Destinatii turistice europene: Atena

Construit pe ruine antice, orasul Atena este cunoscut atat ca leaganul clasic al civilizatiei europene, cat si ca un oras modern, plin de viata.

          Va prezentam in continuare cele mai importante si frumoase obiective turistice ce trebuie vizitate.
  • Acropole

              "Stanca sacra" a Atenei gazduieste templele considerate drept cele mai importante monumente ale lumii deoarece au influentat arhitectura intregii omeniri de-a lungul timpului. Aceste adevarate opere de arta au fost construite la sfarsitul secolului 5 i.Hr., cand, in timpul domniei lui Pericle, Atena antica isi cunostea apogeul. Templele sunt decorate cu sculpturi deosebite ale zeilor si au fost construite in cinstea Atenei, zeita patroana a orasului.
              Probabil cel mai important templu de pe ?stancile? Acropolei este Partenon-ul, simbolul artei clasice antice grecesti. Erehteion-ul este format din doua temple separate, inchinate celor doua zeitati ce s-au luptat pentru patronajul orasului: Atena si Poseidon. Acropole gazduieste teatrul Herodes Atticus si Teatrul lui Dionysos in cel din urma fiind puse in scena, in antichitate, tragediile si comediile marilor dramaturgi Eschil, Sofocle, Euripide. Micul si vechiul Muzeu al Acropolei nu a avut niciodata destul spatiu pentru a acomoda toate comorile detinute. De aceea la baza zonei Acropolei a fost construit Noul Muzeu al Acropolei, cu pereti si podea din sticla.
  • Agora

              Situata mai jos de Acropole, Agora era centrul orasului antic, piata antica a Atenei. Fondata in secolul 6 i.Hr. si fiind inima orasului timp de 1200 de ani, Agora era centrul activitatilor orasului din toate domeniile: arta, politica, filosofie, comert. Aici putem intalni atat Templul lui Hefaistos, cel mai bine pastrat templu clasic din Grecia, cat si Altarul lui Zeus Agoraios, un templu somptuos, inchinat zeului suprem.
              Descoperirile arheologice din Agora sunt expuse in Muzeul Agorei, muzeu ce a fost infiintat odata cu reconstruirea in 1950 a Porticul-ului lui Attalos. Majoritatea exponatelor muzeului sunt in stransa legatura cu dezvoltarea democratiei in Atena.
  • Mitropoli si Panagia Gorgoepikoos

              Maiestuoasa catedrala a Atenei, construita in 1862 a fost prima biserica construita dupa recapatarea independetei Greciei. Este sediul arhiepiscopului si al ortodoxiei grecesti. Arhitectura constructiei in sine nu este impresionanta insa frescele colorate si obiectele ecleziastice nepretuite sunt valoroase.
              Panagia Gorgoepikoos este o biserica mica in comparatie cu Mitropoli, fiind numita ?Mitropoli in miniatura?, dar o depaseste pe ?vecina? sa ca importanta artistica si istorica. A fost construita in secolul 12, pe ruinele unui templu antic. Zidurile sale sunt construite in intregime din vestigii romane si bizantine din marmura, sculptate cu reliefuri ce infatiseaza 90 de scene din sarbatorile antice.
  • Muzeul National de Arheologie

              Muzeul National de Arheologie este cel mai important muzeu din Grecia, dar si unul dintre cele mai interesante muzee din lume. Acest muzeu expune obiecte deosebite, apartinand diferitelor perioade, incepand cu civilizatia antica si pana la cea clasica greceasca. Nu trebuie ratate frescele din Thira (sec. XVII i. Hr) si splendida colectie de obiecte preistorice miceniene. Mai puteti intalni sculpturi antice, vase cu o pictura complexa inca din neolitic, obiecte din bronz, dar si obiecte egiptene. Muzeul Cicladic gazduieste cea mai mare colectie a civilizatiei aparuta odata cu primii egipteni in jurul anului 3200 i.Hr.
  • Forumul roman si Turnul Vanturilor.

              In secolul I piata existenta in Agora a fost mutata de catre romani in zona acestui forum devenin centrul administrativ si comercial al Atenei.. Turnul Vanturilor, cu arhitectura sa superba, infatiseaza cele opt vanturi pe frizele sale, a fost construit in anul 50 i.Hr. de catre astronomul sirian Andronikos Cyrrhestas si este principalul punct de atractie al zonei. Intrarea vestica in forum se face prin Poarta Atenei Archegetis, construita in anul XI i.Hr. In lumina puternica a soarelui poate fi cu greu vazuta inscriptia ce atesta ca poarta a fost construita de Augustus si Iulius Cezar. In timpul ocupatiei otomane, turcii au construit moscheea Fetiye in incinta forumului pe ruinele unei Biserici Crestine.
  • Muzeul Benaki

              Muzeul Benaki este un muzeu ce prezinta exponate din epoca de piatra (7000 i.Hr.) pana in secolul XX. Aici sunt expuse uimitoare colectii de aur cum ar fi Comoara din Tesalia (300-200 i.Hr.) Comoara din Evia (3000-2800i.Hr.) sau comoara din Teba. Picturile faimosului El Greco pot fi intalnite de asemenea pe culoarele acestui muzeu.
  • Kerameikos

              Aflat la marginea orasului, Kerameikos, cimitirul clasic al Atenei ofera o perspectiva fascinanta asupra vietii si mortii. Aici se pot vedea morminte somptuoase, sculpturi, temple dar si un bordel antic.
  • Muzeul Bizantin

              Imperiul Bizantin a dominat zona mediteraneeana de la prabusirea Romei in anul 476 si pana la cucerirea Constantinopolului in 1453. Colectia acestui muzeu cuprinde obiecte provenind din aceasta perioada cum ar fi: picturi, sculpturi, artefacte ecleziastice, bijuterii de aur, monede, icoane sau manuscrise.
  • Templul lui Zeus Olimpianul

              Constructia templului s-a intins pe aproape 700 de ani din anul 515 i.Hr. si pana la venirea la putere a lui Adrian in anul 124. Pentru o lunga perioada de timp Zeus, zeul suprem, a fost adorat in zona acestui templu, din ale carui coloane originale s-au pastrat numai 16.

          In afara muzeelor si bisericilor enumerate printre obiectivele turistice de mai sus, Atena mai pune la dispozitia turistilor urmatoarele obiective si atractii turistice:

Muzeul Instrumentelor Muzicale Grecesti.

Muzeul de Arta Populara Greaca.
Muzeul Razboiului
Galeria Nationala de arta.
Muzeul Marinei Elene.

Monastiraki
Agias Apostoli
Panagia Grigoroussa
Agias Apostoli
Kapnikarea (sec. XI)
Agias Ekaterini
Dafni (Manastire din secolul VI) 

0 Responses