Dupa cum bine se stie zonele favorabile sporturilor de iarna atrag mii de turisti anual. Statiunea Moritz din Elvetia este recunoascuta ca fiind statiunea de ski a bogatasilor.
Moritz este una dintre cele mai celebre statiuni la capitolul ski si sporturi de iarna si este destinatia favorita a miliardarilor si milionarilor lumii, in cautare de distractii sau doar relaxare.
Moritz: cea mai cautata statiune de ski din Elvetia
De-a lungul statului in celebra si deloc accesibila statiune au venit numeroase vedete, politicieni dar si bogatasi din toate colturile lumii.
Cea mai cautata statiune de ski din Elvetia este formata din mai multe localitati: Celerina, Maloja, Pontresina, Sils/ Engandin, Silvasplana, St.Moritz si Zuoz. Statisticile efectuate au demonstrat ca Moritz este una dintre destinatiile favorite ale iubitorilor de ski si snowboard.
Printre alte zone favorite se mai numara si: Zermatt, Gstaad si Davos. Statiunea Moritz exceleaza si din punct de vedere al infractiunii schiabile: posibilitatile de agrement, hoteluri, restaurante si nu in ultimul rand comportamentul personalului ce ofera servicii la standarde inalte.
Orasul Moritz este consacrat astazi in orice colt al lumii. In anul 1986, numele St.Moritz a devenit marca inregistrata pe plan mondial , ca destinatie favorita pe mapamond. Deloc surprinzator acest lucru daca ne gandim la faptul ca in 1864, in acest loc s-a nascut sportul de iarna al Alpilor si, in acelasi an, a fost inregistrata si prima agentie de turism din Elvetia. Tot statiunea Moritz este cea care a gazduit primele concursuri de curling, patinaj artistic, golf, snowboard si a fost inaugurat primul Hotel Palace din lume.
St.Moritz: capitala mondiala a golfului pe zapada
Tot aici in 2003 au avut loc Campionatele Mondiale de Ski Alpin.
O astfel de statiune de talie mondiala are si o viata de noapte pe masura prin partiile de ski si pistele de sanius nocturne, restaurante, baruri de noapte ce beneficiaza de personal ultra calificat.
Se mai impune sa precizez ca in perioada 9-13 ianuarie 2008, statiunea elvetiana St.Moritz a devenit capitala mondiala a golfului pe zapada. La competitie au participat peste 75 de concurenti din aproximativ 12 tari, printre care si sportivi dar si personalitati publice din diferite domenii. Toti s-au intrecut in lovituri strategice pe gheta in una din cele mai cunoscute si ravnite statiuni montane.
Clasicele statiuni europene sunt cele care au asigurat dintotdeauna un schiat excelent, definit in termenii "ca la carte". Sezonul de schi in Europa incepe in decembrie si se prelungeste deseori pana la sfarsitul lunii martie. Urmatoarele cinci statiuni sunt premisa excelenta pentru un schiat la nivel inalt, pentru odihna de dupa practicarea celebrului sport de iarna, statiunile asigurand si o cazare in unele dintre cele mai luxoase cabane.
St.Cristoph: statiunea ideala pentru practicarea sportului de iarna
Pe primul loc in clasament se afla statiunea St.Cristoph din Austria. Aceasta regiune este cea care a dat nastere ski-ului ca sport. Cel mai cunoscut sat din regiune este St.Anton dar si cel mai aglomerat, mai ales in timpul sezonului. Se pot alege ca locatii pentru cazare si zonele: St. Christoph, Lech, Stuben si Zurs. Daca te cazezi la luxoasa cabana Arlberg Hospiz, care in secolul XIV era un refugiu pentru calatorii pe munte, sigur vei fi pe deplin satisfacut. Cele 102 camere au lambriuri de pin. Pe langa acest aspect, hotelul beneficiaza de cea mai buna pivnita de Bordeaux din Europa, cu o colectie de vinuri in valoare de 4,5 milioane de dolari si de cel mai bun spa din Alpi.
Lech: statiunea preferata a turistilor bogati si discreti
Locul doi in top revine statiunii Lech, tot din Austria. Aceasta regiune vecina cu St.Cristoph este destinatia favorita a bogatasilor faimosi, dar discreti. De aici se pot cumpara cizme de ski Strolz, lucrate manual in statiune. Statiunea este exclusivista si obtinerea unuia dintre biletele de vacanta pare a fi un privilegiu. Chiar si in varful sezonului, partiile au o nota privata, exclusiva.
Megeve: tinta turistilor bogati
Nici Franta nu se lasa mai prejos cand vine vorba de statiuni de lux, aceasta dispunand si ea de resurse magnifice care o transforma intr-o tinta a celor bogati. Este cazul statiunii de ski Megeve. Megeve se afla la circa o ora distanta de Geneva si este supraaglomerat chiar si in extra-sezon. Dupa reprizele bune de ski, cei care aleg aceasta destinatie se pot relaxa in buticurile, jazz-bar-urile si restaurantele de lux.
Specific acestei statiuni este insa faptul ca pune mai mult accent pe distractie decat de practicarea sportului in sine. Cea mai buna cazare in Megeve este primul hotel de lux din regiune, Mont D'Arbois, care are doar 20 de camere. Acest hotel a fost fondat in 1921 de baroana Maurice de Rotschild si reprezinta un adevarat magnet pentru familiile nobiliare.
Klosters: destinatia preferata a familiei regale britanice
Locul patru in top revine uneia dintre destinatiile preferate de musafiri faimosi precum: Orson Welles, Audrey Hepburn si Cary Grant. Este vorba de statiunea Klosters din Elvetia. Aceasta este preferata familiei regale britanice pentru ca reprezinta un loc linistit dar si stilat in acelasi timp.
Klosters nu se poate lauda cu un lant de hoteluri elegante in schimb exista posibilitatea inchirierii unei cabane private. Chalet Eugenia, de exemplu, are o capacitate de 12 oasepeti si un personal cu sase membri.
Meribel: statiunea cu cele mai bune partii din lume
Topul include inca o statiune din Franta, care din punct de vedere al partiilor este una dintre cele mai bune din lume. Statiunea Meribel face parte din Trois Vallees, lucrul acesta insemnand ca ai o multime de optiuni cand iti alegi o ruta. Meribel a fost fondata de un scotian, Colonelul Peter Lindsay, dupa Al Doilea Razboi Mondial, fiind inspirata din satele austriece de schi, cu cabane mici de lemn.
Peisajele pitoresti si cazarea la cabana de patru stele Le Grand Coeur, ce dispune de 38 de camere vor reusi sa asigure o vacanta ideala. Se mai poate inchiria o cabana privata, Les Brames, daca faci parte dintr-un grup de 20 de persoane. Cabana dispune si de o sala de teatru si un sofer.
Statiunile de ski propuse in top sunt destinatiile ideale pentru distractie, relaxare dispunand nu numai de partii de ski excelente ci si de hoteluri si cabane ce ating cotele luxului. Toate acestea nu pot asigura decat o vacanta de vis.
