Destinatii turistice europene: Budapesta

Asezata pe malurile Dunarii, capitala Ungariei, Budapesta, isi incanta oasepetii cu bogatia si varietatea peisajului urban: pe malul drept, Buda isi inalta colinele incarcate de farmecul tihnit al unei istorii milenare; pe malul stang, Pesta isi desfasoara bulevardele largi, marginite de cladiri impunatoare. Pe sub podurile ce trepideaza de goana automobilelor, ambarcatii mici si mari, taie valurile Dunarii. Somptuosul palat neogotic al Parlamentului isi oglindeste arcadele si turnurile in apele marelui fluviu,ca o replica a colinei de pe celalalt mal, pe care se intalta fostul palat regal. Magazine elegante, restaurante cu bucate gustoase si cu vinuri fine, muzee care adpostesc comori de opere de arta, spectacole pentru toate gusturile sunt cateva motive pentru a vizita Budapesta. Budapesta este una dintre cele mai frumoase perle ale Dunarii; multi o numesc sora mai mica a capitalei Austriei, Viena, cu care intr-adevar are un aer de rudenie, nu numai pentru ca sunt asezate amandoua pe cel mai mare fluviu european, ci si pentru ca indelungata apartenenta a Ungariei la Imperiul Austriac a inzestrat capitala tarii cu monumente si cladiri in stilul la moda in capitala Imperiului.
          O mare parte din farmecul orasului este datorat fluviului care il strabate si reliefului atat de diferit al malurilor sale: coline abrupte pe malul drept, ses pe malul stang. In trecerea lor prin Budapesta, apele Dunarii scalda coastele inverzite ale insulelor Margareta si Obuda, locuri traditionale de recreere ale turistilor. Fluviul fiind navigabil, pe sub podurile Budapestei trec ambarcatiuni felurite. O plimbare cu vaporasul pe Dunare dezvaluie turisitlor privelisti citadine minunate. Podurile orasului, nu atat de multe si de artistic constrite ca podurile altor mari capitale europene, sunt totusi numeroase si frumoase. La sfarsitul celui de al doilea razboi mondial, podurile au fost distruse de armata germana, dar au fost reconstruite si sunt si astazi obiectul mandriei locuitorilor Budapestei.

          Va prezentam in continuare cele mai importante si frumoase obiective turistice ce trebuie vizitate.

  • Castelul Buda

              Castelul Buda este asezat pe un deal, un mic platou de o inaltime destul de modesta care se oglindeste in apele Dunarii, in mijlocul orasului. Este partea cea mai veche a Budapestei, cu o istorie de 800 de ani si pastrand marturii ale evenimentelor si ale stilurilor artistice din Evul Mediu, Renastere si Baroc.
              Cel mai original mod in care se poate ajunge pe Dealul Castelului este funicularul, care duce de la captul podului Lanchid pana sus pe colina. Funicularul dateaza din 1870 si a fost construit atat de temeinic, incat motorul ei cu aburi a durat 117 ani. Turistii care vor apela la acest mijloc de transport vor fi rasplatiti cu privelisti de neuitat ale orasului vazut de sus.
              Primul palat regal din Buda a fost construit aici de catre domnitorul Bela al IV-lea in 1242. Palatul a fost marit si infrumusetat in secolele urmatoare, si a devenit in timpul regelui Matei Corvin unul din marile centre culturale din Europa. In secolul al XVIII-lea, palatul a fost reconstruit, in stilul clasic caracterisitic epocii, dar a fost iarasi distrus de un nou asediu si incendiat in timpul luptelor de eliberare nationala din anii 1848-1849. Reconstruirea cladirii in stil neo-baroc, efectuata la inceputul anilor 1900 nu a durat prea mult, fiind distrura in anii celui de al doilea razboi mondial.
              Cladirea reconstruita a palatului regal adaposteste azi trei muzee.
              Muzeul de Arta Contemporana contine o bogata colectie de arta, expunand atat opere ale unor artisti de importanta internationala (Picasso, Andy Warhol, Roy Lichtenstein), cat si a marilor creatori maghiari din zilele noastre. De asemenea muzeul organizeaza deseori expozitii temporare foarte interesante.
              In Galeria Nationala Maghiara poate fi urmarita dezvoltarea artelor pe teritoriul Ungariei incepand din Evul Mediu timpuriu si pana in timpurile moderne. Aici sunt intalnite remarcabile piese de pictura religioasa datand din secolul XV.
              Muzeul de Istorie a Budapestei este dedicat istoriei orasului. Pot fi intalnite piese arheologice provenind de la palatul medieval si de la capela lui Matei Corvin, iesind in evidenta sculpturile gotice descoperite in anul 1974. Sunt expuse obiecte si tezaure de metale pretioase datand din epoca romana si din cea a migratiilor, dar si exponate din istoria moderna a orasului.
              Labirintul Castelului Buda strapunge Dealul Castelului ca o adevarata retea de pivnite, grote si tuneluri, ele datand din Evul Mediu, cand au fost folosite de localnici drept adapost in vremuri de razboi si drept depozite de vinuri in vreme de pace. In timpul celui de al doilea razboi mondial, aici a functionat un spital. O parte din aceasta mare retea subterana este accesibila turistilor, prin intrarea din strada Uri.
  • Biserica Matyas

