Destinatii turistice europene: Paris

 Paris, acest oras magnific si plin de farmec atrage zeci de milioane de turisti din toate colturile lumii prin monumentele sale renumite.

          Va prezentam in continuare cele mai importante si frumoase obiective turistice ce trebuie vizitate.
  • Muzeul Luvru

              Muzeul Luvru gazduieste una dintre cele mai mari colectii de arta si antichitati ,fiind astfel considerat cel mai mare muzeu din lume. Cladirea acestuia a fost de-a lungul timpului printre cele mai mari palate regale din lume, constructia sa datand inca din secolul XII. Napoleon a fost cel care a renovat si transformat Luvrul intr-un muzeu de mare clasa.
               Colectiile Luvrului contin opere cunoscute pe plan mondial cum ar fi faimosul portret Mona Lisa, pictat de Renascentistul italian Leonardo da Vinci. Dintre frumoasele colectii de antichitati egiptene si grecesti trebuie amintita statuia Venus din Milo , ce dateaza de la sfarsitul secolului II i. Hr. si care a fost descoperita in 1820 pe insula Milos din Grecia. De asemenea nu trebuie omise sculpturile de origine italiana ale lui Michelangelo sau picturile olandezului Rembrandt.
  • Turnul Eiffel

               Turnul Eiffel a fost inaltat cu ocazia Expozitiei Universale in 1889, devenind de atunci simbolul Parisului. Constructia inginerului Gustave Eiffel cantareste 10 000 tone si a fost pana in 1930 cea mai intalta constructie din lume, detronata de Empire State Building din New York. Fiind iluminat in timpul noptii stralucirea Turnului Eiffel din Paris poate fi admirata de la mare distanta.
  • Notre Dame

               Catedrala in stil gotic Notre Dame a fost ridicata pe locul unui templu roman, constructia sa intinzandu-se din anul 1163 pana in 1334. Catedrala a fost aproape distrusa in timpul Revolutiei Franceze, Victor Hugo a propus insa o campanie de restaurare dusa la bun sfarsit de Eugene Emmanuel Viollet-le-Duc. Acum catedrala Notre Dame constituie atat inima geografica, cat si spirituala a Frantei.
  • Muzeul d'Orsay

               Cladirea acestui fascinant muzeu este a unei foste gari propusa pentru demolare, insa salvata, in cele din urma, de autoritatile Parisului. Printre operele de arta ale acestui muzeu se regasesc si cele semnate de cunoscutul pictor Vincent Van Gogh.
  • Arcul de Triumf

               Arcul de Triumf este un monument emblematic al capitalei Frantei, ce se inalta la capatul bulevardului Champs Elysees, in apropierea Turnului Eiffel. A fost ridicat pentru a cinsti victoriile militare impresionante ale imparatului Frantei, Napoleon. Aceste victorii chiar sunt reprezentate prin sculpturi in basorelief, pe peretii monumentului.
              In centrul monumentului se afla Mormantul Soldatului Necunoscut, instaurat la sfarsitul Primului Razboi Mondial. Pe sub monument a trecut in anul 1840 convoiul funerar al Imparatului Napoleon, in drum spre locul unde este acesta inmormantat, Hotelul Invalizilor.
  • Hotelul Invalizilor

               Hotelul Invalizilor a fost construit de catre Ludovic al XIV-lea la sfarsitul secolului al XVII-lea pentru a gazdui soldatii raniti in batalii. Intr-o cripta de sub domul de aur al Bisericii Domului este inmormantat marele imparat Francez Napoleon. In acelasi complex mai se gasesc birouri militare, diferite muzee militare, Muzeul Hartilor sau Muzeul Armatei.
  • Sfanta Capela (Saine-Chapelle)

               Construita de Ludovic al IX-lea in secolul XIII pentru a gazdui Relicvele Pasiunii, este considerata cea mai frumoasa biserica din Paris, mai ales pentru vitraliile sale.
  • Panteonul

               Cladirea Panteonului din capitala Frantei este locul de odihna vesnica a personalitatilor Frantei. Cladirea a fost construita in secolul XVIII de Ludovic al XV-lea, dorindu-se initial o asemanare cu Panteonul din Roma.
  • Sacre-Coeur

               Bazilica Sacre-Coeur (Inima Sfanta) este un monument emblematic pentru Paris, construit pentru a comemora soldatii pierduti in timpul razboiului franco-prusac. Funicularul pus la dispozitie pentru turisti va poate scuti de drumurile denivelate inspre basilica.
  • Moscheea din Paris

               Marea Moschee a Parisului a fost construita intre anii 1922-1926 pentru a aduce recunostinta musulmanilor nord africani care au sprijinit Franta in timpul Primului Razboi Mondial. In spatele frumoasei arhitecturi maure mai sunt gazduite: un salon de ceai, bai turcesti si o scoala islamica.

In afara muzeelor si palatelor enumerate printre obiectivele turistice de mai sus, Paris mai pune la dispozitia turistilor:

Muzeul Picasso

Palatul Elysee
Muzeul National de Moda si Stofe
Muzeul Carnavalet
Muzeul National de Arta Moderna
Muzeul National de Istorie Naturala
Muzeul National al Evului Mediu
Muzeul Marmottan Claude Monet

0 Responses