Majorca (Mallorca) si Ibiza sunt cele mai dezvoltate dintre cele 4 insule Baleare. Minorca si Formentera sunt mai putin populate, cu un peisaj mai salbatic. Desi unele parti din Ibiza si coasta nordica a Mallorcai au destule coaste stancoase si ape lipezi, turistii ce doresc un sejur plin de singuratate si intimitate ar trebui sa aleaga Formantera. Ibiza prezinta un peisaj salbatic, dar cu multi oameni in jur, insa Mallorca prezinta atat un aer cosmopolit datorita Palmei de Mallorca cat si un peisaj salbatic datorica coastei nordice.
Insula Mallorca
Fiind cea mai mare insula din arhipelag, Mallorca este strabatuta de un lant muntos de aproximativ 1200 metrii, Sierra de Tramuntana, ce se intinde de-a lungul coastei nord-vestice, in timp ce un sir de dealuri strabate coasta sud-estica. Avand renumele unui loc de vacanta deloc costisitor printre europeni, Mallorca primeste peste 10 milioane de turisti anual. Insula are insa si farmece nedescoperite, mai ales in muntii de nord-vest si in interior: parcuri aviare, manastiri abandonate, pesteri. Palma de Mallorca
Orasul principal al insulei Mallorca este Palma de Mallorca, cunoscut atat pentru plajele sale, cat si pentru frumoase si importante obiective turistice. Obiective turistice in Palma de Mallorca.
- Catedrala din Palma de Mallorca, este o minune arhitectonica a carei constructie a durat aproape 400 de ani, fiind inceputa inca din secolul XIII. Nava catedralei neobisnuit de lata (19 m) este sustinuta de coloane subtiri si inalte, ce se desfac in varf ca niste palmieri. Deasupra Capelei Regale se afla o bolta asimetrica, construita de Antoni Gaudi, cel care a remodelat capela la inceputul anilor 1900. Clopotnita catedralei are noua clopote, cel mai mare fiind turnat in 1389 si cantareste 5,5 tone.
- Castelul Bellver. Pozitionat pe varful unui deal, deasupra zonei impanzite de cluburi de noapte din Terreno, Castelul Bellver ofera panorama intregului oras si al golfului. Ridicata in secolul XIV, cladirea este o fortareata ce inca include santul candva umplut cu apa si podul basculant. In interior turistii au surpriza sa gaseasca un muzeu fascinant, ce cuprinde toata istoria insulei Mallorca si a castelului. Descoperirile arheologice ce sunt gazduite in in acest muzeu includ vase, monede si bijuterii maure si romane.
- Bursa (Llotja) a fost construita in secolul al XV-lea si curand a devenit una dintre cele mai recunoscute si mai importante burse maritime de marfuri din zona Marii Mediteraneene. Este de asemenea un reusit exemplu de cladire gotica, cu turnulete decorative, metereze si creneluri in jurul ferestrelor.
- Palatul Aludaina. In fata catedralei din Palma se afla Palatul Almudaina (Palau de l'Almudaina), resedinta casei regale din Mallorca in Evul Mediu. Initial a fost o constructie araba iar actualmente a devenit un centru militar.
- Pentru turistii pasionati de muzee, Palma pune la dispoztie Muzeul Fundatiei Pilar si Joan Miro ce contine opere de arta ale artistului catalan. De asemenea Muzeul Mallorca expune obiecte de arta maura si cateva obiecte din Epoca Bronzului, gasite in timpul sapaturilor arheologice de pe insula.
Ofertele de cazare la hoteluri in Palma de Mallorca
Statiunile nou aparute in Mallorca si aflate in principal pe coasta sudica au peste 1500 de hoteluri, majoritatea oferind sejururi si pachete turistice complete. Cu toate acestea se pot intalni oferte de cazare in locuri fermecatoare si ieftine de pe coasta nordica si in centrul insulei. Foarte multe dintre hotelurile de pe insula includ adesea in pretul camerei si micul dejun de tip continental sau bufet complet. Activitati turistice in Palma de Mallorca si pe insula Mallorca.
- Cele 200 de discoteci si baruri muzicale presarate in tot orasul Palma, si pe restul insulei asigura o viata de noapte destul de agitata in Mallorca.
- In timpul verii, Orchestra Simfonica a orasului Palma concerteaza de doua ori pe luna la Auditorium, care insa gazduieste si spectacole de balet, opera, si piese de teatru pe tot parcursul anului.
- Dintre cele mai populare sporturi si activitati in aer liber pentru turistii ce isi petrec vacanta in Mallorca, amintim:
- Plimbari cu bicicleta
- Drumetii
- Golf
- Tenis
- Navigatie
- Scufundari
- Sporturi nautice
- Zboruri cu parapanta.
Cumparaturi in Mallorca
Specialitatile din Mallorca sunt hainele si pantofii din piele, portelanurile, perlele artificiale, suvenirele din lemn de maslin, espadrilele. Palma de Mallorca pune turistilor la dispozitie atat buticuri de lux, magazine de antichitati cat si produse facute de artizani priceputi. Perlele artificiale de Mallorca
Perlele artificiale fabricate in Mallorca, Spania sunt o imitatie foarte buna a perlelor naturale. Faimoase in toata lumea, se produc aproximativ 50 de milioane de perle artificiale in fiecare an.
Daca doriti sa cumparati faimoasele perle ale insulei Mallorca, atunci orasul Manacor, al doilea ca marime pe insula, este locul ideal unde sa veniti. Acest oras industrial se ocupa cu fabricarea perlelor inca din 1890, astfel ca aici veti gasi numeroase magazine unde sunt vandute. Totusi cel mai bun loc pentru a achizitiona perle, poate fi fabrica de la marginea orasului, unde puteti sa si faceti un tur al procesului de manufacturare inainte sa cumparati.Perlele de Mallorca sunt superioare celor naturale deoarece sunt mai putin vulnerabile la deteriorarea cauzata de parfum, machiaj sau transpiratie.
Ibiza si Mallorca sunt cele mai dezvoltate dintre cele 4 insule Baleare. Minorca si Formentera sunt mai putin populate, cu un peisaj mai salbatic. Desi unele parti din Ibiza si coasta nordica a Majorcai au destule coaste stancoase si ape lipezi, turistii ce doresc o vacanta plina de singuratate si intimitate ar trebui sa aleaga Formantera.
Insula Ibiza
Ibiza prezinta un peisaj salbatic, dar cu multi oameni in jur. Ibiza are reputatia unei statiuni mediteraneene dedicate petrecerilor, astfel in timpul verii insula este invadata de petrecareti europeni, care umplu pana la refuz discotecile. Orasul Ibiza(Eivissa)
Orasul Ibiza (Eivissa, in limba vorbita in Baleare si catalana) este un oras plin de cluburi de noapte si magazine luxoase, deasupra carora troneaza ziduri medievale solide si o catedrala gotica. De-a lungul cheiului se afla zona cunoscuta sub numele de Sa Penya (Stanca). Candva un cartier linistit de pescari, din anii 60 a devenit o destinatie preferata de turisti, cu restaurantele, barurile si pietele trezindu-se la viata in fiecare seara. Obiective turistice in Ibiza
- Catedrala orasului Ibiza . Catedrala este cladita pe locul unor foste constructii religioase ce au apartinut culturilor care au condus Ibiza de la fenicieni incoace. Ridicata in secolele XIII-XIV, si renovata mai tarziu, catedrala are un turn gotic, in timp ce nava este in stil baroc. Muzeul in care se poate intra prin nava bisericii contine opere de arta religioasa, moaste si comori ecleziastice.
