Destinatii turistice europene: Roma

Datand de 3000 de ani , Roma este atat o capitala plina de viata, moderna, cat si un vast muzeu in aer liber si spatii amenajate. In numeroasele sale galerii, biserici si ruine protejate ne vor incanta privirea la fiecare colt monumente antice, tezaure de arta si arhitectura.

          Va prezentam in continuare cele mai importante si frumoase obiective turistice ce trebuie vizitate.
  • Cetatea Vaticanului

              Roma are religia si istoria in sufletul sau, gazduind cel mai mic stat din lume, Vaticanul, intins pe numai 50 de hectare. Desi este o teocratie cu putin peste 550 de cetateni, obiectivele turistice ale Cetatii Vaticanului sunt unice si absolut incomparabile. Intre zidurile Vaticanului se afla minunata Capela Sixtina, al carei plafon a fost pictat de Michelangelo si este una dintre cele mai spectaculoase opere de arta din lume. Frescele Capelei Sixtine nu sunt simple decoratii, ci deapana legende si reprezinta o complexa demonstratie teologica. Desi se considera in primul rand sculptor, Michelangelo a reusit sa transforme acest tavan aproape plat intr-o arcada uimitoare. El a realizat lucrarea doar cu un singur ucenic care ii amesteca pigmentii si nu a lasat pe nimeni sa intre pana cand nu a vazut-o terminata.
              Vaticanul mai gazduieste gradini luxuriante, apartamente cu pereti impodobiti cu fresce de Rafael, Pinturicchio, Fra Angelico. Cele 10 muzee ale Vaticanului includ colectii de antichitati grecesti, egiptene, romane si etrusce, dar si arta renascentista, moderna sau paleo-crestina. In Bazilica Sf. Petru gasim expuse celebra sculptura a lui Michelangelo, Pieta, statuia din bronz a Sfantului Petru datand din secolul XIII, picturi ale lui Bernini, dar si alte importante tezaure ecleziastice. De asemenea, Catedrala Sf. Petru adaposteste sageata care a strapuns coasta lui Iisus pe Cruc, batista Sfantei Veronica imprimata cu fata lui Iisus Hristos, dar si un fragment din Sf. Cruce.
  • Colosseumul

              Cateva din cele mai grandioase vestigii ale Romei Antice sunt cuprinse de importanta zona arheologica a Colosseumului. Constructia Colosseumului in sine a fost ridicata intre anii 72-80 de sclavii Iudei, adusi la Roma in urma inabusirii revoltei din Iudeea. Pana in secolul VI aceasta arena a fost gazda spectacolelor sangeroase, pasiunea imparatilor romani.
               Tot in zona arheologica a Colosseumului intalnim Piata lui Traian, construita de imparat si arhitectul sau, Apolodor din Damasc la inceputul secolului II. In cinstea aceluiasi imparat, Traian, au mai fost construite forumul si Columna lui Traian, cea din urma descriind prin detalii grafice excelente victoriile asupra dacilor.
               Alte atractii din zona impunatorului Colosseum sunt: Casa de Aur a lui Nero (Domus Aurea), Casa Cavalerilor din Rhodos, Inchisoarea Mamertina, Arcul lui Constantin, precum si forumul lui Augustus sau forumul lui Iulius Cezar. Intre coloanele celui din urma se regasesc statuile lui Iulius Cezar si a marii sale dragoste, Cleopatra.
  • Panteonul

              Imparatul Hadrian a construit aceasta structura intre 118-125 desi acesta era doar un arhitect amator. De-a lungul timpului Panteonul a fost jefuit, piese ale sale au fost distruse sau insusite, insa acesta a ramas o importanta atractie a Romei. Domul acestuia este cel mai mare dom zidit din Europa avand inaltimea si diametrul de 43 de metrii. Aici sunt inmormantati regele unificator al Italiei Victor Emanuel II, fiul sau Umberto I precum si importanti artisti, cel mai de seama fiind renascentistul Rafael.
  • Piramida lui Caius Cestius.

