Destinatii turistice europene: Londra

Plina de culoare si varietate, Londra este un oras cufundat in istorie, cu o bogatie arhitecturala incredibila, cu o vasta oferta culturala si cu o puternica influenta internationala in domeniul economic, religios si politic. Desi veche de peste 2000 de ani, Londra este un loc cosmopolit, unde se poate resimti cel mai bine atitudinea deschisa fata de numerosii sai vizitatori.

          Va prezentam in continuare cele mai importante si frumoase obiective turistice ce trebuie vizitate.
  • Muzeul Britanic

              Muzeul Britanic, deschis in anul 1759 este cel mai vechi muzeu din lume si adaposteste peste 6 milioane de exponate, de la antichitati neolitice si pana la manuscrise din secolul XX.
              Intrarea se face prin Marea Curte, proiectata de marele arhitect Sir Norman Foster, si acoperita in prezent de o cupola noua de sticla, inaugurata in anul 2000. In centrul Curtii se afla Camera de Lectura, datand din 1857, si care contine una dintre cele mai importante colectii de carti si manuscrise din lume. Marea Curte este si cel mai mare spatiu acoperit din Europa, aici aflandu-se cafenele, magazine, dar si biroul de informatii al Muzeului Britanic.
              Colectiile Muzeului Britanic cuprind obiecte din Orientul Mijlociu Antic, antichitati grecesti, romane si egiptene, obiecte japoneze si orientale, dar si monede, medalii, tiparituri si desene. Desi este un muzeu de arta universala Muzeul Britanic gazduieste si marile comori britanice, printre care si tezaurul de la Sutton Hoo, de pe un vas funerar al unui rege anglo-saxon, Evangheliile Lindisfarne datand din secolul al XII-lea si omul din Lindow, un barbat englez ucis in urma cu 2000 de ani, si conservat intr-o turbarie. Alte faimoase exponate mai sunt: Friza Elgin, un basorelief din secolul V i.Hr. din Partenon, Piatra de la Rosetta (196 i.Hr.) ce a permis descifrarea scrierii egiptene sau Ramses II, un fragment din statuia colosala de la templul din Teba.
              Muzeul este un obiectiv turistic emblematic atat in Londra cat si in toata Europa.
  • Galeria Nationala.

              Galeria Nationala gazduieste cea mai stralucitoare colectie de arta europeana, a Marii Britanii din perioada de inceput a Renasterii(secolul XIII) si pana la impresionisti (secolul XIX). Galeria contine in jur de 2300 de tablouri, fiind intemeiata in 1824 cand o colectie privata de 38 de tablouri a fost cumparata de catre Guvernul Britanic.
              Galeria este impartita in patru zone. Aripa Sainsbury contine Colectia Renasterii timpurii, cu tablouri pictate intre anii 1260-1510, cea de vest intre 1510-1600, cea de nord intre 1600-1700, iar aripa de este intre 1700-1900. Regasim opere ale unor artisti ca: Leonardo da Vinci, Boticelli(Aripa Sainsbury), Tizian, Hans Holbern cel Tanar(aripa de vest), Rubens, Rembrandt, Jan Van Eyck (aripa de nord), Monet,Van Gogh, Cezanne, Renoir, Constable, Gainsborough(aripa de est).
  • London Eye

              Contruita de British Airways, aceasta roata gigantica de observatie este cea mai intalta din lume si ofera o priveliste fascinanta a capitalei Marei Britanii. Aflandu-se pe malul Tamisei, deasupra cladirii County Hall, vizavi de Palatul Parlamentului, a fost ridicata pentru a marca trecerea in noul mileniu.
              Avand 135 de metrii inaltime, este pe locul patru intre cele mai inalte structuri din Londra. Celor 32 de capsule inchise, ce pot transporta 25 de oameni fiecare, le ia 30 de minute realizarea unei rotatii complete ? o viteza suficient de mica pentru a le permite tuturor pasagerilor sa observe imprejurimile. In zilele cu cerul senin se poate vedea pana la distanta de 40 km.
  • Galeria Nationala de Portrete.

              Intemeiata in anul 1856, Galeria Nationala de Portrete este una dintre marile atractii turistice londoneze. Nume celebre stau alaturi de altele mai putin cunoscute, in tablouri fascinante din epoca Tudorilor pana in zilele noastre. Atractiile principale includ portretul lui Henric al VII-lea si al fiului sau Henric al VIII-lea, un portret anonim al reginei Elisabeta I, singurul portret al faimosului dramaturg britanic William Shakespeare. Lucrari mai recente ii au ca subiect pe The Beattles, David Beckham, Margaret Thatcher, Tony Blair.
  • Turnul Londrei.