- Muzeul arheologic are artefacte din vremea fenicienilor, punilor(cartaginezilor) si romanilor.
- De la Bastionul Sfantului Bernard, turistii pot admira privelistea golfului, de la Playa d'en Bossa pana la Figueretas, si pe cea a lantului de insule ce se intinde peste mare pana la Formentera.
- Muzeul arheologic punic expune multe obiecte gasite intr-o importanta necropola punica cu peste 3000 de morminte, exacavata in apropiere.
Viata de noapte in Ibiza
Daca viata artistica este oarecum neglijata in Ibiza , nu acelasi lucru se poate spune despre viata de noapte. Discotecile de aici sunt vestite in toata Europa, fiind frecventate de catre cei mai buni DJ din Europa. Pe strazile Ibizei deseori turistii pot primi invitatii gratuite in cluburile statiunilor, invitatii ce pot scuti de taxa de intrare uneori mare. Serviciul Discobus va ofera transport toata noaptea intre Ibiza, Sant Antoni, Santa Eulalia, Playa d'En Bossa si discotecile majore.
Cel mai la moda local pentru petrecaretii mai maturi este barul elegant din foaierul fostului Teatre Pereira. Tinerii ce vor sa danseze aleg Pacha, insa cea mai cunoscuta discoteca din viata de noapte a Ibizei ramane Privilege, care are un ring urias, o piscina si mai mult de 10 baruri. Alte cluburi de noapte cunoscute mai sunt: Space, Amnesia (cunoscuta pentru petrecerile cu spuma), Keeper, El Divino Cafe sau El Divino Disco, Cafedel Mar, Eden, Es Parad? (cunoscuta pentru petrecerile cu apa). Multe dintre discotecile majore din Ibiza sunt deschise doar din iunie pana in septembrie cu exceptia noptii de Anul Nou.
Una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta, Croatia, ,,Tara celor 1000 de insule" este incantatoare prin bogatia de frumuseti naturale, combinatie dramatica intre forme muntoase ce cad abrupt in apele marii si plaje de pietris alb sau nisip, orase venetiene medievale cu obiective turistice bine conservate, opere ale antichitatii si monumente medievale ale Renasterii si Barocului.
Croatia este un teritoriu al carui bogat patrimoniu cultural nu este descoperit numai intre zidurile numeroaselor muzee, galerii si biserici, dintre care multe formeaza o parte din lista UNESCO a patrimoniului lumii, ci este descoperit indeosebi prin locurile magice de la Mediterana, unde pana si cele mai scurte plimbari devin o calatorie pe scara istoriei de-a lungul miilor de ani.
Fie ca va plimbati de-a lungul strazilor si aleilor inguste pavate cu piatra sau in porturile din Istria, Kvarner sau porturile Dalmatiei, sau ca urcati serpentinele verzi din centrul Croatiei spre fortarete si castele, fiecare pas facut reprezinta o experienta noua, speciala prin faptul ca pe teritoriul Croatiei se intalnesc, se intrepatrund si se completeaza patru cercuri de influenta culturala - vest, est, Europa Centrala si spiritul de la sudul Mediteranei.
Turistii care aleg Croatia se vor bucura de o mare limpede si calda, de parcuri naturale cu o mare varietate a faunei si florei, cascade, lacuri cu ape turcoaz, peisaje aspre si stancoase, si chiar de o gastronomie fina si sanatoasa cu arome aborigene si savoarea bucatariei mediteraneene.
Totusi, cel mai exotic peisaj al Croatiei este oferit de siragul de insule brodate de-a lungul coastei Marii Adriatice, 1185 la numar, ce constituie un adevarat arhipelag, cel mai mare de pe intreg continentul, si coasta abrupta ce cade in mare din Istria si pana la Dubrovnik.
Aceasta este Croatia, una dintre cele mai atractive si, in acelasi timp, cele mai frumoase destinatii din Europa, sau poate chiar din intreaga lume, tara unde turistul va descoperi una dintre regiunile mediteraneene cel mai putin influentate de timpurile moderne, o Mediterana asa cum era ea cu sute de ani in urma.
Orasul Dubrovnik
DUBROVNIK este una dintre cele mai cunoscute statiuni turistice ale Marii Mediterane, fiind numita si ,,Perla Adriaticii". El reprezinta o imbinare intre istorie si peisaj natural unic, iar turistul ce viziteaza acest oras va fi fascinat atat de monumente, de atmosfera incarcata de istorie, cat si de diversitatea peisajului si a activitatilor pe care le poate desfasura.
Manastirea franciscana si cea dominicana, catedrala - fiecare cu muzeele si tezaurele lor -, zidul de piatra ce inconjoara orasul, despre care se spune ca ar fi cel mai frumos din lume, strada principala cu vama, cu vechile pravalii si cafenele, Palatul Rectorilor, restaurantele excelente sau portul vechi sunt emblemele acestui oras ce rivaliza in Evul Mediu cu Venetia.
Festlvalul de vara tine din iulie pana in august si va ofera evenimente culturale si spectacole in aer liber de jazz,teatru si muzica clasica. George Bernard Shaw spunea ca acela care vrea sa vada paradisul pe pamdant trebuie sa vina aici.
Orasul Split
SPLIT este unul dintre cele mai incantatoare orase ale Dalmatiei si unul dintre cele mai mari centre de cumparaturi. Un tur la pas al orasului, cu o istorie de 17 secole, va acoperi si cele mai importante obiective istorice ale zonei. Palatul lui Diocletian, cu beciurile ce dateaza din secolul al lll-lea, Portile de Aur si de Argint, Catedrala si Templul lui Jupiter, reprezinta numai o parte din avutia monumentelor istorice ale orasului.
Orasul Trogir
Pitorescul oras medieval TROGIR este asezat pe o insula ingusta, legata de uscat printr-un pod. Orasul vechi este denumit de localnici "muzeul orasului", datorita varietatii de stiluri arhitectonice - fortificatii medievale, palate renascentiste si conace venetiene gotice ce fac parte din patrimoniul UNESCO. Cu ocazia unei plimbari pe faleza, veti fi impresionati de multitudinea de iahturi luxoase, barci pentru excursii, restaurante, terase, cafenele tumultoase. Preparatele marine delicioase si generozitatea localnicilor, transforma regiunea intr-o destinatie de vacanta greu de egalat. Pe perioada estivala, in oras se desfasoara numeroase concerte si festivaluri.
Imprejurimile Trogirului (Trogir - Seget - Riviera Ciovo) sunt caracterizate printr-o generoasa vegetatie verde, numeroase insule si ostroave, plaje stancoase, nisipoase sau cu pietris.
