat.

In ceea ce priveste capacitatea de cazare, va puteti instala la Laguna, un hotel de 3 stele sau la alte peste 6 hotele din zona sau daca nu dispuneti de un buget consistent, puteti opta pentru casele de oaspeti, Mar e Iguana este un exemplu in acest sens. In general, statiunea este una ieftina, te poti distra si manca bine chiar si cu bani putini.

Destinatii exotice pentru luna de miere

Luna de miere este poate cel mai asteptat eveniment al tinerilor casatoriti. Dar pentru a face din aceasta o experienta de neuitat, tinerii insuratei sunt sfatuiti sa se documenteze si sa-si faca un plan inainte de a-si face bagajele.

Iata o lista cu cele mai frumoase destinatii pentru luna de miere:

SUA
Exista nenumarate optiuni cand vine vorba de o destinatie turistica din SUA: puteti opta pentru plajele exotice din Hawaii, puteti petrece momente de neuitat la Cascada Niagara, in Miami, Florida sau Walt Disney World in Orlando. America, ca si destinatie pentru luna de miere nu va va dezamagi asteptarile.


Bora Bora
O mica insula din Franta polineziaca a Oceanului Pacific, Bora Bora este cu siguranta destinatia de vis pentru luna de miere. Faimoasa pentru peisajele de o frumusete izbitoare intr-o ambianta de neegalat, Insula Bora Bora dispune de nenumarate oportunitati de agrement: canotajul, inotul, jet skiul, scuba diving sunt doar cateva dintre ele.


Barbados
Barbados este o insula din Caraibe cunoscuta pentru apele turcoaz, plajele cu nisip alb, atmosfera linistitoare si bucataria traditionala specifica. In general, toate destinatiile din Caraibe sunt preferate de tinerii casatoriti.

Aruba
Frumusetile peisajului feeric ale insulei Aruba din Caraibe te lasa pur si simplu cu gura cascata. Aici, sotii pot merge la cumparaturi, se pot bronza, pot merge noaptea in cluburi sau pot cina la restaurante in hotelurile de prima clasa de aici.
Seychelles
Localizata departe de coasta Africii, Seychelles este renumita in intreaga lume pentru paradisul din insulele ce ofera cuplurilor casatorite momente unice pe care le vor pretui toata viata. Toate insulele dispun de nisip fin cu aspect de pudra, apa calda de un albastru ca cerul si fac din acest loc o destinatie de top pentru luna de miere. Aici nu veti avea parte numai de intimitate, ci puteti savura momente deosebite luand cina pe plaja sau relaxandu-va prin masaj la spa-uri.


Mauritius
Mauritius este o destinatie idela pentru luna de miere. Desi renumita pentru lagunele albastre si nisipul alb, frumusetea zonei nu se opreste aici: muntii, parcurile si natura salbatica impresioneaza pentru totdeauna.
Italia
Italia a impresionat dintotdeauna tinerii casatoriti prin cultura si arhitectura sa. Venetia este cotata drept destinatia indragostitilor, Sardinia este preferata pentru frumusetile sale iar Mediterana se mandreste cu plaje deosebite si coaste superbe.

Franta
Franta este o destinatie ideala pentru luna de miere inca din cele mai vechi timpuri deoarece tara ofera numeroase posibilitati pentru tinerii casatoriti, de la plaje exotice, statiuni muntoase pana la catedrale, muzee si monumente celebre. Franta este renumita pentru vinurile sale, cele mai populare destinatii pentru luna de miere fiind Parisul, Cape d'Agde si Valea Loarei.
Thailanda
Plajele sarutate de soare, insulele incantatoare si bucataria thailandeza fac din Thailanda o destinatie de vis pentru cuplurile proaspat casatorite. Cele mai populare destinatii din Thailanda sunt Bangkok, Pattaya si insula Koh Samui.