              Construita intre anii 1255-1269, de multe ori refacuta in decursul secolelor, biserica se infatiseaza astazi ca un monument neogotic, asa cum a fost restaurata in anii 1874-1896, dupa planurile lui Frigyes Schulek. Restaurarea a pastrat planul original, mari parti din zidurile de origine si unele elemente de arhitectura nefiind schimbate. Biserica a fost martorul multor evenimente de seama ale istoriei Ungariei. Aici a fost incoronat Charles Robert d?Anjou, primul rege francez al Ungariei, in acest lacas se pastrau steagurile capturate de la Ioan Corvin de la turci, aici s-a casatorit fiul lui, Matei Corvin, care a si refacut edificiul in secolul XV. Biserica, inchinata Maicii Domnului, este cunoscuta de toata lumea sub numele mostenit de marele rege din neamul Corvinilor. Interiorul este pictat in fresca; in cripta, unde se coboara pe scara de langa altar, sunt expuse sculpturi medievale si tezaurul bisericii.
  • Bastionul Pescarilor

              Unul dintre cele mai cunoscute monumente ale Budapestei, situat in imediata apropiere a bisericii Matyas, Bastionul Pescarilor a fost construit in 1901 dupa planurile aceluiasi arhitect caruia i se datoreaza si restaurarea bisericii. Ansamblul, de stil neo-romanic, formeaza un cadru armonios bisericii, iar scarile, turnuletele, dantelaria sa de piatra ofera un cadru minunat pentru fotografiile turistilor Budapestei. In fata bastionului, in piata Sfintei Treimi, a fost asezata statuia Sfantului Stefan, primul rege al maghiarilor (997-1038).
  • Citadela

              In varful dealului Gellert, in vecinatatea monumentului Eliberarii se afla Citadela, o fortareata construita de austrieci dupa revolutia de la 1848, ca un avertisment la adresa celor ce isi doreau eliberarea nationala. Insa cazematele cu ziduri groase si tunurile cu care a fost inzestrata si-au pierdut din utilitate cand , in 1867, Ungaria a capatat statut de egalitate in cadrul nou createi Austr-Ungarii. Citadela a fost folosita de-a lungul anilor drept inchisoare sau depozit de arme. Astazi ea adaposteste un hotel, un restaurant si o terasa. Panorama Budapeste vazuta de la Citadela, in varful dealului Gellert este inegalabila.
  • Biserica Sfanta Ana