Palatele minunate, edificiile superbe si catedralele impunatoare cu vechime de secole reprezinta puncte de atractie ale Vienei, emanand farmec si o atmosfera specifica. Chiar daca grandoarea imperiala a acestui oras se face si acum simtita, acest oras al muzicii are mai multe de oferit turistilor sai decat doar trecutul glorios: scena culturala bogata, arhitectura moderna si viata noctura furtunoasa ii sporesc farmecul.
Va prezentam in continuare cele mai importante si frumoase obiective turistice ce trebuie vizitate.
- Catedrala Sfantul Stefan (Stephansdom)
Catedrala Sfantul Stefan este cel mai frumos edificiu in stil gotic al Austriei, fiind de asemenea obiectivul turistic emblematic al capitalei, Viena. Fundatia bisericii dateaza inca din secolul XII insa de-a lungul secolelor mai multi imparati habsburgi si-au pus amprenta asupra catedralei. Imaginea spectaculoasa din centrul orasului poate fi admirata de la balconul vizitatorului din turnurile bisericii.
- Palatul Hofburg
In centrul Vienei se intinde grandios un complex de cladiri ce formeaza Palatul Hofburg, vechiul palat imperial al Vienei. De-a lungul timpului acest castel mediaval a fost resedinta imparatilor habsburgi iar astazi palatul gazduieste Resedinta Presedintelelui Austriei, Scoala de Vara de Echitatie si cateva muzee. De asemenea Biblioteca Nationala din acest complex detine manuscrise istorice nepretuite. Trebuie neparat vizitat tezaurul acestui palat unde veti gasi bogatii unice in lume precum Coroana Imperiului Roman Sfant, Sceptrul austriac si globul cu cruce sau patutul regelui Romei.
- Opera de stat din Viena(Staatsoper)
Opera de stat din Viena(Staatsoper) este una din cele mai importante case de opere din lume; fiind si prima construita in Viena, ea a devenit un important obiectiv turistic. Cladirea operei in stil neorenascentist este una din cele mai mari cladiri de pe Ringstrasse; constructia ei a inceput in anul 1861 si a fost finalizata pe 25 Mai 1869 odata cu premiera de inaugurare,"Don Giovanni" compusa de Mozart.
- Palatul Belvedere
Cele doua palate Belvedere Superior si Belvedere Inferior sunt un exemplu stralucit de stil baroc, construite de Printul Eugen de Savoia, unul dintre cei mai proeminenti conducatori militari din istoria Europei. Palatele gazduiesc opere de arta gotice si din Renastere, iar in imprejurul acestora se gasesc gradini superbe si statui.
- Muzeul de istorie a artei (Kunsthistorisches)
Impresionantul muzeu de arta, construit in stilul Renasterii, a fost inaugurat in 1891 si gazduieste una dintre cele mai mari colectii de arta din lume. Arhitectura muzeului este impresionanta fiind astfel un decor adecvat pentru tezaurul nepretuit adunat de Habsburgi care de secole era printre cei mai de seama colectionari ai lumii. Printre operele unor artisti de seama ai omenirii ca Raffaello sau Rembrandt, muzeul mai gazduieste si antichitati romane, grecesti sau egiptene, sau colectii impresionante de monede.
- Cartierul muzeelor (Museumsquartier)
Cartierul muzeelor este intins pe o arie de 60 000 metrii patrati fiind una dintre cele mai mari arii culturale din lume, o atractie turistica majora. Cartierul contine atat cladiri in stil Baroc cat si cladiri moderne si este amplasat pe spatiul vechilor grajduri imperiale. Cartierul gazduieste muzee de arta ca Muzeul Leopold sau Muzeul de Arta Moderna dar si spatii pentru expozitii contemporane sau festivaluri.
- Karlskirche
Karlskirche este una din cele mai impresionante biserici in stil baroc la nord de Muntii Alpi, construita in 1713 din ordinul Imparatului Carol VI in cinstea lui Karl Borromeo, sfantul patron al luptei impotriva ciumei.
- Palatul Schonbrunn
Vechea resedinta a habsburgilor a fost construita intre anii 1695 si 1713 dupa proiectul arhitectului Johann Fischer von Erlach si din ordinul imparatului Leopold care isi dorea o resedinta care sa rivalizeze Versailles-ul francezilor. ? ziua de astazi, palatul are 1442 de camere de diferite marimi, printre cele mai faimose fiind: Sala lui Napoleon, Sala Oglinzilor, Sala milioanelor, Salonul Imparatesei Elisabeta sau Capela. Palatul este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice in Viena.
In afara muzeelor si palatelor enumerate printre obiectivele turistice de mai sus, Viena mai pune la dispozitia turistilor:
Muzeul Tehnicii din Viena
Muzeul evreiesc
Casa Muzicii
Muzeul de Istorie Militara
Palatul Lobkowitz
Palatul Liechtenstein
Palatul Pallavicini
Palatul Augartenpalais
Palatul Daun-Kinsky
Din cele mai vechi timpuri taramurile Cehiei s-au aflat la rascrucea culturilor Europene. Caracterul cultural al oraselor si satelor cehe a fost tot timpul o sursa de inspiratie pentru vizitatori, care au venit aici din toate colturile lumii si au imbogatit natura arhitecturii.
Suprafata Cehiei (Republicii Cehe) este de 78.864 kilometri patrati situandu-se printre tarile mici ale Europei. Totusi frumusetea bogatiilor naturale si a monumentelor culturale contribuie la prestigiul global, fiind o destinatie turistica de importanta semnificativa.
Vara este timpul pentru plimbari in mediul rural si bai in nenumaratele lacuri. In acest timp al anului, sudul Boemiei care abunda de lacuri si paduri este cu siguranta un loc de vizitat. Toamna atrage interes si datorita Festivalului anual al vinului din sudul Moraviei ce se desfasoara dupa culegerea recoltei de struguri.
Orasul Praga ramane cel mai important magnet turistic, frumusetile sale atragand turisti tot timpul anului, dar mai ales primavara cand totul infloreste si prinde viata.Este un oras cu diferite stiluri arhitecturale ce creeaza o atmosfera intima si romantica, imposibil de uitat odata ce ati vizitat-o. Praga este un oras magic ale carui poduri, catedrale, turnuri aurite si domuri si-au reflecatat imaginea pe suprafata raului Vltva pentru mai bine de zece secole. Cu toate acestea Praga este si un oras european modern plin de energie, muzica si viata.
Castelul Praga
Constructia castelului Praga dateaza din secolul IX. Este resedinta presedintelui Republicii Cehe si centrul istoric si politic al intregii natiuni. Cea mai frumoasa cladire din incinta castelului Praga este Catedrala St. Vitus, catedrala in stil gotic. Nu poti trece cu vederea nici mirifica Ulita de aur (Golden Lane) - o straduta mica cu case construite, de asemenea, in stil gotic ce dateaza din secolul XVI. Alte atractii turistice in incinta Castelului Praga sunt Turnul Daliborka, Turnul Mihulka (The Powder Tower Mihulka), Basilica St. George, gradinile roiale si castelul roial de vara Belveder.