              Aflat pe malul de nord al Tamisei, Turnul Londrei este renumit pentru istoria sa sangeroasa insa are si un trecut glorios. Astfel, de-a lungul anilor cladirile din Turnul Londrei au servit ca fortareata, palat si inchisoare, depozit de arme, si au gazduit trezoreria, observatorul, monetaria regala si arhivele statului.
              Complexul este inconjurat de un sant de aparare, cu 22 de turnuri. In centrul complexului se afla Turnul Alb construit de William I dupa ce a cucerit Anglia in anul 1066. Turnul proiectat de calugarul normand Gandulf are ziduri groase de 5 metrii si cuprinde la primul etaj Capele Sf. Ioan Evanghelistul. Aceasta, ramasa aproape neschimbata, este cea mai frumoasa biserica normanda din Londra.
              Cele mai recente cladiri din complex sunt Muzeul si Cazarmile Waterloo, construite in secolul al XIX-lea, in partea dreapta a Turnului, care cuprind Casa bijuteriilor. Principala atractie a acesteia sunt bijuteriile Coroanei, colectie compusa din sabii, sceptre, globuri si bijuterii. Coroana Imperiala, realizata in 1937, are 2868 diamante, iar safirul din varf este din timpul lui Eduard Confesorul (secolul XI). Alte atractii turistice din zona Turnului Londrei sunt Turnul Verde unde Henric al VIII-lea si-a executat doua sotii sau Turnul insangerat, unde au avut loc mai multe crime, inclusiv uciderea Micilor Printi.
  • Tate Britain

              Fondata de Henry Tate, un magnat al industriei zaharului, si inaugurata in 1897 ca si galerie nationala de arta britanica, colectia galeriei acopera o istorie incepand din anul 1500. Alaturi de lucrarile celor mai importanti artisti plastici britanici se afla si un bogat fond J.M.W Turner, un artist de geniu al peisajului britanic. Printre cei mai importanti artisti ale caror opere se gasesc la Tate Britain amintim: Francis Darby, Thomas Gainsborough, Joshua Reynolds, John Willow Waterhouse, Lucien Freud, William Hogarth, Francis Bacon sau Henry Moore.
  • Tate Modern

              Tate Modern ocupa locul fostei centrale electrice Bankside, pe malul opus al Tamisei, si gazduieste colectia de arta moderna internationala a muzeului Tate si o parte din colectia sa contemporana. Colectia permanenta a muzeului cuprinde lucrari semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Dali, Bacon, Warhol Fernand Leger, Hepworth, Epstein sau Jackson Pollock. Printre aceste opere se gaseste si lucrarea intitulata ?Pesti? (1926) scuptata de Constantin Brancusi, cunoscut pe plan mondial pentru talentul de a copta esentialul din subiectele sale in forme elementare, abstracte.
              Galeria are un restaurant cu privelisti minunate, la nivlul al 7-lea, si o cafenea la nivelul al 2-lea, langa exceptionala librarie Turbine Hall. Aceasta este, cu cele ale sale peste 10 000 de titluri, cea mai mare librarie de carti de arta din Londra.
  • Catedrala St. Paul

              Catedrala Sf. Paul, prima catedrala protestanta propriu-zisa din Anglia este opera lui Sir Cristopher Wren, si este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice in Londra. Istoricii cred ca prima biserica a fost ridicata in acest loc in secolul al VII-lea dar a fost distrusa de mai multe ori pana la marele incendiu din 1666 cand iarasi cea mai mare parte a cladirii a fost distrusa. Lucrarile de constructie a noii catedrale St. Paul?s au inceput in 1675, cand arhitectul Cristopher Wren avea 43 de ani, si au fost finalizate in anul 1710.
              Cladirea este masiva si doar cupola din piatra de Portland cantareste peste 60 000 de tone fiind depasita ca marime numai de cupola catedralei Sf. Petru din Roma. Catedrala detine si cel mai mare clopot mobil din Europa care bate in fiecare zi la ora 13. In interiorul domului, cu o inaltime de 111 metrii, se regaseste si faimoasa Galeria soaptelor, o sala cu o acustica perfecta. Cripta catedralei gazduieste un tezaur ce contine vase ceremoniale, o camera mortuara, si o capela dedicata detinatorilor Oridnului Imperiului Britanic. Atractiile turistice ale acestei cripte mai cuprind si mormantul Ducelui de Wellington, al Admiralului Lord Nelson, sau al arhitectului catedralei, Sir Cristopher Wren.
  • Palatul Buckingham

              Tronand asupra capatului de vest al bulevardului Mall, se gaseste Palatul Buckingham, principala resedinta din Londra a Reginei. A fost initial resedinta municipala a primului duce de Buckingham in 1705 iar in 1825 a fost extins de catre arhitectul John Nash la cererea lui George IX. Palatul somptuos a fost locuit pentru prima oara de Regina Victoria in 1837. Principala atractie o constituie Garzile Palatului care, cu uniforme rosii si caciuli inalte din blana se schimba la ora 11 in fiecare dimineata ( la 10 duminica si o data la doua zile din septembrie pana in martie). Garda noua, care marsaluieste dinspre Wellington Barracks, intalneste Garda Veche in curtea din fata palatului, si schimba intre ele chei simbolice, in acompaniamentul muzicii militare.
              Palatul este partial deschis turistilor, regina avand una dintre cele mai stralucite colectii particulare de arta care cuprinde in jur de 9000 de kucrari, inclunzand artisti ca Leonardo da Vinci, Vermeer, Holbein, Van Dyck, Rembrandt si Rubens. Sunt de asemenea prezentate mobile, portelanuri si carti rare. O alta atractie a palatului sunt grajdurile regale, cele mai sofisticate din Marea Britanie, care gazduieste 34 de cai, ce trag caleasca regala la ocazii oficiale. In colectia de calesti, landouri si trasuri se afla si Marea Caleasca de Aur construita in 1760.
              De Palatul Buckingham apartin doua dintre cele mai frumoase parcuri ale Londrei ? St. James si Green Park, insa in apropiere se gasesc Hyde Park si Gradinile Kensington.Acestea ofera turistilor o atmosfera relaxanta dar si facilitati pentru picnic, tenis, calarie si navigatie.
  • Piata si Palatul Parlamentului