              Impresionantul edificiu al bisericii Sfanta Ana domina piata Batthyany, situata la nord de Dealul Castelului. Cladirea, ridicata prin stradaniile iezuitului italian Ignatius Pretelli, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, este o intruchipare a stilului baroc. Interiorul, cu coloanele sale de marmura neagra si cu statuile impozante, da o impresie de maretie.
  • Mormantul lui Gul Baba

              In nordul Budei se inalta Dealul Trandafirilor, o colina pe care este asezat cel mai elegant cartier rezidential din capitala, cu strazi frumoase si inguste. Pe coasta acestui deal, mai sus de capatul podului Margareta, se afla mormantul lui Gul Baba, un devris considerat sfant de catre musulmani. Gul Baba a sosit la Buda odata cu armatele sultanului Soliman al II-lea. A fost ucis in timpul unui asediu, in 1541. Dupa recucerirea orasului in anul 1686, monumentul a fost transformat in capela catolica, dar peste ani, a fost redat destinatiei lui initiale, devenin un faimos loc de pelerinaj pentru credinciosii musulmani.
  • Insula Margareta

              Locuita inca din vremurile romanilor, insula Margareta este astazi un loc destinat cu precadere momentelor de odihna si de relaxare pentru turisti. Frumoasa gradina, cascada artificiala cu stanci, inca o mica cascada ce cade intr-un lac, fantana muzicala, toate sunt atractii ce aduc turistii pe aceasta insula. Se pastreaza pe insula ruinele manastirii dominicane construite de regele Bela al IV-lea, de care se leaga si legenda numelui acestei insule. Aici a fost inchisa pana la moartea ei, printesa Margareta, fiica lui Bela al IV-lea, in urma juramantului aceastuia de a-si calugari copila daca orasul scapa de invazia mongola.
  • Muzeul National

              Impunatoarea cladire a muzeului a fost construita in stil clasic de catre Mihaly Polak la mijlocul secolului XIX. Fatada acesteia este impodobita cu un fronton triunghiular sustinut de opt coloane corintice. In 1848, poetul Sandor Petofi a dat semnalul inceperii revolutiei, citind Cantarea natiunii, de la balustrada scarii muzeului recent inaugurat. Fondatorul muzeului a fost Ferenc Szecheny, care a donat natiunii maghiare colectiile sale. Astazi, colectiile muzeului prezinta o panorama completa a istoriei Ungariei, de la venirea primelor triburi triburi maghiare in anul 896 pana la caderea comunismului. Turistii sunt atrasi indeosebi de sala in care sunt expuse bijuteriile coroanei, colectie care in decursul istoriei a trecut prin Transilvania, Germania, SUA, inapoiata de cea din urma abia in anul 1978. In jurul muzeului se intinde un mare parc impodobit cu sculpturi, portrete ale marilor scriitori maghiari, militari, savanti si alti oameni de seama.
  • Bazilica Sfantul Stefan

              Mergand din piata Roosvelt, pe strada Zriny, se ajunge la cea mai mare biserica din capitala Ungariei, Sfantul Stefan. Constructia bisericii a durat peste cincizeci de ani. Incepute de Josef Gild in 1851, lucrarile au fost continuate de Miklos Ybl, dupa ce prima cupola s-a daramat. Sfintirea bisericii a avut loc in anul 1905. Edificiul are dimensiuni considerabile, iar interiorul este bogat decorat cu picturi, fresce, sculpturi, opere ale celor mai de seama artisti maghiari de la sfarsitul secolului XIX. Langa altar, in capela Sf. Leopold, intr-un frumos relicvariu, se pastreaza mana dreapta mumificata a sfantului Stefan, numita de credinciosi Sfanta Dreapta.
  • Parlamentul