Plimbarile pe jos prin centrul istoric al Pragai te pot indrepta catre vechea primarie (Old Town Hall) unde se afla faimosul ceas astronomic. De asemenea, poti ajunge si in cartierul evreiesc, singurul din centrul Europei ce a supravietuit holocaustului. Aici se poate vizita vechiul cimitir evreiesc sau sinagogile. Strazile romantice din centrul orasului te pot indrepta catre cladirea istorica Karolinum a universitatii Carol, care a fost fondata in 1348 si este cea mai veche universitate din centrul Europei. Nu trebuie omise nici posibilitatile nenumarate de croaziere pe raul Vltava ce trec si pe sub faimosul Pod Carol (Charles Bridge) din inima Pragai. Printre alte atractii turistice ale orasului Praga trebuie reamintita si Biserica St Nicolae.
Top obiective turistice in Praga, Cehia
Palatul Lobkowicz
Vechea piata centrala
Biserica Sf. Nicolae
Muzeul comunismului
Podul Carol
Catedrala St. Vitus
Castelul Praga
Vechea primarie si ceasul astronomic
Teatrul national
Muzeul orasului Praga
Vechiul cimitir evreiesc
Paris, acest oras magnific si plin de farmec atrage zeci de milioane de turisti din toate colturile lumii prin monumentele sale renumite.
Va prezentam in continuare cele mai importante si frumoase obiective turistice ce trebuie vizitate.
- Muzeul Luvru
Muzeul Luvru gazduieste una dintre cele mai mari colectii de arta si antichitati ,fiind astfel considerat cel mai mare muzeu din lume. Cladirea acestuia a fost de-a lungul timpului printre cele mai mari palate regale din lume, constructia sa datand inca din secolul XII. Napoleon a fost cel care a renovat si transformat Luvrul intr-un muzeu de mare clasa.
Colectiile Luvrului contin opere cunoscute pe plan mondial cum ar fi faimosul portret Mona Lisa, pictat de Renascentistul italian Leonardo da Vinci. Dintre frumoasele colectii de antichitati egiptene si grecesti trebuie amintita statuia Venus din Milo , ce dateaza de la sfarsitul secolului II i. Hr. si care a fost descoperita in 1820 pe insula Milos din Grecia. De asemenea nu trebuie omise sculpturile de origine italiana ale lui Michelangelo sau picturile olandezului Rembrandt.
- Turnul Eiffel
Turnul Eiffel a fost inaltat cu ocazia Expozitiei Universale in 1889, devenind de atunci simbolul Parisului. Constructia inginerului Gustave Eiffel cantareste 10 000 tone si a fost pana in 1930 cea mai intalta constructie din lume, detronata de Empire State Building din New York. Fiind iluminat in timpul noptii stralucirea Turnului Eiffel din Paris poate fi admirata de la mare distanta.
- Notre Dame
Catedrala in stil gotic Notre Dame a fost ridicata pe locul unui templu roman, constructia sa intinzandu-se din anul 1163 pana in 1334. Catedrala a fost aproape distrusa in timpul Revolutiei Franceze, Victor Hugo a propus insa o campanie de restaurare dusa la bun sfarsit de Eugene Emmanuel Viollet-le-Duc. Acum catedrala Notre Dame constituie atat inima geografica, cat si spirituala a Frantei.
- Muzeul d'Orsay
Cladirea acestui fascinant muzeu este a unei foste gari propusa pentru demolare, insa salvata, in cele din urma, de autoritatile Parisului. Printre operele de arta ale acestui muzeu se regasesc si cele semnate de cunoscutul pictor Vincent Van Gogh.
- Arcul de Triumf
Arcul de Triumf este un monument emblematic al capitalei Frantei, ce se inalta la capatul bulevardului Champs Elysees, in apropierea Turnului Eiffel. A fost ridicat pentru a cinsti victoriile militare impresionante ale imparatului Frantei, Napoleon. Aceste victorii chiar sunt reprezentate prin sculpturi in basorelief, pe peretii monumentului.
In centrul monumentului se afla Mormantul Soldatului Necunoscut, instaurat la sfarsitul Primului Razboi Mondial. Pe sub monument a trecut in anul 1840 convoiul funerar al Imparatului Napoleon, in drum spre locul unde este acesta inmormantat, Hotelul Invalizilor.
- Hotelul Invalizilor
Hotelul Invalizilor a fost construit de catre Ludovic al XIV-lea la sfarsitul secolului al XVII-lea pentru a gazdui soldatii raniti in batalii. Intr-o cripta de sub domul de aur al Bisericii Domului este inmormantat marele imparat Francez Napoleon. In acelasi complex mai se gasesc birouri militare, diferite muzee militare, Muzeul Hartilor sau Muzeul Armatei.
- Sfanta Capela (Saine-Chapelle)
Construita de Ludovic al IX-lea in secolul XIII pentru a gazdui Relicvele Pasiunii, este considerata cea mai frumoasa biserica din Paris, mai ales pentru vitraliile sale.
- Panteonul
Cladirea Panteonului din capitala Frantei este locul de odihna vesnica a personalitatilor Frantei. Cladirea a fost construita in secolul XVIII de Ludovic al XV-lea, dorindu-se initial o asemanare cu Panteonul din Roma.
- Sacre-Coeur
Bazilica Sacre-Coeur (Inima Sfanta) este un monument emblematic pentru Paris, construit pentru a comemora soldatii pierduti in timpul razboiului franco-prusac. Funicularul pus la dispozitie pentru turisti va poate scuti de drumurile denivelate inspre basilica.
- Moscheea din Paris
Marea Moschee a Parisului a fost construita intre anii 1922-1926 pentru a aduce recunostinta musulmanilor nord africani care au sprijinit Franta in timpul Primului Razboi Mondial. In spatele frumoasei arhitecturi maure mai sunt gazduite: un salon de ceai, bai turcesti si o scoala islamica.
In afara muzeelor si palatelor enumerate printre obiectivele turistice de mai sus, Paris mai pune la dispozitia turistilor:
Muzeul Picasso
Palatul Elysee
Muzeul National de Moda si Stofe
Muzeul Carnavalet
Muzeul National de Arta Moderna
Muzeul National de Istorie Naturala
Muzeul National al Evului Mediu
Muzeul Marmottan Claude Monet
Plina de culoare si varietate, Londra este un oras cufundat in istorie, cu o bogatie arhitecturala incredibila, cu o vasta oferta culturala si cu o puternica influenta internationala in domeniul economic, religios si politic. Desi veche de peste 2000 de ani, Londra este un loc cosmopolit, unde se poate resimti cel mai bine atitudinea deschisa fata de numerosii sai vizitatori.
Va prezentam in continuare cele mai importante si frumoase obiective turistice ce trebuie vizitate.
- Muzeul Britanic
Muzeul Britanic, deschis in anul 1759 este cel mai vechi muzeu din lume si adaposteste peste 6 milioane de exponate, de la antichitati neolitice si pana la manuscrise din secolul XX.