              Pentru a imita moda egipteana, multi romani din antichitate isi construiau morminte piramide, insa Piramida lui Caius Cestius este una din putinele care au dainuit. Monumentul are 36 de metrii inaltime si au fost necesare 333 de zile pentru a il ridica dupa cum precizeaza inscriptia de pe pietrele piramidei. Spre deosebire de piramidele egiptene, acest monument este construit din caramida, si acoperit cu marmura.
  • Forumul Roman

              Inceputurile sale dateaza de mai bine de 3000 de ani , cand era doar un cimitir mlastinos. De-a lungul timpului, pe masura ce crestea puterea Romei, forumul a capatat mai multa glorie devenind pentru mai bine de 1000 de ani simbolul mandriei civice. In zona forumului putem gasi temple mai bine sau mai rau conservate cum ar fi: Templul lui Castor si Pollux, Templul lui Saturn, Templul lui Antonius si al Faustinei, Templul lui Vespasian.
  • Muzeul National al Romei

              Muzeul National al Romei a fost fondat in 1889 si infatiseaza asta antica cea mai rafinata, sculptura clasica dar si uimitoare mozaicuri. Printre cele mai frumoase exponate amintim Statuia lui Augusts, Dionysos din bronz (sec. II), Discobolul. Cea din urma opera este o copie din marmura a faimoasei statui grecesti. In muzeul national al Romei sunt expuse monede italiene si straine, de la cele din Republica Romana si Imperiu, Evul Mediu si Renastere pana la cunoscutele lire italiene si euro.
  • Galeria Borghese.

              Amplasata intr-o splendida vila din secolul 17, Galeria Borgheze este unul dintre cele mai frumoase muzee mici din lume. Vila a apartinut cardinalului Scipione Borghese, unul dintre cei mai mari sustinatori ai artei din Roma. Deoarece acesta a fost protectorul tinerilor Bernini si Caravaggio, colectia contine in mare parte picturi si sculpturi ale acestora. Cu toate acestea cea mai cunoscuta pictura din Vila Borghese este ?Coborarea lui Iisus de pe Cruce? a lui Rafael.
  • Muzeele Capitoline

              Inima Religioasa a Romei antice era Colina Capitoliului, care astazi adaposteste unele dintre cele mai importante bogatii ale Romei. Piata din varful colinei este marginita de cele doua palate identice Palazzo Nuovo si Palazzo dei Conservatori. Palazzon Nuovo se afla in stanga pietei si gazduieste sculpturi antice restaurate, fragmente de marmura antica, decoratii si statui clasice, picturi baroce si renascentiste. Dintre cele mai importante exponate ale Palazzo dei Conservatori amintim Capul urias a lui Constantin (frament din statuie) , Bustul lui Brutus sau Lupoaica de bronz. Acest ultim exponat face parte din donatia Papei Sixtus IV, si este simbolul Romei din secolul 5 i.Hr.
  • Biserica Poporului (Santa Maria del Popolo)

              Biserica a fost construita in 1099 de catre Papa Pascal II cu banii poporului, pentru a-i linisti pe localnici de legenda unui copac blestemat. Biserica a fost marita in secolul XIII si reconstruita in stil lombard in secolul XV Biserica este una dintre putinele cu capelele principale inca intacte, conservand lucrari ale unor maestrii ca: Caravaggio, Bernini, Rafael, Bramante.
  • Biserica San Clemente

              Biserica San Clemente este o dovada certa a stratificarii orasului. Astfel vom intalni aici pe aleile subterane o biserica din secolul IV, o casa crestina din secolul I dar si urme ale Romei antice republicane din secolul 2 i.Hr.

In afara muzeelor si galeriilor de arta enumerate printre obiectivele turistice de mai sus, Roma mai pune la dispozitia turistilor:

Galeria Nationala de Arta Antica

Galeria Nationala de Arta Moderna
Galeria Comunala de Arta Moderna
Galeria Doria Pamphilj
Galeria Spada
Villa Giulia

In afara bisericilor enumerate printre obiectivele turistice de mai sus,
Roma mai pune la dispozitia turistilor:

San Giovanni in Laterano

Santa Maria sopra Minerva
Santa Maria Maggiore
San Luigi dei Francesi
Santa Maria in Trastevere
San Paolo fuori le Mura
Sant Andrea della Valle
In afara atractiilor enumerate printre obiectivele turistice de mai sus, Roma mai pune la dispozitia turistilor urmatoarele palate si vile:

Villa Farnesina

Palazzo Barberini
Palazzo Farnese
Palazzo della Cancellaria
Palazzo Spada 

1 Response
  1. oana Says:

    Abia astept sa merg la Roma! Ma fascineaza tot ce inseamna istorie si in Roma, mi se pare, ca ai ocazia sa te intalnesti cu trecutul.