Destinatii Exotice: Litoral Croatia

 Una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta, Croatia, ,,Tara celor 1000 de insule" este incantatoare prin bogatia de frumuseti naturale, combinatie dramatica intre forme muntoase ce cad abrupt in apele marii si plaje de pietris alb sau nisip, orase venetiene medievale cu obiective turistice bine conservate, opere ale antichitatii si monumente medievale ale Renasterii si Barocului.
          Croatia este un teritoriu al carui bogat patrimoniu cultural nu este descoperit numai intre zidurile numeroaselor muzee, galerii si biserici, dintre care multe formeaza o parte din lista UNESCO a patrimoniului lumii, ci este descoperit indeosebi prin locurile magice de la Mediterana, unde pana si cele mai scurte plimbari devin o calatorie pe scara istoriei de-a lungul miilor de ani.
          Fie ca va plimbati de-a lungul strazilor si aleilor inguste pavate cu piatra sau in porturile din Istria, Kvarner sau porturile Dalmatiei, sau ca urcati serpentinele verzi din centrul Croatiei spre fortarete si castele, fiecare pas facut reprezinta o experienta noua, speciala prin faptul ca pe teritoriul Croatiei se intalnesc, se intrepatrund si se completeaza patru cercuri de influenta culturala - vest, est, Europa Centrala si spiritul de la sudul Mediteranei.
          Turistii care aleg Croatia se vor bucura de o mare limpede si calda, de parcuri naturale cu o mare varietate a faunei si florei, cascade, lacuri cu ape turcoaz, peisaje aspre si stancoase, si chiar de o gastronomie fina si sanatoasa cu arome aborigene si savoarea bucatariei mediteraneene.
          Totusi, cel mai exotic peisaj al Croatiei este oferit de siragul de insule brodate de-a lungul coastei Marii Adriatice, 1185 la numar, ce constituie un adevarat arhipelag, cel mai mare de pe intreg continentul, si coasta abrupta ce cade in mare din Istria si pana la Dubrovnik.
          Aceasta este Croatia, una dintre cele mai atractive si, in acelasi timp, cele mai frumoase destinatii din Europa, sau poate chiar din intreaga lume, tara unde turistul va descoperi una dintre regiunile mediteraneene cel mai putin influentate de timpurile moderne, o Mediterana asa cum era ea cu sute de ani in urma.           

Orasul Dubrovnik


          DUBROVNIK este una dintre cele mai cunoscute statiuni turistice ale Marii Mediterane, fiind numita si ,,Perla Adriaticii". El reprezinta o imbinare intre istorie si peisaj natural unic, iar turistul ce viziteaza acest oras va fi fascinat atat de monumente, de atmosfera incarcata de istorie, cat si de diversitatea peisajului si a activitatilor pe care le poate desfasura.
          Manastirea franciscana si cea dominicana, catedrala - fiecare cu muzeele si tezaurele lor -, zidul de piatra ce inconjoara orasul, despre care se spune ca ar fi cel mai frumos din lume, strada principala cu vama, cu vechile pravalii si cafenele, Palatul Rectorilor, restaurantele excelente sau portul vechi sunt emblemele acestui oras ce rivaliza in Evul Mediu cu Venetia.
          Festlvalul de vara tine din iulie pana in august si va ofera evenimente culturale si spectacole in aer liber de jazz,teatru si muzica clasica. George Bernard Shaw spunea ca acela care vrea sa vada paradisul pe pamdant trebuie sa vina aici.           

Orasul Split

          SPLIT este unul dintre cele mai incantatoare orase ale Dalmatiei si unul dintre cele mai mari centre de cumparaturi. Un tur la pas al orasului, cu o istorie de 17 secole, va acoperi si cele mai importante obiective istorice ale zonei. Palatul lui Diocletian, cu beciurile ce dateaza din secolul al lll-lea, Portile de Aur si de Argint, Catedrala si Templul lui Jupiter, reprezinta numai o parte din avutia monumentelor istorice ale orasului.          

Orasul Trogir

          Pitorescul oras medieval TROGIR este asezat pe o insula ingusta, legata de uscat printr-un pod. Orasul vechi este denumit de localnici "muzeul orasului", datorita varietatii de stiluri arhitectonice - fortificatii medievale, palate renascentiste si conace venetiene gotice ce fac parte din patrimoniul UNESCO. Cu ocazia unei plimbari pe faleza, veti fi impresionati de multitudinea de iahturi luxoase, barci pentru excursii, restaurante, terase, cafenele tumultoase. Preparatele marine delicioase si generozitatea localnicilor, transforma regiunea intr-o destinatie de vacanta greu de egalat. Pe perioada estivala, in oras se desfasoara numeroase concerte si festivaluri.
          Imprejurimile Trogirului (Trogir - Seget - Riviera Ciovo) sunt caracterizate printr-o generoasa vegetatie verde, numeroase insule si ostroave, plaje stancoase, nisipoase sau cu pietris.
1 Response
  1. oana Says:

    M-am convins si eu de cat de frumoasa este Croatia. Eu am ajuns si in Zagreb si mi-a placut foarte mult.