Intrarea se face prin Marea Curte, proiectata de marele arhitect Sir Norman Foster, si acoperita in prezent de o cupola noua de sticla, inaugurata in anul 2000. In centrul Curtii se afla Camera de Lectura, datand din 1857, si care contine una dintre cele mai importante colectii de carti si manuscrise din lume. Marea Curte este si cel mai mare spatiu acoperit din Europa, aici aflandu-se cafenele, magazine, dar si biroul de informatii al Muzeului Britanic.
Colectiile Muzeului Britanic cuprind obiecte din Orientul Mijlociu Antic, antichitati grecesti, romane si egiptene, obiecte japoneze si orientale, dar si monede, medalii, tiparituri si desene. Desi este un muzeu de arta universala Muzeul Britanic gazduieste si marile comori britanice, printre care si tezaurul de la Sutton Hoo, de pe un vas funerar al unui rege anglo-saxon, Evangheliile Lindisfarne datand din secolul al XII-lea si omul din Lindow, un barbat englez ucis in urma cu 2000 de ani, si conservat intr-o turbarie. Alte faimoase exponate mai sunt: Friza Elgin, un basorelief din secolul V i.Hr. din Partenon, Piatra de la Rosetta (196 i.Hr.) ce a permis descifrarea scrierii egiptene sau Ramses II, un fragment din statuia colosala de la templul din Teba.
Muzeul este un obiectiv turistic emblematic atat in Londra cat si in toata Europa.
- Galeria Nationala.
Galeria Nationala gazduieste cea mai stralucitoare colectie de arta europeana, a Marii Britanii din perioada de inceput a Renasterii(secolul XIII) si pana la impresionisti (secolul XIX). Galeria contine in jur de 2300 de tablouri, fiind intemeiata in 1824 cand o colectie privata de 38 de tablouri a fost cumparata de catre Guvernul Britanic.
Galeria este impartita in patru zone. Aripa Sainsbury contine Colectia Renasterii timpurii, cu tablouri pictate intre anii 1260-1510, cea de vest intre 1510-1600, cea de nord intre 1600-1700, iar aripa de este intre 1700-1900. Regasim opere ale unor artisti ca: Leonardo da Vinci, Boticelli(Aripa Sainsbury), Tizian, Hans Holbern cel Tanar(aripa de vest), Rubens, Rembrandt, Jan Van Eyck (aripa de nord), Monet,Van Gogh, Cezanne, Renoir, Constable, Gainsborough(aripa de est).
- London Eye
Contruita de British Airways, aceasta roata gigantica de observatie este cea mai intalta din lume si ofera o priveliste fascinanta a capitalei Marei Britanii. Aflandu-se pe malul Tamisei, deasupra cladirii County Hall, vizavi de Palatul Parlamentului, a fost ridicata pentru a marca trecerea in noul mileniu.
Avand 135 de metrii inaltime, este pe locul patru intre cele mai inalte structuri din Londra. Celor 32 de capsule inchise, ce pot transporta 25 de oameni fiecare, le ia 30 de minute realizarea unei rotatii complete ? o viteza suficient de mica pentru a le permite tuturor pasagerilor sa observe imprejurimile. In zilele cu cerul senin se poate vedea pana la distanta de 40 km.
- Galeria Nationala de Portrete.
Intemeiata in anul 1856, Galeria Nationala de Portrete este una dintre marile atractii turistice londoneze. Nume celebre stau alaturi de altele mai putin cunoscute, in tablouri fascinante din epoca Tudorilor pana in zilele noastre. Atractiile principale includ portretul lui Henric al VII-lea si al fiului sau Henric al VIII-lea, un portret anonim al reginei Elisabeta I, singurul portret al faimosului dramaturg britanic William Shakespeare. Lucrari mai recente ii au ca subiect pe The Beattles, David Beckham, Margaret Thatcher, Tony Blair.
- Turnul Londrei.
Aflat pe malul de nord al Tamisei, Turnul Londrei este renumit pentru istoria sa sangeroasa insa are si un trecut glorios. Astfel, de-a lungul anilor cladirile din Turnul Londrei au servit ca fortareata, palat si inchisoare, depozit de arme, si au gazduit trezoreria, observatorul, monetaria regala si arhivele statului.
Complexul este inconjurat de un sant de aparare, cu 22 de turnuri. In centrul complexului se afla Turnul Alb construit de William I dupa ce a cucerit Anglia in anul 1066. Turnul proiectat de calugarul normand Gandulf are ziduri groase de 5 metrii si cuprinde la primul etaj Capele Sf. Ioan Evanghelistul. Aceasta, ramasa aproape neschimbata, este cea mai frumoasa biserica normanda din Londra.
Cele mai recente cladiri din complex sunt Muzeul si Cazarmile Waterloo, construite in secolul al XIX-lea, in partea dreapta a Turnului, care cuprind Casa bijuteriilor. Principala atractie a acesteia sunt bijuteriile Coroanei, colectie compusa din sabii, sceptre, globuri si bijuterii. Coroana Imperiala, realizata in 1937, are 2868 diamante, iar safirul din varf este din timpul lui Eduard Confesorul (secolul XI). Alte atractii turistice din zona Turnului Londrei sunt Turnul Verde unde Henric al VIII-lea si-a executat doua sotii sau Turnul insangerat, unde au avut loc mai multe crime, inclusiv uciderea Micilor Printi.
- Tate Britain
Fondata de Henry Tate, un magnat al industriei zaharului, si inaugurata in 1897 ca si galerie nationala de arta britanica, colectia galeriei acopera o istorie incepand din anul 1500. Alaturi de lucrarile celor mai importanti artisti plastici britanici se afla si un bogat fond J.M.W Turner, un artist de geniu al peisajului britanic. Printre cei mai importanti artisti ale caror opere se gasesc la Tate Britain amintim: Francis Darby, Thomas Gainsborough, Joshua Reynolds, John Willow Waterhouse, Lucien Freud, William Hogarth, Francis Bacon sau Henry Moore.
- Tate Modern
Tate Modern ocupa locul fostei centrale electrice Bankside, pe malul opus al Tamisei, si gazduieste colectia de arta moderna internationala a muzeului Tate si o parte din colectia sa contemporana. Colectia permanenta a muzeului cuprinde lucrari semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Dali, Bacon, Warhol Fernand Leger, Hepworth, Epstein sau Jackson Pollock. Printre aceste opere se gaseste si lucrarea intitulata ?Pesti? (1926) scuptata de Constantin Brancusi, cunoscut pe plan mondial pentru talentul de a copta esentialul din subiectele sale in forme elementare, abstracte.
Galeria are un restaurant cu privelisti minunate, la nivlul al 7-lea, si o cafenea la nivelul al 2-lea, langa exceptionala librarie Turbine Hall. Aceasta este, cu cele ale sale peste 10 000 de titluri, cea mai mare librarie de carti de arta din Londra.