              In piata Kossuth Lajos, cea mai intinsa piata din Budapesta, se afla imensa cladire a Parlamentului, construita intre 1885-1902, in stil neogotic, opera de arhitectura legata de numele lui Imre Steindl. Cladirea are o lungime de 268 m., o latime maxima de 118m; are 27 de cupole, cea centrala fiind inalta de 96 m. Fatadele sale sunt impodobite cu 88 statui: pe fatada dinspre Dunare se insira statuile marilor regi, incepand cu sefii celor sapte triburi maghiarel pe fatada dinspre piata sunt figurati printii transilvani si eroii nationali. Interiorul se mandreste cu 691 de Sali, la decorarea carora au contribuit cei mai de seama artisti maghiari ai inceputului de secol XX. Cele mai importante sunt sala centrala, numita si sala cupolei, si salile de la nordul si sudul acesteial scara principala are o latime de 11m. si este decorata de frescel pentru aurirea interiorului salii de sedinte s-au folosit aproximativ 60 de kilograme de aur.
  • Piata Eroilor

              Bulevardul Andrassy se incheie in marea piata in care, in 1896, s-au inceput lucrarile pentru ridicarea unui monument ce avea sa sintetizeze intreaga istorie a maghiarilor. Monumentul Mileniului avea sa fie desavarsit abia in anul 1922. Structura arhitecturala a ansamblului a fost conceputa de Albert Schickendanz, lucrarile de sculptura apartinan in majoritate lui Gyorgy Zala. In mijloc se inalta o coloana inalta de 36 m., pe care este asezata statuia arhanghelului Gavril. La picioarele coloanei sunt grupate statuile ecvestre ale celor sapte conducatori ai triburilor maghiare, venite aici in legedarul an 896. Doua colonade semicirculare, flancand grupul central, incadreaza statuile celor care, de-a lungul secolelor, au construita istoria Ungariei; basoreliefurile de la picioarele fiecaruia dintre ei evoca evenimentele la care au participat. Piata este incadrata de doua impozante edificii in stil clasic: pe latura sudica, galeria Mucsarnok, iar in fata ei, Muzeul de Arte Frumoase.
  • Castelul Hunyadi si Muzeul Agriculturii

              Aproape de intrare pe insula din mijlocul unui mic lac, se inalta un castel in arhitectura caruia se recunosc nenumarate elemente de diverse stiluri, preluate de la cele mai cunoscute monumente ale Ungariei. Castelul, opera lui Ignac Alpar, a inlocuit un pavilion din lemn, ridicat in 1896 in acest loc, pentru a adaposti o expozitie ilustrand istoria tarii. O aripa a edificiului aminteste de castelul de la Hunedoara, astfel incat intreg ansamblul a primit numele acestuia. In castel este instalat Muzeul Agriculturii, in care sunt prezentate exponate referitoare la flora si fauna tarii, la agricultura, silvicultura, pescuit si vanatoare. In curtea castelului, o sculptura apartinand lui Miklos Ligeti il infatiseaza pe Anonimus, cronicarul misterios care, in secolul al XII-lea a scris primele cronici ale poporului maghiar.
  • Hotelul si baile Gellert.

              Situat in fata podului Szabadsag, hotelul Gellert este unul dintre cele mai renumite posibilitati de cazare in Budapesta. Hotelul si baile au fost construite intre 1911-1918, pe locul unde se ridicau altadata baile turcesti. Cladirea, adosata coastei dealului Gellert si cu fatadele orientate catre trei strazi, este de stil Art Nouveau, stilul la moda in Europa in acea vreme. Grav afectata in timpul celui de al doilea razboi mondial, a fost restaurata si continua sa fie unul dintre obiectivele turistice importante ale Budapestei. Baile, aflate in aceeasi cladire, beneficiaza de celebrele izvoare termale, care tasnesc din pamant la temperaturi de pana la 67 de grade Celsius.

In afara muzeelor si palatelor enumerate printre obiectivele turistice de mai sus, Budapesta mai pune la dispozitia turistilor:

Muzeul Transporturilor

Muzeul de Istorie a Muzicii
Muzeul de Istorie Militara
Muzeul Aquincum
Muzeul Bela Bartok
Muzeul evreiesc
Muzeul Artelor Decorative 

0 Responses