              Centrul spiritual si politic al Londrei, Palatul Westminster a fost ridicat aici acum 1000 de ani pentru Eduard Confesorul. Westminster Hall este tot ce a mai ramas din palatul initial, dupa incendiul din 1834, aici intalnindu-se de-a lungul secolelor reprezentantii nobilimii. Publicul are acces in Palatul Westminster(Palatul Parlamentului) doar pentru a asista la dezbaterile din Camera Lorzilor si Camera Comunelor.
              Uriasul ceas din Palatul Westminster este cunoscut ca Big Ben, in realitate, numele apartine doar uriasului clopot de 14 tone, denumit astfel dupa Sir Benjamin Hall, conducatorul imputernicit cu lucrarile la timpul cand a fost turnat clopotul, in anul 1859
  • Westminster Abbey

              Pe latura sudica a Pietei Parlamentului, in fata Palatului Parlamentului, se afla Westminster Abbey, o fosta manastire benedictina infiintata in secolul XI de Eduard Confesorul. Astfel, capela Sf. Eduard se afla chiar in inima Catedralei. In coltul poetilor se afla memoriale dedicate marilor scriitori intre care Shakespeare si Dickens. Mormantul razboinicului necunoscut adaposteste corpul unui soldat adus inapoi din Franta dupa primul razboi mondial ? un reprezentant anonim al nenumaratilor soldati care si-au pierdut viata. In superba capela a Fecioarei veti gasi mormantul celebrei regine protestante a Angliei, Elisabeta I.
              La sud-vest, aproape de Westminster Abbey se afla catedrala romano-catolica Westminster Cathedral. Din varful turnului sau, inalt de 100 de metrii, se pot surprinde privelisti incantatoare ale orasului.
  • Muzeul de Stiinta

              Plin de exponate interactive si atractive, Muzeul de Stiinta expune fascinanta lume a stiintei, si inventiilor tehnologice, evidentiind importanta inventivitatii britanice in revolutia industriala. Aici gasim atat lumea motoarelor cu aburi, a razboaielor de tesut mecanice sau a tehnicii elementare de zbor cat si o lume cu prezentari hi-tech sau expozitii cu tehnologii de varf. Printre cele mai cunoscute atractii ale Muzeului regasim Modulul de comanda Apollo 10 care a orbitat in jurul Lunii in mai 1969, cea mai veche locomotiva cu aburi din lume Puffin Billy dar si un motor rotativ cu aburi din 1788 al lui James Watt.
  • Madame Tussaud?s

              Una din principalele atractii turistice ale Londrei este muzeul figurilor de ceara Madame Tussaud?s unde vin zilnic peste 7000 de persoane pentru a admira chipurile numeroaselor celebritati cu corpuri fabricate din fibra de sticla si capete de ceara. Muzeul a fost infiintat in 1835 de catre Marie Tussaud care fabrica masti mortuare ale victimelor celebre executate de ghilotina in timpul revolutiei franceze.
  • Muzeul de Istorie Naturala.

              Initial aici erau pastrate mostre aduse din expeditii de Charles Darwin si Joseph Banks, acum muzeul este unul dintre cele mai populare din Londra cu aproximativ 70 de milioane de specimene. Muzeul expune atat expozitii traditionale cat si unele noi de tip interactiv. Principalele atractii sunt: colectia vasta de pietre pretioase, roci si minerale, fosile, meteoriti sau simulatorul de cutremure.

          In afara muzeelor si bisericilor enumerate printre obiectivele turistice de mai sus, Londra mai pune la dispozitia turistilor urmatoarele obiective si atractii turistice:

St Martin-in-the-Fields

Biserica Temple
Catedrala Southwark
St. Bartholemew-the-Great
Biserica All Souls
St Bride?s
Oratoriul Brompton

Muzeul Victoria si Albert

Muzeul Londrei
Muzeul Imperial de Razboi
Muzeul Maritim National
Muzeul Transportului din Londra
Muzeul de Design

Galeria Institutului Courtlauld

Galeria de pictura Dulwich
Galeria Serpentine
Colectia Wallace
Casa Kenwood 

1 Response
  1. Victor Says:

    Acum inteleg eu de ce s-a incarcat articolul atat de greu. E lung dar are de toate. Daca si vremea tine cu tine, ai ce vizita in Londra..