- Catedrala St. Paul
Catedrala Sf. Paul, prima catedrala protestanta propriu-zisa din Anglia este opera lui Sir Cristopher Wren, si este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice in Londra. Istoricii cred ca prima biserica a fost ridicata in acest loc in secolul al VII-lea dar a fost distrusa de mai multe ori pana la marele incendiu din 1666 cand iarasi cea mai mare parte a cladirii a fost distrusa. Lucrarile de constructie a noii catedrale St. Paul?s au inceput in 1675, cand arhitectul Cristopher Wren avea 43 de ani, si au fost finalizate in anul 1710.
Cladirea este masiva si doar cupola din piatra de Portland cantareste peste 60 000 de tone fiind depasita ca marime numai de cupola catedralei Sf. Petru din Roma. Catedrala detine si cel mai mare clopot mobil din Europa care bate in fiecare zi la ora 13. In interiorul domului, cu o inaltime de 111 metrii, se regaseste si faimoasa Galeria soaptelor, o sala cu o acustica perfecta. Cripta catedralei gazduieste un tezaur ce contine vase ceremoniale, o camera mortuara, si o capela dedicata detinatorilor Oridnului Imperiului Britanic. Atractiile turistice ale acestei cripte mai cuprind si mormantul Ducelui de Wellington, al Admiralului Lord Nelson, sau al arhitectului catedralei, Sir Cristopher Wren.
Asezata pe malurile Dunarii, capitala Ungariei, Budapesta, isi incanta oasepetii cu bogatia si varietatea peisajului urban: pe malul drept, Buda isi inalta colinele incarcate de farmecul tihnit al unei istorii milenare; pe malul stang, Pesta isi desfasoara bulevardele largi, marginite de cladiri impunatoare. Pe sub podurile ce trepideaza de goana automobilelor, ambarcatii mici si mari, taie valurile Dunarii. Somptuosul palat neogotic al Parlamentului isi oglindeste arcadele si turnurile in apele marelui fluviu,ca o replica a colinei de pe celalalt mal, pe care se intalta fostul palat regal. Magazine elegante, restaurante cu bucate gustoase si cu vinuri fine, muzee care adpostesc comori de opere de arta, spectacole pentru toate gusturile sunt cateva motive pentru a vizita Budapesta. Budapesta este una dintre cele mai frumoase perle ale Dunarii; multi o numesc sora mai mica a capitalei Austriei, Viena, cu care intr-adevar are un aer de rudenie, nu numai pentru ca sunt asezate amandoua pe cel mai mare fluviu european, ci si pentru ca indelungata apartenenta a Ungariei la Imperiul Austriac a inzestrat capitala tarii cu monumente si cladiri in stilul la moda in capitala Imperiului.
O mare parte din farmecul orasului este datorat fluviului care il strabate si reliefului atat de diferit al malurilor sale: coline abrupte pe malul drept, ses pe malul stang. In trecerea lor prin Budapesta, apele Dunarii scalda coastele inverzite ale insulelor Margareta si Obuda, locuri traditionale de recreere ale turistilor. Fluviul fiind navigabil, pe sub podurile Budapestei trec ambarcatiuni felurite. O plimbare cu vaporasul pe Dunare dezvaluie turisitlor privelisti citadine minunate. Podurile orasului, nu atat de multe si de artistic constrite ca podurile altor mari capitale europene, sunt totusi numeroase si frumoase. La sfarsitul celui de al doilea razboi mondial, podurile au fost distruse de armata germana, dar au fost reconstruite si sunt si astazi obiectul mandriei locuitorilor Budapestei.
Va prezentam in continuare cele mai importante si frumoase obiective turistice ce trebuie vizitate.
- Castelul Buda
Castelul Buda este asezat pe un deal, un mic platou de o inaltime destul de modesta care se oglindeste in apele Dunarii, in mijlocul orasului. Este partea cea mai veche a Budapestei, cu o istorie de 800 de ani si pastrand marturii ale evenimentelor si ale stilurilor artistice din Evul Mediu, Renastere si Baroc.
Cel mai original mod in care se poate ajunge pe Dealul Castelului este funicularul, care duce de la captul podului Lanchid pana sus pe colina. Funicularul dateaza din 1870 si a fost construit atat de temeinic, incat motorul ei cu aburi a durat 117 ani. Turistii care vor apela la acest mijloc de transport vor fi rasplatiti cu privelisti de neuitat ale orasului vazut de sus.
Primul palat regal din Buda a fost construit aici de catre domnitorul Bela al IV-lea in 1242. Palatul a fost marit si infrumusetat in secolele urmatoare, si a devenit in timpul regelui Matei Corvin unul din marile centre culturale din Europa. In secolul al XVIII-lea, palatul a fost reconstruit, in stilul clasic caracterisitic epocii, dar a fost iarasi distrus de un nou asediu si incendiat in timpul luptelor de eliberare nationala din anii 1848-1849. Reconstruirea cladirii in stil neo-baroc, efectuata la inceputul anilor 1900 nu a durat prea mult, fiind distrura in anii celui de al doilea razboi mondial.
Cladirea reconstruita a palatului regal adaposteste azi trei muzee.
Muzeul de Arta Contemporana contine o bogata colectie de arta, expunand atat opere ale unor artisti de importanta internationala (Picasso, Andy Warhol, Roy Lichtenstein), cat si a marilor creatori maghiari din zilele noastre. De asemenea muzeul organizeaza deseori expozitii temporare foarte interesante.
In Galeria Nationala Maghiara poate fi urmarita dezvoltarea artelor pe teritoriul Ungariei incepand din Evul Mediu timpuriu si pana in timpurile moderne. Aici sunt intalnite remarcabile piese de pictura religioasa datand din secolul XV.
Muzeul de Istorie a Budapestei este dedicat istoriei orasului. Pot fi intalnite piese arheologice provenind de la palatul medieval si de la capela lui Matei Corvin, iesind in evidenta sculpturile gotice descoperite in anul 1974. Sunt expuse obiecte si tezaure de metale pretioase datand din epoca romana si din cea a migratiilor, dar si exponate din istoria moderna a orasului.
Labirintul Castelului Buda strapunge Dealul Castelului ca o adevarata retea de pivnite, grote si tuneluri, ele datand din Evul Mediu, cand au fost folosite de localnici drept adapost in vremuri de razboi si drept depozite de vinuri in vreme de pace. In timpul celui de al doilea razboi mondial, aici a functionat un spital. O parte din aceasta mare retea subterana este accesibila turistilor, prin intrarea din strada Uri.
- Biserica Matyas
Construita intre anii 1255-1269, de multe ori refacuta in decursul secolelor, biserica se infatiseaza astazi ca un monument neogotic, asa cum a fost restaurata in anii 1874-1896, dupa planurile lui Frigyes Schulek. Restaurarea a pastrat planul original, mari parti din zidurile de origine si unele elemente de arhitectura nefiind schimbate. Biserica a fost martorul multor evenimente de seama ale istoriei Ungariei. Aici a fost incoronat Charles Robert d?Anjou, primul rege francez al Ungariei, in acest lacas se pastrau steagurile capturate de la Ioan Corvin de la turci, aici s-a casatorit fiul lui, Matei Corvin, care a si refacut edificiul in secolul XV. Biserica, inchinata Maicii Domnului, este cunoscuta de toata lumea sub numele mostenit de marele rege din neamul Corvinilor. Interiorul este pictat in fresca; in cripta, unde se coboara pe scara de langa altar, sunt expuse sculpturi medievale si tezaurul bisericii.
Construit pe ruine antice, orasul Atena este cunoscut atat ca leaganul clasic al civilizatiei europene, cat si ca un oras modern, plin de viata.
Va prezentam in continuare cele mai importante si frumoase obiective turistice ce trebuie vizitate.
- Acropole
"Stanca sacra" a Atenei gazduieste templele considerate drept cele mai importante monumente ale lumii deoarece au influentat arhitectura intregii omeniri de-a lungul timpului. Aceste adevarate opere de arta au fost construite la sfarsitul secolului 5 i.Hr., cand, in timpul domniei lui Pericle, Atena antica isi cunostea apogeul. Templele sunt decorate cu sculpturi deosebite ale zeilor si au fost construite in cinstea Atenei, zeita patroana a orasului.
Probabil cel mai important templu de pe ?stancile? Acropolei este Partenon-ul, simbolul artei clasice antice grecesti. Erehteion-ul este format din doua temple separate, inchinate celor doua zeitati ce s-au luptat pentru patronajul orasului: Atena si Poseidon. Acropole gazduieste teatrul Herodes Atticus si Teatrul lui Dionysos in cel din urma fiind puse in scena, in antichitate, tragediile si comediile marilor dramaturgi Eschil, Sofocle, Euripide. Micul si vechiul Muzeu al Acropolei nu a avut niciodata destul spatiu pentru a acomoda toate comorile detinute. De aceea la baza zonei Acropolei a fost construit Noul Muzeu al Acropolei, cu pereti si podea din sticla.
- Agora
Situata mai jos de Acropole, Agora era centrul orasului antic, piata antica a Atenei. Fondata in secolul 6 i.Hr. si fiind inima orasului timp de 1200 de ani, Agora era centrul activitatilor orasului din toate domeniile: arta, politica, filosofie, comert. Aici putem intalni atat Templul lui Hefaistos, cel mai bine pastrat templu clasic din Grecia, cat si Altarul lui Zeus Agoraios, un templu somptuos, inchinat zeului suprem.
Descoperirile arheologice din Agora sunt expuse in Muzeul Agorei, muzeu ce a fost infiintat odata cu reconstruirea in 1950 a Porticul-ului lui Attalos. Majoritatea exponatelor muzeului sunt in stransa legatura cu dezvoltarea democratiei in Atena.
- Mitropoli si Panagia Gorgoepikoos
Maiestuoasa catedrala a Atenei, construita in 1862 a fost prima biserica construita dupa recapatarea independetei Greciei. Este sediul arhiepiscopului si al ortodoxiei grecesti. Arhitectura constructiei in sine nu este impresionanta insa frescele colorate si obiectele ecleziastice nepretuite sunt valoroase.
Panagia Gorgoepikoos este o biserica mica in comparatie cu Mitropoli, fiind numita ?Mitropoli in miniatura?, dar o depaseste pe ?vecina? sa ca importanta artistica si istorica. A fost construita in secolul 12, pe ruinele unui templu antic. Zidurile sale sunt construite in intregime din vestigii romane si bizantine din marmura, sculptate cu reliefuri ce infatiseaza 90 de scene din sarbatorile antice.
- Muzeul National de Arheologie
Muzeul National de Arheologie este cel mai important muzeu din Grecia, dar si unul dintre cele mai interesante muzee din lume. Acest muzeu expune obiecte deosebite, apartinand diferitelor perioade, incepand cu civilizatia antica si pana la cea clasica greceasca. Nu trebuie ratate frescele din Thira (sec. XVII i. Hr) si splendida colectie de obiecte preistorice miceniene. Mai puteti intalni sculpturi antice, vase cu o pictura complexa inca din neolitic, obiecte din bronz, dar si obiecte egiptene. Muzeul Cicladic gazduieste cea mai mare colectie a civilizatiei aparuta odata cu primii egipteni in jurul anului 3200 i.Hr.
- Forumul roman si Turnul Vanturilor.
In secolul I piata existenta in Agora a fost mutata de catre romani in zona acestui forum devenin centrul administrativ si comercial al Atenei.. Turnul Vanturilor, cu arhitectura sa superba, infatiseaza cele opt vanturi pe frizele sale, a fost construit in anul 50 i.Hr. de catre astronomul sirian Andronikos Cyrrhestas si este principalul punct de atractie al zonei. Intrarea vestica in forum se face prin Poarta Atenei Archegetis, construita in anul XI i.Hr. In lumina puternica a soarelui poate fi cu greu vazuta inscriptia ce atesta ca poarta a fost construita de Augustus si Iulius Cezar. In timpul ocupatiei otomane, turcii au construit moscheea Fetiye in incinta forumului pe ruinele unei Biserici Crestine.
- Muzeul Benaki
Muzeul Benaki este un muzeu ce prezinta exponate din epoca de piatra (7000 i.Hr.) pana in secolul XX. Aici sunt expuse uimitoare colectii de aur cum ar fi Comoara din Tesalia (300-200 i.Hr.) Comoara din Evia (3000-2800i.Hr.) sau comoara din Teba. Picturile faimosului El Greco pot fi intalnite de asemenea pe culoarele acestui muzeu.
- Kerameikos
Aflat la marginea orasului, Kerameikos, cimitirul clasic al Atenei ofera o perspectiva fascinanta asupra vietii si mortii. Aici se pot vedea morminte somptuoase, sculpturi, temple dar si un bordel antic.
- Muzeul Bizantin
Imperiul Bizantin a dominat zona mediteraneeana de la prabusirea Romei in anul 476 si pana la cucerirea Constantinopolului in 1453. Colectia acestui muzeu cuprinde obiecte provenind din aceasta perioada cum ar fi: picturi, sculpturi, artefacte ecleziastice, bijuterii de aur, monede, icoane sau manuscrise.
- Templul lui Zeus Olimpianul
Constructia templului s-a intins pe aproape 700 de ani din anul 515 i.Hr. si pana la venirea la putere a lui Adrian in anul 124. Pentru o lunga perioada de timp Zeus, zeul suprem, a fost adorat in zona acestui templu, din ale carui coloane originale s-au pastrat numai 16.
In afara muzeelor si bisericilor enumerate printre obiectivele turistice de mai sus, Atena mai pune la dispozitia turistilor urmatoarele obiective si atractii turistice:
Muzeul Instrumentelor Muzicale Grecesti.
Muzeul de Arta Populara Greaca.
Muzeul Razboiului
Galeria Nationala de arta.
Muzeul Marinei Elene.
Monastiraki
Agias Apostoli
Panagia Grigoroussa
Agias Apostoli
Kapnikarea (sec. XI)
Agias Ekaterini
Dafni (Manastire din secolul VI)